Cel mai recent raport World Obesity Atlas al Federatiei Mondiale a Obezitatii, publicat anul trecut de Ziua Mondiala a Obezitatii, prezice pe baza tendintelor actuale ca, 51% din populatia globala va fi supraponderala sau obeza pana in anul 2035. Obezitatea infantila creste mai rapid decat in cazul adultilor, astfel se estimeaza ca ratele se vor dubla in randul baietilor la 208 milioane (crestere de 100%) si mai mult decat dublarea in randul fetelor la 175 milioane (crestere cu 125%).
Tarile cu venituri scazute se confrunta cu cresteri rapide ale prevalentei obezitatii. Dintre cele 10 tari cu cele mai mari cresteri ale obezitatii preconizate la nivel global (atat pentru adulti, cat si pentru copii), 9 dintre acestea sunt tari cu venituri mici sau medii. Esecul continuu de a imbunatati prevenirea si tratamentul obezitatii ar putea avea un impact economic major. Aceste cifre noi reprezinta o crestere semnificativa fata de nivelurile actuale si in acelasi timp este un semnal de alarma transmis de Federatia Mondiala a Obezitatii catre toate statele lumii, de dezvoltare a planurilor nationale de actiune impotriva obezitate.
Cori Gramescu, nutritionist si antrenor de pilates dezvaluie ce solutii putem adopta pentru a castiga lupta cu kilogramele in plus si pentru a invinge obezitatea.
„Cele mai recente statistici cu privire la obezitate sunt alarmante. Majoritatea populatiei globale (51% sau peste 4 miliarde de oameni) va fi supraponderala sau obeza pana in anul 2035, daca tendintele actuale vor predomina. Mai exact 1 din 4 oameni (aproape 2 miliarde) vor suferi de obezitate. Federatia Mondiala a Obezitatii a tras un semnal de alarma urgent odata cu seria de previziuni privind prevalenta obezitatii pentru perioada 2020-2035. Este absolut ingrijorator ca peste jumatate din populatia globala sa aiba un indice de masa corporala ridicat (IMC ≥25kg/m²) pana la sfarsitul acestei perioade si 1 din 4 persoane sa traiasca cu obezitate (IMC ≥30 kg/m²), comparativ cu 1 din 7 cat sunt in prezent. La fel si in ceea ce priveste obezitatea infantila care creste deosebit de rapid. Se asteapta ca pana in 2035 ratele sa se dubleze in randul baietilor si sa ajunga la 208 milioane, iar in randul fetelor sa creasca cu 125% si sa ajunga pana la 175 milioane. In total, peste 1,5 miliarde de adulti si aproape 400 de milioane de copii vor trai cu obezitate in 12 ani, daca nu se iau masuri urgente si semnificative. Nici Romania nu exceleaza la acest capitol, mai ales pentru ca la noi finalul de an inseamna cel putin 2 saptamani de vacanta si cum romanii iubesc sarbatorile se ingrasa in medie intre 3 si 5 kilograme, mai mult decat orice alt popor european.”, dezvaluie Cori Gramescu.
Multe persoane se lupta de foarte multi ani cu kilogramele in plus si pe langa aspectul fizic, dorinta de a slabi aduce cu sine si recapatarea sanatatii, a vitalitatii si a starii de bine. Pentru a scapa de povara kilogramelor in plus aveti nevoie de un program personalizat care sa rezolve cauzele primare ale obezitatii, punct cu punct. Cu o dieta personalizata oricine poate sa revina la o greutate corporala normala, chiar daca are peste 20 de kilograme in plus.
„Dupa ce toate dietele au esuat, este normal sa nu mai intelegem de ce corpul nu mai raspunde la diete? Sau de ce mintea ne saboteaza cand aude cuvantul „dieta”? Nu este nimic anormal sa ne simtim descurajati dupa atatea incercari nereusite care au condus la frustrare, lipsa de energie si neincredere in propriul corp. Stiu mai bine decat oricine ca dupa o perioada, fie ea scurta sau lunga, constatam cu dezamagire ca obiceiurile proaste reven si odata cu ele si kilogramele in plus, chiar daca am depus eforturi considerabile, ca ne-am abtinut de la mancare, dar, in final, simtim ca toate aceste eforturi au fost in zadar. Pe la varsta de 18 de ani aveam multe kilograme in plus! In tinerete am facut cel mai probabil ce fac toti cei care isi doresc sa slabeasca: am rabdat de foame, m-am chinuit cu programe de sport epuizante si am luat mai toate suplimentele de slabit existente atunci pe piata. Insa desi pe moment am reusit sa slabesc, am realizat rapid ca ma chinuiam atat de tare sa ma mentin slaba incat ar fi fost imposibil sa rezist pe termen lung. Am reusit pana la urma sa inteleg cum ma mentin abia dupa ce am studiat si am aprofundat nutritia si fitnessul! Asta se intampla acum 20 de ani, iar experienta mea m-a determinat sa continui sa ma dezvolt si sa ajut si alti oameni aflati in aceasta situatie.”- Cori Gramescu.
