Cei care iubesc sportul au, chiar la începutul acestei luni, un motiv în plus de bucurie: pe 4 mai se sărbătoreşte, pentru prima dată în România, Ziua Sportului cu Balonul Oval. Legea prin care s-a stabilit oficial că rugby-ul românesc merită să aibă o zi specială a lui a apărut în Monitorul Oficial încă din 2022, dar în iulie, mult prea târziu pentru a se mai putea organiza vreo festivitate, astfel că anul acesta va avea loc sărbătoarea propriu-zisă în premieră.
Ziua de 4 mai nu a fost aleasă întâmplător, ea având o semnificaţie aparte: este data la care, în anul 1924, naţionala de rugby a României, cunoscută sub numele de „Stejarii”, juca primul său meci la Jocurile Olimpice de la Paris, împotriva Franţei. La final, sportivii noştri aveau să urce pe podium, obţinând bronzul, de altfel prima medalie olimpică din istoria sportului românesc.
Mai multe surse indică faptul că încă din Evul Mediu, în Franţa era foarte popular „la soule”, un sport considerat a fi strămoşul rugby-ului de azi, însă denumirea şi regulile jocului cu balonul oval îşi au originea în Anglia, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Legenda spune că, în timpul unui meci de fotbal, un elev al colegiului din Rugby a luat balonul în braţe şi l-a dus dincolo de linia porţii adverse. Pe atunci, fotbalul era o combinaţie de lovituri cu piciorul şi cu mâna, dar punctele trebuiau să fie înscrise cu piciorul. Fiecare colegiu avea propriile reguli ale jocului, dar se respecta regulamentul impus de echipa gazdă, astfel că punctul a fost validat, iar William Webb Ellis a repetat „isprava” de mai multe ori, uluindu-şi adversarii. În scurt timp au început să apară discuţii în contradictoriu între adepţii jocului numai cu piciorul (driblingul) şi cei care credeau că această formulă este mult prea violentă, dispute care au dus la despărţirea în două sporturi diferite, fotbalul şi rugby-ul.
Revenind la rugby-ul autohton, acesta a fost popularizat la noi de mai mulţi studenţi reveniţi în ţară de la studiile din Franţa. Se întâmpla în anul 1913. Aşa de repede a cucerit teren acest sport, încât în 1919 Comitetul Olimpic Român a solicitat forurilor internaţionale reintroducerea rugby-ului ca probă olimpică. Mai trebuie spus că România, deşi nu a reuşit niciodată să treacă de faza grupelor şi nu a obţinut decât câte o victorie în fiecare turneu, face parte dintre cele 12 ţări calificate şi participante la toate edițiile Campionatului Mondial, de la înființarea acestei competiții, în anul 1987.
Cea mai bună performanţă a echipei naţionale de rugby s-a înregistrat în anul 2000, când „Stejarii” au fost câştigătorii absoluţi ai Cupei Europene a Naţiunilor, cu patru victorii în patru meciuri.
Anul acesta, echipa naţională de rugby a României a obţinut locul al III-lea la Rugby Europe Championship 2023, după ce în finala mică a reuşit o victorie dramatică în faţa ţării gazdă, Spania, aşa că are un motiv în plus de sărbătoare pe 4 mai.
Citându-l pe Pierre de Coubertin, părintele Jocurilor Olimpice, care afirma că „rugby-ul este un sport de golani practicat de domni, pe când fotbalul este un sport de domni practicat de golani”, nu ne rămâne decât să le urăm la mulţi ani şi la cât mai mute victorii tuturor celor care practică şi iubesc acest sport!
Un alt motiv pentru noi, o comunitate cu o mentalitate diferită, să sărbătorească triumful sportului.
Susținem Echipa de Rugby a României şi te aşteptăm şi pe tine să faci parte din fenomenul GOLDEN.
Te aşteptăm şi în grupul Telegram Free să facem cunoştinţă!
Stay Golden! We reward fidelity!