poza22 22 iunie 2020

În prima zi am discutat despre nevoia stringentă pentru digitalizarea administrației publice.

Ludovic Orban, PremierPremierul Ludovic Orban, prezent la eveniment, a declarat: “La nivelul guvernului ne străduim să recuperăm timpul pierdut. Din păcate aplicațiile pe care le avem pe marile sisteme: sănătate, pensii, muncă, protecție socială, ordine publică, finanțe sunt foarte vechi, nu funcționează, nu sunt interoperabile, nu pot fi accesate de reprezentanții administrației locale, iar toată administrația are nevoie de implementarea aplicațiilor inteligente care să ofere acces ușor la orice drept și serviciu care este furnizat de administrația centrală. Următorii ani vor fi ani cruciali, iar dacă ne vom digitaliza ne vom dezvolta, dacă nu sau ne vom digitaliza încet, vom crea obstacole și chiar un handicap în dezvoltare.

Este clar că ideea de Smart City sau orașe cu administrație și cetățeni inteligenți constituie o direcție pe care trebuie să o urmăm. Sunt lucruri importante pe care trebuie să le punem la punct, iar toate soluțiile inteligente pe care le gândim sau le preluăm din exemplul altor țări vor trebui folosite și aplicate pentru a crește calitatea serviciilor publice furnizate către cetățeni și calitatea vieții pe care o oferim cetățenilor.

Noi avem un sistem de management al traficului în care s-au investit 27 milioane de euro inițial și următor, care nu funcționează în București. Dacă ne uităm la multe municipii vom vedea că dacă le explici de baza de date urbană trebuie să le mai pui întrebări ajutătoare să înțeleagă ce este baza de date urbană. Avem probleme majore, dacă ne uităm la București, nu avem harta rețelelor subterane (apă, gaz etc.) ce să mai vorbim de planificarea intervențiilor subterane în modernizarea rețelelor subterane. În București nu avem cadastru făcut, ce să mai vorbim de sisteme, aplicații online prin care să poți să identifici situația juridică a fiecărui teren. Vorbim de reglementarea urbanistică în condițiile în care noi nu mai avem plan de urbanism general, iar soluția la care a apelat Primăria Capitalei a fost să adopte planuri de urbanism zonal pe sector, ca și cum sectoarele ar putea să gândească global direcțiile de dezvoltare urbanistică la nivelul întregului București”.

Sabin Sărmaș,Președinte Autoritatea pentru Digitalizarea României

Sabin Sărmaș,Președinte Autoritatea pentru Digitalizarea RomânieiOrașele inteligente reprezintă un concept de dezvoltare urbană, cu o calitate mai mare a vieții pentru locuitori, obținută prin intermediul tehnologiei. Sunt orașe precum Cluj Napoca, Alba Iulia, Brașov care dau exemple de proiecte pilot și care au început să implementeze tehnologii de Smart City ce pot fi preluate ca bune practici pentru celelalte orașe din România.

Nu cred că ar trebui să avem o strategie la nivel național pentru strategia de Smart City, ci consider că e mai bine să se dezvolte strategii locale, în funcție de necesitățile și particularitățile fiecărui oraș. Perioada aceasta a fost un accelerator al multor schimbări, a dus la obligativitatea ca instituțiile publice să primească documentele în format electronic. Am reușit împreună cu mediul privat din România să găsim soluții concrete și rapid la problemele cu care ne-am confruntat.

László Borbély, Consilier de Stat, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului

László Borbély, Consilier de StatOricare viitor primar sau echipe de administrație vor prelua în acest an responsabilitatea orașelor. Aceștia vor trebui să vină cu o viziune cu privire la dezvoltarea orașului pe care îl vor prelua în administrație și să se folosească de programele guvernamentale existente pentru a crea o strategie completă pe termen lung cu privire la dezvoltarea orașului pe care îl administrează. Trebuie să facem noile strategii 2021-2027, care să țină cont de posibilitățile pe care le au alte orașe dezvoltate din lume.

Deocamdată primim 33 milioane de euro de la UE și trebuie sa vedem care sunt domeniile prioritare. Avem experți în dezvoltare durabilă, o nouă meserie în România care pot veni cu o viziune integrată pentru realizarea de strategii urbane.

 Adrian Veștea, Președinte C.J. Brașov

Adrian Vestea, Președinte CJ BrașovDorim ca prin intermediul a două proiecte, pe care le avem în curs de  implementare, să digitalizăm instituția consiliului județean Brașov și să actualizăm strategia județului, precum și proiectul de digitalizare a serviciilor medicale și sociale.

Recomand tuturor administrațiilor să se implice în implementarea de proiecte de tip Smart City. Râșnov a fost printre primele localități  din județ care a implementat proiecte de digitalizare.

