In cele mai multe cazuri, ambliopia la adulti este de fapt o ambliopie netratata in copilarie. Ambliopia se manifesta prin acuitate vizuala scazuta la unul dintre ochi (uneori la ambii ochi), care nu poate fi imbunatatita prin corectie optica cu ochelari sau lentile se contact. Desi ochiul nu are nicio leziune sau vreo problema de natura organica, imaginile pe care le transmite la creier sunt neclare. Și atunci creierul le ignora si proceseaza doar imaginile venite de la ochiul sanatos. Astfel, daca in copilarie nu s-a aplicat niciun tratament, copilul devenit adult, s-a obisnuit sa perceapa lumea doar cu un ochi.
Unii pacienti au ajuns dupa varsta de 7 ani la un control oftalmologic si li s-a spus ca nu se mai poate face nimic. Altii nu au sesizat problema de vedere pana la maturitate, cand au mers la un control mai complex.
Riscurile la care se expun adultii cu ambliopie
In primul rand, un adult cu ambliopie nu va putea urma o cariera in care vederea perfecta este o conditie obligatorie: militar, pompier, politist, sofer profesionist, sportiv de performanta etc.
Totodata, lipsa vederii binoculare il poate impiedica sa obtina permisul de conducere, sa sofeze in conditii de siguranta sau sa faca activitati care necesita atentie la detalii.
Riscul cel mai mare este insa, pierderea vederii ochiului sanatos in cazul unui accident. In acest caz recuperarea vederii ochiului ambliop este imposibila.
Terapia vizuala pentru ambliopie la adulti
Metoda de tratament pentru ambliopie, aplicata cu succes si in cazul adultilor este terapia vizuala. Metoda consta intr-o serie de tehnici si exercitii prin care se stimuleaza vederea ochiului ambliop. Exercitiile sunt simple, usor de urmat, care odata cu imbunatatirea vederii, devin din ce in ce mai complexe. Ochii incep sa lucreze impreuna, pacientul apreciaza mai bine distantele si isi imbunatateste vederea in spatiu.
Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog, foloseste de mai bine de 10 ani terapia vizuala pentru tratarea ambliopiei atat la copii, cat si la adulti cu varste cuprinse intre 18 si 56 de ani. „Pacientii cu varste peste 40 de ani si-au imbunatatit vederea cu minimum 30%, in timp ce majoritatea adultilor tineri au reusit sa isi recupereze vederea 100%. Cu cat este aplicat mai repede tratamentul, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari.”, susține Dr. Alexandru Dimitriu.
Mai multe detalii despre metoda aplicata de Dr. Alexandru Dimitriu, dar si testimoniale ale pacientilor care au urmat terapia, gasiti pe www.optisan.ro.