În funcție de cât de departe trebuie să te muți, în altă țară, altă regiune sau într-un alt județ, vei dori să fii cât mai organizat posibil, astfel încât schimbarea să-ți fie confortabilă.
Relocarea odată cu jobul este diferită față de mutarea clasică, ce implică o decizie personală, analizată în ansamblu și care presupune abia într-o etapă ulterioară căutarea unui job. Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când urmează să te relochezi pentru job.
1. Negociază beneficiile relocării
La fel ca negocierea unei oferte de muncă, și relocarea poate fi dificilă. Multe persoane evită să întrebe despre asistența financiară, deoarece nu vor să pară lacome sau exigente. Însă trebuie să te gândești, în primul rând, la confortul și liniștea ta. Așa că atunci când schimbi jobul cu unul în alt oraș, este întotdeauna o idee bună să verifici ce beneficii oferă compania în ceea ce privește serviciile de relocare.
Poți întreba la departamentul de resurse umane despre rambursarea cheltuielilor de mutare sau existența unei eventuale prime de relocare. În funcție de bugetul companiei, aceasta ar putea fi dispusă să ia în considerare suportarea integrală a costurilor pentru un nou angajat.
Mulți angajatori mari au relații cu companii de relocare și îți pot deconta cheltuielile sau chiar îți pot oferi opțiuni de chirie în noul oraș. Dacă urmează să te muți într-un oraș mare, precum Cluj, de exemplu, ai putea să găsești oferte accesibile și tentante de chirie cluj napoca, căutând pe platformele de profil.
Înainte de a accepta oferta de muncă într-un oraș nou sau chiar într-o țară diferită, asigură-te că negociezi aceste beneficii de relocare.
2. Analizează pragmatic planurile pe termen lung
Atunci când te confrunți cu o decizie importantă, precum acceptarea unui job în alt oraș, este bine să cântărești argumentele pro și contra.
Gândește-te la stilul de viață pe care ți-l permite noua locație și la oportunitățile pe care ți le oferă. Dacă e vorba despre un oraș mic, crezi că te-ai descurca? Sau ți se potrivește mai bine traiul într-o metropolă? Vrei să-ți petreci weekendurile călătorind? Sau vrei să petreci timp într-o comunitate mai mică? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să descoperi ce înseamnă această mutare pentru tine.
Încearcă să te gândești dincolo de mutarea imediată și să îți dai seama ce este mai bine pentru tine pe termen lung.
3. Discută toate detaliile despre mutare cu partenerul
Cea mai importantă persoană din această ecuație este partenerul și bineînțeles copiii, dacă este cazul. Mutarea poate avea un impact semnificativ asupra carierei partenerului tău. Iar dacă pentru el sau ea mutarea implică renunțarea la un job bine plătit, situația devine și mai dificilă.
Gândește-te că partenerul trece printr-o schimbare și mai mare și, uneori, sunt situații când acesta își pune cariera în așteptare, în timp ce tu ai un nou loc de muncă, un nou birou și persoane noi pe care trebuie să le cunoști.
Pentru a face această schimbare cât mai confortabilă, discutați și asumați-vă amândoi momentele dificile ce vor veni la pachet cu relocarea, în primele luni.
4. Ia în considerare dezvoltarea personală
Schimbarea job-ului într-un oraș nou este o modalitate sigură de a-ți sedimenta competențele și experiența. Vei cunoaște oameni interesanți, vei fi expus la idei noi și vei putea să îți construiești o rețea mai largă de cunoștințe.
Dacă te muți în străinătate, vei lua contact cu o cultură diferită. În multe organizații, o anumită formă de experiență internațională este necesară pentru a obține poziții de top, așa că, schimbarea îți va prinde bine.
Dar trebuie să accepți că relocarea presupune și compromisuri pe termen lung și scurt. De exemplu, noul context vine în detrimentul pierderii grupului de prieteni de acasă, cel puțin pentru o perioadă.
În general, atunci când te muți cu jobul în alt oraș, timpul de gândire și pregătire este mai scurt, ceea ce poate însemna o presiune în plus, pe lângă schimbarea propriu-zisă a jobului. Însă cu puțină planificare, schimbarea orașului și a locului de muncă te va găsi pregătit.