Impermeabilizarea este una dintre operatiile de care are nevoie orice locuinta, indiferent ca este apartament la bloc sau casa la curte.
Specialistii ne invata ca partea de hidroizolatii reprezinta doar 1% din costurile unei cladiri, dar atunci cand acestea sunt ignorate, sunt responsabile de 90% din daune.
Care sunt zonele care necesita hidroizolatii?
Sistemul de hidroizolatii ofera protectie structurii impotriva patrunderii apei. Practica aplicarii de hidroizolatii a scos in evidenta diferite materiale, fiecare avand avanataje si dezavantaje: bituminoase, foi metalice, materiale de poliuteran, etc.
Zonele vulnerabile din apartamente si case, care au nevoie de hidroizolatii sunt:
- Subsolul cladirii;
- Bucataria si baia;
- Zonele cu balcon;
- Terasa de pe acoperis;
- Piscina;
- Rezervorul de apa.
Impermeabilizarea prin hidroizolatii reprezinta prevenirea patrunderii apei si vaporilor. Alegerea celui mai bun sistem de hidoizolatii este o decizie foarte importanta. Afla in continuare care sunt cel mai des intalnite tipuri de hidroizolatii.
Hidroizolatii cu ciment
Lucrarile cu ciment sunt printre cele mai folosite pentru hidoizolatii. Materialele se gasesc la furnizorii locali si sunt usor de amestecat si aplicat. Daca te vei decide sa folosesti aceasta metoda pentru hidroizolatii, o perie cu maner lung va face intreaga operatiune mult mai usoara. De asemenea, secretul pentru o lipire mai buna si un strat mai solid si mai durabil este sa amesteci in ciment un aditiv acrilic (este un lichid alb, laptos). Structurile unde pot fi folosite hidoizolatii cu ciment sunt:
- Uzine de tratare a apei;
- Poduri;
- Borduri;
- Baraje;
- Parcuri;
- Tuneluri.
Hidroizolatii cu membrana lichida
Sunt o varianta utilizata in special la acoperisuri. Suprafata este impermeabilizata prin aplicarea unui strat special, sub forma lichida. Metoda este recomandata pentru toate tipurile de acoperis, inclusiv plat, inclinat, cupolat. Sistemul de hidroizolatii cu memebrana lichida implica turnarea unui strat de solutie care se lipeste complet pe suprafata de sustinere. Dupa uscare se formeaza o membrana impermeabila de cauciuc, care se intinde si poate reveni la forma initiala fara deteriorari. Poate fi aplicat peste majoritatea sistemelor traditionale de acoperis, inclusiv pasla, asfalt, bitum sau beton.
Hidoizolatii bituminoase
Sunt, in general, utilizate pentru cladirile rezidentiale si comerciale. Materialul folosit, bitumul, este o substanta mixta, compusa din lichide organice foarte lipicoase, vascoase si care sunt impermeabile. Cunoscut si ca asfalt sau gudron de carbune, bitumul este utilizat uneori pentru hidroizolatii pentru acoperisuri. Se foloseste cu rezultate excelente si pentru hidroizolatii la fundatiile de beton.
Hidroizolatii poliuteranice
Poliuteranul este o alegere destul de populara, deoarece se aplica foarte usor. Spre deosebire de alte sisteme de hidroizolatii, cum ar fi cele de tabla sau membranele lichide, acest material necesita mai putine manevre si supraveghere. Este o metoda rapida, care poate fi utilizata si pentru aplicatii post-constructie. Poliuteranul este alcatuit din doua componente, baza si reactor. Combinatia ambelor, in cantitati precise, creeaza un strat lichid, usor de aplicat, cu durabilitatea pe termen lung si rezistent la uzura. Este un produs recomandat si datorita rezistentei la rezele UV, ploaie sau alte substante chimice.
Alte sisteme de hidroziolatii utilizate in constructii, dar care nu prezinta avantajele celor de mai sus sunt:
- Hidroizolatii de tabla: similare ce cele utilizate la acoperisuri, inclusiv cele care contin asfalt cauciucat;
- Sisteme hibride: combina o membrana aplicata fluid, cu armaturi din diverse materiale, pentru a crea o bariera impermeabila mai rezistenta;
- Argila betonitica: un material natural ce are la baza cenusa vulcanica si care este aplicat sub forma de panou, foaie sau spray. Dupa aplicare, in prezenta umezelii, se umfla si creaza o bariera solida si impermeabila.
Importanta unor hidroizolatii corect efectuate se reflecta si in dificultatea de a detecta si remedia ulterior scurgerile de apa. Odata ce hidorizolatia a fost montata, starea reala a lucrarii nu poate fi inspectata fara sapaturi majore si reconstructii.
Pentru materiale impecabile si lucrari executate la standarde ridicate, intra pe www.milucon.ro.