ALOCAȚIE COPII 2023: MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A ALOCAȚIEI COPIILOR PENTRU UN SPRIJIN FINANCIAR LA ÎNCEPUT DE DRUM

Valoarea alocației pentru copii a crescut semnificativ în ultimii opt ani – cu 315% pentru cei de până ȋn doi ani și cu 609% pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani. În 2015, alocațiile se situau la nivelul modest de 200 de lei, pentru micuții de zero-doi ani, respectiv la 42 de lei, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani. Din septembrie 2023, situația s-a schimbat în mod semnificativ. În prezent, părinții primesc 631 de lei pentru prima categorie și 256 de lei pentru cea de-a doua. Cu o gestionare eficientă a resurselor, părinții pot dubla suma primită din alocații, până la majoratul copiilor.

Alocatia pentru copii este un sprijin financiar lunar oferit părinților în funcție de vârsta copiilor lor. Dar, în ciuda creșterii semnificative din ultimii ani, aceasta rămâne adesea insuficientă pentru a acoperi toate nevoile unui copil. Cu toate acestea, cu o gestionare eficientă a acestor resurse financiare, părinții pot oferi un sprijin copiilor lor, în special când aceștia ajung la vârsta de 18-20 de ani și se confruntă cu cheltuieli pentru educație, prima mașină sau locuință.

,,Asigurarea unui start bun în viață este o prioritate pentru părinții și viitorii părinți. Acoperirea costurilor educației, asigurarea primei mașini sau economisirea pentru prima locuință sunt obiective comune în viața tinerilor când depășesc pragul vârstei de 18-20 de ani. În acest moment, părinții pot juca un rol semnificativ în asigurarea unui început financiar stabil pentru copiii lor, evitându-le astfel situații dificile, datorii sau credite. Cu toate acestea, resursele financiare pot fi limitate, motiv pentru care obiectivele trebuie planificate cu grijă din timp. Un instrument foarte util pentru părinți este gestionarea eficientă a alocației oferite de stat”, spune Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.
CUM POATE FI GESTIONATĂ ALOCAȚIA COPIILOR

Una dintre cele mai simple opțiuni este economisirea acestor bani proveniți din alocații, fie păstrându-i acasă, fie depunându-i într-un cont de economii. Cu 256 de lei pe lună, în 20 de ani, un părinte poate economisi aproximativ 61.440 de lei.

O altă opțiune ar fi constituirea unui depozit bancar care să ofere dobândă. Cu un randament mediu anual de 4%, în 20 de ani, se pot economisi 61.440 de lei și se poate obține un sold de 90.058 de lei. Adică, un câștig net de 28.618 de lei.

O alternativă mai riscantă, dar potențial mai profitabilă, este investiția la bursă. Cu un randament mediu de 8%, aceiași 256 de lei pot deveni, peste 20 de ani, aproximativ 138.000 de lei. Totuși, această opțiune necesită timp, implicare și o înțelegere a pieței de capital.

În cele din urmă, poate fi luată în considerare încheierea unei asigurări de viață cu capitalizare. Aceste produse oferă adesea randamente competitive și scutiri de impozit. Astfel, alocația de 256 de lei lunar poate deveni aproximativ 27.000 de euro în 20 de ani.

CONCLUZII

Aceste opțiuni nu reprezintă sfaturi de investiții, dar oferă părinților diverse modalități de a gestiona alocația copiilor pentru a asigura un start bun în viață.
Cu planificare și gestionare adecvată, chiar și sumele mici pot contribui semnificativ la viitorul financiar al copiilor.

Source