Creșterea temperaturilor din ultimii ani a creat tot mai multe dificultati cultivarii tufelor de fructe de pădure precum zmeur, mur, afin și coacăz. În plus, cerințele de procesare inițială sau industrializare in ferme sau plantațiile de fructe de padure au condus la o creștere semnificativă a consumului de energie electrică și apă.
Aceste cerințe pot fi acum abordate prin tehnologii inovatoare care îmbină agricultura și producția de energie regenerabilă. Acest concept, cunoscut sub numele de „Agrivoltaics” sau „agricultura asistată de energie fotovoltaică”, integreaza sisteme fotovoltaice pe terenuri agricole cultivate.

In 2023, InterNET SRL, prin noua sa divizie „OFRIM energy”, în colaborare cu un fermier local, a inițiat proiectarea și integrarea unui sistem fotovoltaic tip Agrivoltaics în satul Cornetu, România. Acest sistem, adaptat pentru culturile de zmeur și mur este primul de acest tip din România.
Echipat cu două invertoare hibride de 9 kW produse de firma Imeon Energy, Franta, www.imeon-energy.com, si avand un set de baterii solare și două tipuri de panouri fotovoltaice, netransparente, obisnuite și semi-transparente, specifice aplicatiilor Agrivoltaics, produse de firma Brite Solar, Grecia, www.britesolar.com, sistemul urmărește satisfacerea a peste 80% din necesarul anual de energie electrică pentru
activitatea microindustrială a fermei. Pe lângă beneficiul anticipat al energiei electrice ieftine, sistemul prevede și o potențială creștere a productiei de zmeură și mure, datorită functiilor de protecție și umbrire ale panourilor semi-transparente instalate deasupra culturilor si al gradului de umiditate mai roidicat la nivelul plantei.

Aceast proiect de pionierat s-a realizat datorită unui parteneriat solid între un fermier român experimentat, specializat în cultivarea arbuștilor și creșterea păsărilor de curte și InterNET SRL, divizia OFRIM energy, o companie cu expertiza în sisteme bazate pe energie regenerabilă. Aceasta din urmă are implementat deja un alt proiect tip „Agrivoltaics” în România pentru cultura de capsun impreuna cu alte firme locale
specializate.
Ajutând fermierii interesați de „Agrivoltaics”, InterNET SRL urmărește să introducă pentru prima dată în sectorul agricol românesc cunoștințele privind dubla utilizare a agriculturii și sistemelor fotovoltaice. Se anticipează că această abordare va consolida
securitatea investițiilor, creșterea afacerilor și va oferi fermierilor căi de venit suplimentare.

Acest proiect pilot se concentrează, de asemenea, pe examinarea diferitelor modele de tructuri metalice, fiecare structura fiind proiectata pentru a susține panourile fotovoltaice semi-transparente deasupra culturilor. Aceste modele vor fi studiate împreună cu diverse metode de recoltare pentru a spori eficiența producției de zmeură și mure. În plus, elementele financiare, cum ar fi implicațiile de cost asociate cu anumite condiții de lucru, structura metalică selectată și amplasarea componentelor esențiale ale sistemului fotovoltaic, de exemplu invertoarele hibride sau bateriile solare, vor fi supuse unei analize amănunțite. Această evaluare financiară atentă are ca scop sporirea eficienței generale și obținerea de beneficii maxime din aceste tipuri de proiecte. Pentru a dota fermierii, utilizatorii finali, cu abilități și facilități îmbunătățite în perioada următoare va fi încorporata în structura sistemul fotovoltaic o unitate de măsurare și control, AgriDAQ, concepută pentru a monitoriza de la distanță, în timp real, diferiți parametri de mediu și tehnologici. Unitatea AgriDAQ va oferi date actualizate, cum ar fi temperatura, umiditatea, radiația solară, calitatea solului si nu numai. În esență, informațiile procesate de această unitate vor juca un rol vital în elaborarea strategiilor de crestere si de protejare a culturilor împotriva potențialelor daune cauzate de condiții meteorologice imprevizibile sau diferiți dăunători.

Fundamentul acestui proiect pilot se bazează pe un parteneriat de colaborare între un fermier calificat în cultivarea arbuștilor și păsărilor de curte și o companie de tehnologie cu expertiză în electronică, inginerie electrică și IT. Dincolo de realizarea proiectului, echipa isi propune să împărtășească toate concluziile și rezultatele obtinute cu potențialii dezvoltatori de aplicații fotovoltaice, investitori, firme energetice și alte părți interesate de tehnologiile emergente din Agrivoltaics. Obiectivul este de a promova și ghida proiecte viitoare care vor îmbunătăți și implementa agricultura asistată de energie fotovoltaică.

Suntem încrezători că astfel de proiecte, care includ electronica și tehnologii IT de ultimă generație, inclusiv tehnici de inteligență artificială, pot stimula generarea de energie durabilă și curată. Mai mult, ele pot servi drept scut protector pentru terenurile noastre agricole deteriorate și epuizate de nutrienți. Oferind o cale durabilă pentru dezvoltarea afacerilor, echipa OFRIM energy este increzatoare ca aceste proiecte oferă fermierilor suport în fața condițiilor meteorologice din ce în ce mai dure și imprevizibile.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la:
InterNET Ltd
21, Comana str., RO-011273, District 1,
Bucharest, Romania
Email: [email protected], [email protected]
Mobile: +40 744 362 378, +40 754 216 171

Source