BIOS este un sistem de bază de intrare-ieșire din cadrul laptopurilor. Cu ajutorul acestuia, este posibil să gestionezi procesorul, memoria RAM și nu numai. BIOS-ul pornește automat de fiecare dată când pornești computerul. În ciuda acestui fapt, accesul la BIOS este posibil cu pași suplimentari. Iată cum să accesezi BIOS-ul, precum și ce poți obține din acesta.

Ce este BIOS-ul?

BIOS este o abreviere a expresiei în limba engleză: Basic Input/Output System, dar în traducere nu înseamnă nimic altceva decât un sistem de bază de intrare-ieșire. BIOS-ul este un set de rutine care este stocat în memoria nevolatilă a dispozitivului. Înregistrarea se face în memoria plăcii de bază și a altor carduri de expansiune, de exemplu pe placa grafică.

Cum se accesează BIOS-ul pe un computer?

Când te întrebi cum să accesezi BIOS-ul, este important să știi că există diferite răspunsuri la aceasta. În primul rând, depinde de versiunea ta de BIOS. În același timp, are legătură cu producătorul și modulul plăcii de bază instalate în computer. Dacă vrei să intri în BIOS, reține că acesta pornește de fapt când pornești computerul. Următoarele metode îți permit să îl accesezi. 

În cazul modelelor mai vechi, cu Windows 7 sau chiar o versiune mai veche, cel mai probabil există un BIOS AMI sau Awad, dar dacă ai nevoie de ajutor, poți merge oricând la un service de reparații laptop

În acest caz, pentru a accesa meniul de configurare, este necesar să apeși tasta Delete, F1, F2 sau F10 imediat după pornirea computerului. Este recomandat să faci acest lucru de mai multe ori. Ecranul de pornire al computerului îți arată exact ce tastă să folosești. De obicei, apare în partea de jos a ecranului, în colțul din dreapta sau din stânga. Mesajul poate suna diferit. Adesea este următorul text: „Apasă X pentru a intra în Setup”, unde X este numele tastei corespunzătoare care îți va permite să intri în panoul de configurare BIOS. Dacă aceste informații nu sunt afișate pe ecranul de pornire, consultă manualul plăcii de bază. 

Cum se activează BIOS-ul pe un laptop?

Dacă vrei un răspuns despre cum să activezi BIOS-ul pe un laptop, poți folosi sfaturile de mai sus. De fapt, este același lucru cu pornirea BIOS-ului pe un calculator. Doar apasă tasta corespunzătoare imediat după pornirea computerului. Cel mai adesea va fi Delete sau F2.

Dacă după utilizarea acestor două taste nu apare reacția așteptată, atunci ar trebui să cauți răspunsul în manualul laptopului sau să îl verifici pe site-ul producătorului. Dacă știi cum să accesezi BIOS-ul pe Lenovo, nu va fi întotdeauna răspunsul la cum să îl activezi  pe Sony sau pe ASUS.

Important nu este producătorul laptopului, ci mai presus de toate, ce placă de bază a fost folosită în laptop. 

Ce caracteristici pot fi modificate în BIOS?

Sistemul în sine poate fi schimbat în BIOS. Datorită acestui lucru, este posibilă modificarea parametrilor aferenți hard disk-urilor conectate sau a modului în care computerul se va comporta imediat după pornire. BIOS-ul poate modifica viteza memoriei RAM și poate activa sau dezactiva elementele individuale ale plăcii de bază, adică porturile de comunicație. 

Mai mult, cu ajutorul BIOS-ului, poți și seta procesorul și memoria RAM. Specialiștii nu recomandă să o faci singur din cauza posibilității de supraîncărcare a dispozitivului. Ca urmare, poate fi deteriorat și este necesară o rescriere BIOS

De fapt, BIOS-ul permite mult mai mult. În concluzie, îți permite să setezi diverși parametri datorită faptului că îți oferă posibilitatea de a accesa registrele de configurare situate pe cip-urile plăcii de bază și activează și funcții de pornire. 

Source