Cu o experienta de peste 18 ani in nutritie si antrenament pentru femei, Cori Gramescu, nutritionist certificat, personal trainer, instructor de group fitness si master trainer de Pilates, dezvaluie care sunt pasii prin care putem slabi 20 de kilograme in 6 luni.
Better Body – primul program personalizat prin care puteti scapa defintiv de 20 de kg in 6 luni
Ce inseamna un program personalizat de slabire? O dieta calculata strict pentru nevoile metabolice ale fiecarei persoane in parte si care contine doar ingrediente pe care aceasta le agreeaza. O dieta personalizata este un plan alimentar care va ajuta sa nu va fie foame si cu care puteti gestiona poftele alimentare intr-o maniera rezonabila. Dar dincolo de aceste aspecte tehnice, in cadrul programul de slabire personalizat Better Body, beneficiati in permanenta de sprijin si de o strategie eficienta si echilibrata de a gestiona momentele grele in orice dieta (mese festive de sarbatori, vacante si evenimente in familie).
„Multa lume greseste cand socoteste ca o slabire de 20 de kilograme este echivalenta cu 4 slabiri de 5 kg. E exact genul de abordare fara strategie coerenta care tine oamenii flamanzi, obositi si descurajati de slabire, pentru ca nu adreseaza lucrurile esentiale in slabirea de lunga durata : imbunatatirea compozitiei corporale pentru a avea un metabolism activ si optimizarea hormonala pentru a sustine apoi mentinerea greutatii. Iata pe scurt ce aveti de facut daca aveti de slabit 20 de kilograme si vreti sa aveti succes: apucati-va de sport, din prima zi; mancati legume la fiecare masa; mancati o portie de carne slaba sau peste de dimensiunea podului palmei la fiecare masa; urmariti scaderea in cm in paralel cu slabirea in kilograme; dormiti 7-8 ore pe noapte si invatati sa gestionati stresul; renuntati la patiserie, dulciuri si crantanele uscate; invatati sa manancati dietetic si cand sunteti in vacanta, si cand sunteti la dieta sau in vizita; gatiti condimentat, dietetic si gustos si nu in ultimul rand AVETI rabdare. O slabire de 20 de kilograme se poate opera in 5-8 luni, in niciun caz mai devreme de atat, si aici nu socotesc etapa de mentinere controlata de dupa, atat de necesara stabilizarii comportamentelor sanatoase si a metabolismului. Alocati-va macar acest timp pentru a intelege pe indelete ce aveti de facut cu corpul vostru, ca sa va mentineti la o forma fizica sanatoasa si placuta. Daca vreti sa aflati totul despre modul in care puteti slabi in mod armonios, fara infometare si reducand riscul de a va ingrasa din nou, minim 20 de kilograme, va invit marti 16 ianuarie incepand cu ora 20:00, la un webinar gratuit. In cadrul aceluiasi webminar puteti afla mai multe informatii si despre cum puteti beneficia de programul de slabire personalizat Better Body.”
Despre Cori Gramescu
Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de 18 ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare. Anul acesta a lansat prima sa carte – “Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp”. O poveste personala despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un cerc de suport pentru toti cititorii.
Mai mult decat o carte despre nutritie, este povestea unui om care s-a luptat cu kilogramele in plus si a castigat, o invitatie deschisa pe care Cori o lanseaza tuturor cititorilor care vor sa descopere secretele pentru un trup sanatos si o inima bucuroasa. In carte veti descoperi raspunsuri la intrebari despre cum si ce trebuie sa mancam, daca vrem sa fim in forma, despre cum putem alege obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in care stresul ne afecteaza digestia sau despre cum putem pune capat mancatului emotional.