Nu trebuie să fii pasionat de fotbal ca să nu fii conștient de ultimele știri care zguduie din nou societatea românească: „Societatea din România este din nou șocată de suporteri și trebuie cu orice preț ca aceste anomalii să dispară”.
Este o realitate tristă că, din comoditate sau ignoranță, oamenii sunt adesea predispuși să creadă știrile și să condamne fără discernământ întreaga categorie socială pe care o numesc fie holigani, fie ultrași, fie suporteri, această categorie fiind pusă aproape pe ultimul loc în scară societății.În plus, este vital să ne întrebăm câți dintre noi sunt cu adevărat conștienți de cât de abuzivă este Legea nr. 4, inițiată chiar de un fost deținut, un personaj controversat ce a adus prejudicii grave fotbalului românesc. Declarațiile sale, șocante, ce se dovedesc mereu niște falsuri, ar trebui să ne pună serioase întrebări despre corectitudinea și legitimitatea acestei legislații.
– Câți sunt conștienți că, deși este perfect legal să dai o fumigenă pe stradă, utilizarea lor pe un stadion poate atrage sancțiuni severe, inclusiv pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă de până la 5.000 de lei? Să nu uităm că, în cadrul unor mitinguri organizate de jandarmerie, aceștia au aprins zeci de fumigene, fapt care nu a avut nicio consecință legală.
– În unele cazuri, introducerea și aprinderea de torțe sau stroboscoape în locuri publice pot fi considerate infracțiuni mai grave decât furtul sau violul.
– În istoria fotbalului din România, a existat un singur caz în care cineva a fost grav rănit de materialele pirotehnice, și nu există alte rapoarte despre persoane care au cerut ajutor medical în urma utilizării acestora. Să luăm în considerare ultimii 10 ani: au fost aprinse mii de torțe în România, însă nu există nicio știre referitoare la răniți sau persoane care să fi cerut ajutor medical în urma utilizării acestora.
Cum reușesc oare cei din presă să ilustreze mereu articolele cu imagini spectaculoase din peluze, dar, în același timp, să le condamne? Chiar aseară, în cadrul unei emisiuni de la Digi, unul dintre invitați afirma că astfel de comportamente anormale trebuie să dispară, că ele nu mai au loc în lumea modernă. În 2024, în România, există mai multe abonamente la internet decât toalete în case, iar domnul respectiv nu a văzut niciodată celebra poza cu Richarlison și cu o fumigenă în mână, nici scenele din Spania înaintea meciurilor din această săptămână (atât la Barcelona, cât și la Atletico). De asemenea, nu a avut ocazia să asiste la atmosfera din stadioanele germane (unde acestea sunt prezente aproape la fiecare meci în ultima perioadă), și în niciun caz nu știe că în Norvegia acestea sunt permise din 2011, iar, de anul trecut, în cadrul unui proiect pilot ce se va desfășura în următorii 3 ani, sunt permise și în Franța. Acești oameni sunt aceiași care ne vorbesc despre bani publici, regulile UEFA, stadioanele profitabile, CIS și CIF. Sincer, Digi Sport, cum îi angajați?Să mergem mai departe, un resposabil de rang înalt ne-a mărturisit că a fost profund impresionat de atmosfera din Elveția, unde, chiar și după ce echipa României a egalat, toți aplaudau la sfârșitul meciului. Deși inițial ne-a privit cu neîncredere, sperăm ca măcar din curiozitate a efectuat o căutare pe Google pentru a afla mai multe despre suporterii echipelor Basel, Grasshoppers, Young Boys și Servette, pentru a avea un reper și pentru a înțelege diferențele de comportament și de civilizație.
Adesea judecăm din auzite sau creăm o imagine falsă fără o minimă documentare.
De ce nu prezentăm cifre pentru a evalua cât de bună este acea normalitate pe care o dorim:
• câte descinderi au fost în cazul traficanților de persoane
• câte condamnări au fost date abuzatorilor și exploatatorilor de copii• câți bani cheltuie statul cu aceste situații și ce prejudicii aduc într-adevăr statului român acești suporteri în comparație cu toți infractorii din România, având în vedere că „suntem în topul civilizației din Europa”
• cine se asigură că forțele de ordine acționează în conformitate cu principiile drepturilor omului și că nu abuzează de puterea lor în tratamentul suporterilor?
#înGhenceadoarSteaua#CeiCareNUauTrădat#spiritdeluptă#aicieSteaua#vremSteauaînA