Trebuie să te odihnești corespunzător
Ca reflexele tale să funcționeze corespunzător atunci când te afli la volan, cu o seară înainte să pleci la drum lung, asigură-te că dormi cel puțin șapte ore, așa cum recomandă specialiștii. Așadar, este necesar să ai parte de un somn odihnitor, ca să te trezești energic, iar oboseala să nu își facă apariția. Astfel, riscul de a adormi la volan sau de a fi neatent scade, deci este puțin probabil să pierzi controlul mașinii. Dacă în timpul călătoriei simți, totuși, că organismul tău are nevoie de o binemeritată pauză, trage pe dreapta și odihnește-te, ca să îți recapeți energia.
Fii prevăzător și ia-ți măsuri de precauție
În prealabil, ca să te asiguri că nu vei întâmpina probleme pe drum, iar mașina ta va da randamentul maxim, mergi cu ea la service, pentru un test de specialitate. Astfel, vei ști cu exactitate dacă automobilul tău funcționează la parametri optimi. De asemenea, nu uita de asigurarea RCA obligatorie. Informează-te cu privire la asigurari auto online și despre beneficiile pe care le ai în cazul în care ești implicat într-un accident. În plus, poți opta și pentru instalarea unei camere auto, ca să înregistreze tot parcursul tău de-a lungul călătoriei. Această măsură este un factor suplimentar de siguranță, mai ales dacă hoții vor încerca să îți spargă mașina, vei avea la dispoziție dovezile necesare.
Fii atent numai și numai la drum
Este foarte important, atât pentru siguranța ta, cât și a celor care te însoțesc, să te concentrezi doar asupra traseului. Nu te lăsa distras nici de persoanele care te însoțesc, nici de ceea ce vezi în jurul tău, precum peisajele. Nu mânca în timp ce conduci, nu vorbi la telefon decât dacă ai o cască wireless cu Bluetooth și evită discuțiile cu pasagerii, dacă acestea te fac să îți pierzi concentrarea. E foarte ușor să pierzi controlul volanului sau să nu apuci să calci frâna suficient de repede, din cauza neatenției.
Un șofer experimentat o să îți fie de mare ajutor
Atunci când pleci la drum lung, mai ales dacă nu cunoști traseul respectiv sau dacă nu ești obișnuit să conduci ore întregi, cu precădere în afara orașului, indicat este să te însoțească un șofer experimentat. Acesta îți poate oferi sfaturi prețioase, de exemplu, cum să adaptezi viteza, când să virezi sau ce distanță trebuie să păstrezi. În plus, pe anumite porțiuni de șosea mai dificile, persoana respectivă îți poate lua locul la volan, în timp ce tu te odihnești. Pe de altă parte, e posibil să conduci în timp ce condițiile meteo sunt nefavorabile, atunci când plouă torențial, ceața e densă sau pe carosabil se află polei. Așadar, e preferabil să ai pe cineva care să te ghideze corespunzător.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele de care să ții cont. Nu uita să îți echipezi mașina cu tot ce ai nevoie, în funcție de condițiile meteo. Nu trebuie să îți lipsească trusa de prim ajutor, cricul, roata de rezervă, racleta sau lanțurile antiderapante. De asemenea, înainte să pleci la drum, vezi dacă ai toate asigurările puse la punct, pentru a fi acoperit din toate punctele de vedere, în cazul în care vei fi implicat într-un accident.