Daca dispui de camere mari, spatioase, covoarele pot fi marii tai aliati pentru a face camerele mai primitoare, delimitand diferitele zone. Aceasta resursa este utila mai ales intr-o camera de zi. Daca doresti sa utilizezi doar unul, este mai practic sa il asezi in zona de living pentru a-ti mentine picioarele calde in momentele de relaxare .
O alta optiune este sa delimitezi camera de zi pe o parte si sala de mese pe cealalta. Pentru acest lucru vei avea nevoie de doua covoare si va trebui sa acorzi o atentie mai deosebita pentru curatarea celei de-a doua, deoarece daca ramane mancare pe el, acesta poate deveni o cuib pentru insecte.
Daca doresti sa decorezi cu covoare in zonele de mobilier, toate picioarele acestora trebuie sa fie in interiorul acestuia. Chiar si in cazul separarii scaunelor de masa, acestea ar trebui sa calce pe materialul textil. In acest fel, nu va fi vazut niciodata ca un element modest si spatiul va fi perfect delimitat.
Pentru a-ti face sarcina mai usoara atunci cand vine vorba de alegerea covorului potrivit pentru locuinta ta, iti prezentam mai jos cateva repere de care sa tii cont:
Dimensiunea
Covorul perfect trebuie sa fie raportat la suprafata camerei. Acesta nu trebuie sa ocupe intreaga pardoseala pentru ca va da senzatia de spatiu aglomerat. Gasesti o multime de covoare la pret avantajos, insa acorda atentie si factorului estetic atunci cand le alegi pentru ca dimensiunea lor trebuie sa fie in armonie cu restul obiectelor din incapere.
Piesele cu marimi de 200×300 cm sau 300×400 cm se potrivesc unui living spatios, de cel putin 22-24 mp. Ideal ar fi sa amplasezi covorul in mijlocul camerei, in asa fel incat sa poti aseza pe acesta picioarele din fata ale canapelei si fotoliilor.
Daca sufrageria ta nu este foarte generoasa, atunci orienteaza-te catre covoare cu dimensiuni de 150×200 cm sau 180×200 cm. In cazul unui living mic, nu vei da gres nici daca alegi un covor care sa aiba latimea aproape egala cu cea a canapelei.
Forma
Livingurile patrate sunt foarte bine completate de covoarele patrate sau rotunde, in timp ce spatiile dreptunghiulare ies mai usor in evidenta cu un covor alungit. Intr-o camera de zi mare poti folosi atat un covor in forma dreptunghiulara cat si unul rotund sau oval. Mai mult, daca vrei sa delimitezi zone cu functii diferite, opteaza pentru doua covoare mai mici, cu modele diferite, dar neaparat in aceeasi forma.
Materialul
Un detaliu de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un covor pentru living il reprezinta fibrele din care acesta este tesut. Materialul trebuie sa se potriveasca cu stilul sufrageriei si sa fie adaptat nivelului de trafic.
Covorul din nylon este probabil cel mai popular tip, rezistent si usor de intretinut. Daca vrei sa pastrezi caldura mai bine in anotimpul iernii, atunci covoarele din lana reprezinta cea mai buna alegere. Sunt recunoscute pentru durabilitatea lor si confortul pe care il ofera, dar pot fi costisitoare.
Pentru o varianta mai accesibila, potrivita pentru livingurile cu trafic intens, poti opta pentru un covor dintr-un mix de lana si material sintetic.
Disponibil in mai multe culori, poliesterul este unul dintre materialele folosite pentru covoarele din camera de zi. Este moale si adecvat mai degraba zonelor putin circulate.
Covoarele din polipropilena au un aspect extrem de atractiv si nuante care se pastreaza in timp, asa ca sunt perfecte si pentru living. In cazul in care vorbim de un interior rustic cele mai indicate sunt materialele naturale precum iuta sau sisal.
Culoarea
Decoratorii profesionisti spun ca atunci cand vrei sa-ti redecorezi sufrageria cel mai indicat ar fi sa iti achizitionezi in primul rand covorul ca sa alegi mai usor piesele de mobilier si decoratiunile.
Totusi, daca nu te incanta aceasta optiune sau vrei doar sa inlocuiesti cateva accesorii din living, trebuie sa stii ca nuantele predominante din covor ar trebui sa se gaseasca si in celelalte elemente de decor.
Daca mobila are o singura culoare, opteaza pentru un covor intr-o singura nuanta, puternica, si cu un model inedit. In situatia unui living colorat cel mai indicat ar fi sa folosesti un covor cu tonuri neutre.
Ca sa obtii un context placut ochiului este de preferat sa existe un contrast intre podea si covor. Daca vrei ca un spatiu sa para mai mare, alege covoare mici cu modele indraznete sau culori puternice. Ca sa te asiguri ca nu dai gres, asorteaza covorul cu tapiteria canapelei, cu draperiile ori pernele decorative, insa cu cat acestea au culori mai aprinse, cu atat mai mult ai nevoie de un covor intr-o nuanta cuminte.
Stil
Daca peretele sufrageriei tale este vopsit in alb, precum si mobilierul, un pariu sigur este sa combini covorul cu perdelele. Daca ai instalata o perdea putin transparenta, vino in continuare cu un covor in general alb cu imprimeuri minime pentru a pastra un aspect curat si delicat.
Daca vrei sa obtii un aspect mai scandinav pentru camera de zi, un covor de la perete la perete pare sa se estompeze pe masura ce devine parte din podea. Confortul va fi acelasi si daca alegi imprimeul potrivit, nu va deranja cu absolut deloc modul de amenajare al camerei.
Pentru proprietarii de case si apartamente care au ales sa foloseasca gresie intr-un finisaj din lemn simulat pentru a mentine un aspect organic in casa lor pentru o usoara intretinere, un covor ar fi un plus excelent pentru a diminua raceala podelei atunci cand se plimba desculti in camera lor de zi.
Pentru spatiile de living compacte, o modalitate excelenta de a adauga confort si a va juca cu perspectiva este sa aveti un covor pastelat sau cu model geometric.
Cand vine vorba de designul livingului tau, nu poti da gres niciodata cu un covor persan autentic. A-l face sa se integreze cu restul decorului din camera de zi poate fi o provocare, mai ales atunci cand interiorul tau are un spectru de minimalism, dar daca esti genul care nu se simte deranjat de atentia acordata intretinerii lui, un covor persan este o optiune eleganta pe care nu trebuie sa o treci cu vederea.
Covorul este o piesa importanta a designului interior din casa ta. Datorita acestuia, incaperile vor avea un aspect mai placut si mai primitor atat pentru tine cat si pentru invitatii tai. In plus, modelul si gama cromatica a covorului va finisa estetica locuintei, alaturi de mobilier si de culoarea peretilor.