George Anghel, Fondator Conect X

 George Anghel, Fondator Conect XAvem în Brașov un model avansat de digitalizare în așa fel încât cetățenii odată ce au intrat în acest ecosistem digital să poată accesa orice instituție publică din județ. În același timp, este importantă comunicarea digitală între instituții.

Pentru a facilita digitalizarea este necesar să se lucreze în profunzime și să fie făcută printr-o strategie locală. Este nevoie de un calendar asumat de transfer al serviciilor pe o perioadă mai lungă de timp, suficientă pentru o transformare bună.

Robert Kristof, City Manager municipiul Timișoara

Robert Kristof, City Manager TimișoaraNe dorim să creăm o platformă unică la nivelul municipiului pentru nevoile sociale ale cetățenilor. Toate fluxurile să fie digitale.

Un cetățean va putea să facă sesizări, să depună cereri și să-și plătească impozitele, să ne consultăm cu cetățenii și să îi informăm inclusiv pentru dezvoltări sau reparații în zonele în care aceștia locuiesc și care i-ar interesa.

Doru Borșan, CEO Novitas 3D City

Doru Borșan, CEO Novitas 3D CityAvem o mare șansă să dăm un bun exemplu de implementare de tehnologii smart city și de digitalizare. România poate să devină principalul jucător pe piața tehnologiilor digitale mai ales dacă am avea la îndemână și instrumentele financiare. Am dezvoltat o tehnologie pe care deja am implementat-o în mai multe orașe precum Iași, Timișoara și Târgu Mureș. Avem o tehnologie de mapare 3D a orașelor ce scade considerabil costul cu dezvoltarea de infrastructură și oferă extrem de multe informații folositoare.

Putem da informații la centimetru despre lățimi, înălțimi, dimensiuni fațade, diferențe de nivel, inventarierea mobilierului stradal, practic e vorba de cartografierea tuturor zonelor cerute de către clienți. Informațiile pe care le poți extrage în urma procesării datelor îți pun orașul în palmă, respectiv zonele care au fost procesate, prin multitudinea de informaţii pe care le pune la dispoziţie. Avem echipamente prin care putem să punem la dispoziţie şi informaţii privind starea şi calitatea drumurilor, avem un scanner performant, putem extrage date privind anumite zone care sunt afectate de degradare.

Ionel Chiriță, Președinte executiv AOR

Ionel Chiriță, Președinte executiv AORPrin serviciile noastre deservim peste 10 milioane de locuitori. Aș vrea să subliniez faptul că România, prin modificările legislative, a oferit ocazia de dezvoltare a proiectelor prin crearea de strategii de dezvoltare zonale pentru a putea gândi proiecte interconectate la nivelul mai multor administrații.

Asociația Orașelor poate fi un partener care sprijină relația dintre mediul privat și orașe. Suntem prezenți în aproape toate orașele și deși multe din soluții sunt adaptate fiecărui oraș, sunt soluții care pornesc de la nevoi comune. Este nevoie despre digitalizare în toate domeniile. Din punct de vedere al autorităților locale aceste discuții au fost productive.

Alexandru Soare, Integrisoft

 Alexandru Soare, IntegrisoftPandemia aceasta a dus la o digitalizare accelerată a instituțiilor publice, iar interacțiunea cu cetățenii a crescut de peste 10 ori. Putem vedea cum automatizarea și digitalizarea serviciilor publice crește eficiența în rezolvarea cererilor de până la 10 ori mai rapid.

O primărie de sector într-un an de zile ar putea face o economisire de 3.5 angajați full time. Dacă instituția dorește să se digitalizeze, pe lângă faptul că este mai facil cetățenilor, economisesc investiția în câteva luni de zile.

 Radu Nicolescu, Consilier de stat  IT&C

Radu Nicolescu, Consilier de stat IT&CViața ne-a arătat că Smart City este o necesitate. Guvernul Orban a arătat încă din prima zi că este dedicat dezvoltării digitale.

Am digitalizat o parte din procesele guvernului și vrem să introducem politica fără hârtie la nivelul ședințelor de guvern, iar semnăturile miniștrilor să poată fi făcute digital, astfel mărim gradul de comunicare între cabinete și reducem timpul semnificativ.

Erik Barna, CEO & Founder Life is Hard

Erik Barna, CEO & Founder Life is HardPrin soluțiile noastre pe care vrem să le oferim administrației publice, cetățenii pot semnala probleme în platformă, iar primarii și administratorii publici pot vedea raportările făcute de cetățeni și să le rezolve.

Aplicația este una complexă, poate trimite informări cetățenilor din raza zonelor unde se întâmplă lucrări. Cred că este nevoie în fiecare Primărie de cel puțin o persoană care să înțeleagă tehnologia și să propună soluții inteligente.

Source