Stabileste care sunt obiceiurile bune pentru tine
Se spune ca este dificil sa scapi de obiceiurile proaste, dar nu imposibil, daca abordam sarcinile in mod corect. Primul pas este sa stabilesti care sunt activitatile zilnice benefice si care stimuleaza latura mai creativa si mai productiva pentru tine. Fiecare persoana traieste si munceste in mod diferit, astfel incat nu exista o singura modalitate de a crea obiceiuri bune. Fa o lista cu lucrurile care te fac sa te simti fericit si entuziasmat si cu cele care te fac sa te simti epuizat, plictisit ori neinspirat. Sa fii sincer cu sentimentele tale si lucrurile pe care trebuie sa le schimbi in viata de zi cu zi este primul pas catre crearea unor obiceiuri bune. De exemplu, daca ai ajuns la concluzia ca petreci prea mult timp in magazine, o solutie poate fi sa-ti faci un obicei din a comanda online lucrurile de care ai nevoie. De asemenea, daca obisnuiesti sa uiti sa iti platesti facturile lunare, poti sa automatizezi totul din internet banking, programand platile, astfel incat sa scapi de grija lor. Daca petreci prea mult timp verificand telefonul mobil, opreste notificarile. Potrivit unor studii, persoanele care isi verifica e-mailul doar de trei ori pe zi sau mai putin inregistreaza un nivel de stres mai scazut si sunt mai concentrate pe munca lor.
Incepe cu pasi mici
Crearea unui nou obicei necesita motivatie si vointa. Creierului uman ii place sa ramana in zona de confort, fiind programat astfel pentru a evita o eventuala durere sau suferinta cauzata de efortul depus pentru o schimbare. Vointa se poate diminua in timp, de aceea ai nevoie si de o buna motivatie. Iar cand vine vorba despre crearea unui nou obicei, trebuie sa adopti metoda pasilor mici. Astfel, probabilitatea de a-l pastra pe termen lung este mai mare. De exemplu, daca ai ajuns la concluzia ca trebuie sa faci modificari in dieta, pentru a avea o stare mai buna a sanatatii, incepe cu schimbari mici, cum ar fi un pahar de apa la temperatura camerei, consumat dimineata pe stomacul gol, pentru o mai buna hidratare, ori schimbarea desertului de la pranz cu un fruct sau introducerea unei portii de legume la fiecare masa. Daca viata ta este prea sedentara, o plimbare scurta zilnica (de exemplu, sa parcurgi ultima statie de la serviciu pana acasa pe jos) poate sa fie o schimbare care sa nu necesite mult efort din start. Poti sa-ti stabilesti termene alocate noului obicei (de exemplu, cinci minute zilnic). Apoi, poti vedea, dupa cateva zile, daca poti creste acest termen, in functie de obiectivul stabilit initial.
Crearea unui nou obicei dureaza mai mult de 21 de zile
Circula frecvent o preconceptie potrivit careia, pentru crearea unui nou obicei, ai nevoie de 21 de zile. Realitatea este aceea ca, potrivit specialistilor, aceasta este perioada dupa care abia vei putea evalua beneficiile acelei schimbari pe care ai decis sa o faci in viata ta. Pe de alta parte, potrivit unor studii de psihologie, perioada medie in care se poate stabili un obicei este, de fapt, de doua luni. Insa oamenii sunt diferiti si, daca unii nu au nevoie nici de o luna pentru a adopta un nou obicei, persoanele mai reticente pot avea nevoie si de opt luni pentru asta. Totusi, dupa trei saptamani, poti sa evaluezi cum te simti si daca acel obicei este cu adevarat benefic pentru viata ta.
Stabilirea unor obiective nerealiste te poate descuraja si ancora si mai puternic in vechile tale obiceiuri. Sfaturile de mai sus sunt simple si eficiente si te vor ajuta sa adopti obiceiuri bune si realiste in viata ta, fara sa simti ca faci un efort prea mare.