Hormonii sunt substante chimice secretate de glandele endocrine, descrisi ca fiind mesageri chimici ce influenteaza, printre altele, metabolismul, cresterea si dezvoltarea, functia de reproducere, pe cea sexuala si starea de spirit. Chiar si cea mica tulburare hormonala poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii noastre.[3] Pe langa simptomele asociate de regula cu dezechilibrele hormonale, acestea pot cauza sau creste riscul dezvoltarii a numeroase afectiuni. In acest articol vom vorbi despre cateva dintre aceste afectiuni, simptomele si tratamentul lor.
Fibromul uterin
Fibromul uterin reprezinta cea mai frecventa tumoare benigna (necanceroasa) care se poate dezvolta la nivelul uterului. Poti sa ai unul sau mai multe fibroame, de dimensiuni variate, fara ca prezenta acestora sa provoace vreun simptom. De fapt, de multe ori, existenta lor este descoperita intamplator, in urma unor investigatii de rutina. Cand apar, simptomele pot include: sangerari menstruale abundente, dureri abdominale sau de spate, nevoia frecventa de a urina, constipatie si durere sau disconfort in timpul contactelor sexuale. In cazuri rare, acestea pot afecta o sarcina ori chiar reprezenta o cauza de infertilitate.
Cauza exacta a aparitiei fibroamelor uterine nu este cunoscuta, dar se pare ca nivelul de estrogen (un hormon produs de ovare) din organism ar avea un rol in dezvoltarea acestora. Fibroamele tind sa apara in perioada reproductiva a femeii (intre 16 si 50 de ani), cand nivelurile de estrogen sunt mai ridicate.
In ceea ce priveste tratamentul fibroamele uterine, acesta este necesar, de obicei, doar in cazurile simptomatice si exista mai multe optiuni, de la tratamentul medicamentos pana la operatii precum histerectomia (extirparea uterului). Un fibrom uterin poate fi vindecat fara operatie, printr-o procedura minim invaziva numita embolizare.[4]
Depresia
Depresia este o afectiune des intalnita, care poate afecta modul in care gandesti, simti sau te comporti si poate duce la aparitia a diverse probleme emotionale si fizice. Simptomele sale includ:
- Sentimente de tristete sau deznadejde;
- Izbucniri de furie, iritabilitate sau frustrare, chiar si pentru lucruri marunte;
- Pierderea interesului pentru activitati care altadata te pasionau;
- Tulburari de somn;
- Oboseala si lipsa generala de energie;
- Pierderea sau cresterea apetitului;
- Cresterea in greutate;
- Anxietate;
- Probleme cu concentrarea, memoria sau luarea unor decizii;
- Ganduri suicidare;
- Dureri de spate, de cap sau alte probleme fizice inexplicabile.
Ca si in cazul fibroamelor uterine, cauza exacta a depresiei nu este cunoscuta, dar unul dintre factorii care pot duce la declansarea sa sunt tulburarile hormonale.
Din punct de vedere al tratamentului, medicamentele si/sau psihoterapia sunt eficiente in majoritatea cazurilor. Alte optiuni sunt terapia electroconvulsiva sau stimularea magnetica transcraniana.[5]
Obezitatea
Obezitatea este o afectiune cronica de care tot mai multe persoane sufera si la aparitia careia pot contribui mai multi factori, inclusiv alimentatia nesanatoasa, lipsa somnului sau unele medicamente. Si tulburarile hormonale pot avea un rol in aparitia obezitatii.[1]
Hormonii leptina si insulina, hormonii sexuali si hormonul de crestere ne influenteaza apetitul, metabolismul si distributia grasimii corporale. Nivelurile prea ridicate sau prea scazute ale acestor hormoni pot duce la obezitate. Pe de alta parte, si obezitatea poate duce dezvoltarea unor tulburari hormonale.[2]
Obezitatea este o boala complexă, al carei tratament presupune adesea o combinatie de abordari diferite: dieta, cresterea nivelului de activitate, modificari de comportament si, in unele cazuri, medicamente si/sau chirurgie bariatrica.[1]
Tulburarile hormonale stau la baza a numeroase afectiuni, atat fizice, cat si psihice. Un nivel prea ridicat sau scazut al unui anumit hormon poate avea consecinte serioase si duce la aparitia unor probleme precum fibroamele uterine, depresia, obezitatea si multe altele. La randul lor, acestea pot cauza alte complicatii. Tocmai de aceea este important sa discuti cu un medic daca ai observat simptome ce pot fi asociate cu un dezechilibru hormonal.
Bibliografie:
- „Obesity.” Endocrine.org, Endocrine Society, 24 Jan. 2022, www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/obesity. Accessed 24 Nov. 2022.
- „Obesity and Hormones.” Vic.gov.au, 2016, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/obesity-and-hormones. Accessed 24 Nov. 2022.
- „Hormones.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2016, medlineplus.gov/hormones.html. Accessed 24 Nov. 2022.
- „Fibroids.” 2022, www.nhs.uk/conditions/fibroids/. Accessed 24 Nov. 2022.
- „Depression (Major Depressive Disorder) – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007. Accessed 25 Nov. 2022.