Cei doi au subliniat faptul că, într-o piață competitivă, este esențial ca afacerile din agribusiness să se diferențieze prin inovație, oferind soluții în mod constant. În acest sens, s-a accentuat importanța evoluției digitale în agricultură și necesitatea companiilor de a se adapta noilor tendințe și tehnologii pentru a rămâne relevante în acest domeniu competitiv.
„În momentul de față, marketing-ul convențional este în continuare cea mai accesibilă și confortabilă opțiune a multor business-uri din domeniul agro. Însă doar pentru că o abordare funcționează, nu înseamnă că excelează. Există o tendință spre confortabil, spre familiar, spre ceea ce agribusiness-urile consideră relevant pentru fermieri: aceleași șepci în câmp, cu un logo cât se poate de mare, eventual verde sau alb.” – Claudiu Ludoșan, WAY.
Agribusiness-ul trebuie să depășească abordarea tradițională și să se concentreze pe furnizarea de informații relevante și actualizate fermierilor și actorilor de pe întregul lanț agro-alimentar. În cadrul interviului a fost subliniată și importanța comunicării consistente și a interacțiunii constante cu întreaga comunitate din domeniu, pentru a câștiga încrederea actorilor economici din sector și pentru a rămâne relevanți pe piață.
Interviul a evidențiat și necesitatea unei abordări personalizate și a unei comunicări autentice între branduri și consumatori în sectorul agro-alimentar local. Cei doi au subliniat importanța construirii unei relații bazate pe încredere. Mai mult, cei doi punctează necesitatea consultanței în domeniul agricol, din partea business-urilor, către actorii de pe lanțul valoric.
„Marketingul îl fac multe dintre afacerile care activează în agribusiness, dar îl fac astfel încât poziționează mereu fermierul pe un piedestal. Nu – fermierul trebuie și criticat, iar actorii din industria agro au și o misiune pedagogică, didactică. Cel puțin la noi în țară, mulți fermieri practică meseria asta într-un mod… vocational. Ei lucrează într-o manieră tradițională de cele mai multe ori, iar datoria noastră este să îi perturbăm, arătându-le că se poate și altcumva, că există alte modalități, alte tehnologii, să aducem alternative și informații actuale, relevante.” explică Florin Constantin, AGXecutive.
AGXecutive și We Are Younger au colaborat anterior în realizarea proiectelor pentru sectorul agribusiness-ului local și își propun să redefinească competitivitatea în agricultură prin inovație, adaptare și o comunicare eficientă cu comunitatea agricolă. AGXecutive este lider în domeniul serviciilor de HR și îmbunătățire a competitivității pentru sectorul agribusiness din Regiunea Mării Negre. Fondată de Florin Constantin în anul 2015, compania oferă soluții personalizate și inovatoare pentru afacerile din agribusiness. We Are Younger este o agenție de publicitate și branding specializată în agribusiness. Echipa de specialiști ai agenției aduce o nouă viziune și abordare inovatoare în comunicarea agribusiness-ului din România.