Culturile de plante și pomi fructiferi au de suferit din cauza a numeroși factori care duc la întârzierea apariției roadelor și la diminuarea producțiilor. Dintre acestea, insectele reprezintă un adevărat pericol în special în livezi, unde se hrănesc cu seva tulpinilor copacilor și afectează în acest fel creșterea, înflorirea și rodul.
Metodele de prevenție aplicate la timp sunt cea mai bună soluție pentru a combate afidele sau acarienii care se ascund în spatele tulpinilor sau frunzelor. Iată câteva sfaturi în acest sens.
Ce tipuri de dăunători pot afecta livezile
Dintre cei mai întâlniți dăunători care conduc la diminuarea ritmului de creștere, la reducerea înfloririi și întârzierea apariției fructelor pomilor din livezi se pot enumera:
- Afidele, cunoscute și drept păduchii plantelor, care sunt reprezentate de mai multe specii; ele se hrănesc în special cu seva localizată în structurile moi ale plantelor și iernează pe scoarța pomilor, în stadiul de ou;
- Păduchii lânoși (Eriosoma lanigerum) care au aspect de bumbac și apar sub forma unor pete albe; aceștia se hrănesc cu seva de la nivelul tulpinilor;
- Acarienii – aceștia au dimensiuni reduse, fiind dificil de observat cu ochiul liber. Reprezintă o specie păgubitoare în special pentru livezi tinere, dar și pentru pepinierele de păr sau gutui. Ei cuprind planta cu o structură elastică, albicioasă, asemănătoare pânzei de păianjen, ascunzându-se apoi în părțile ferite, precum spatele frunzelor sau tulpinilor.
Sfaturi pentru combaterea dăunătorilor din livezi
Îți recomandăm să iei în considerare toate măsurile preventive în ceea ce privește plantele tale. Astfel, este bine să ai în vedere următoarele:
- Nu neglija igiena și curățarea mecanică a livezilor; de exemplu, înainte de sezonul de iarnă se recomandă culegerea și distrugerea frunzelor uscate, arderea ramurilor atacate, adunarea și arderea cuiburilor de omizi care se pot menține pe frunze, ori fixate sau atârnate de ramuri. Poți îndepărta serii întregi de dăunători aflați pe scoarță sau în crăpături (oua, larve, pupe sau adulți) prin răzuirea scoarței și ramurilor groase.
- Verifică săptămânal frunzelor, tulpinilor și a florilor pentru a putea identifica de timpuriu prezența insectelor.
- Folosește insecticide pomi fructiferi alese în funcție de specia cultivată. Astfel, în magazinele specializate vei putea opta pentru soluțiile create pentru combaterea dăunătorilor de diferite tipuri, inclusiv cele sistemice care pot combate mai multe tipuri de gândaci, gărgărița fasolei, a sfeclei, fluturele alb de varză etc.
- Aplică insecticidul la intervalul de timp recomandat și în cantitățile specificate pe produs, deoarece acestea diferă în funcție de insecte dar și de plante, iar respectarea precisă a instrucțiunilor este esențială.
- În funcție de spectrul de aplicare, poți combina cu fungicidele potrivite, pentru a te bucura de culturi pomicole sănătoase și roditoare.
Insecticidele folosite pentru combaterea dăunătorilor ce infestează plantele cultivate, sau pentru a elimina insectele purtătoare de boli din anumite zone pot fi clasificate după compoziția chimică, acțiunea toxicologică și modul de penetrare. Cele mai bune rezultate în combaterea dăunătorilor se obțin doar dacă este folosit tipul de substanță indicat pentru fiecare plantă sau cultură în parte.
Dăunătorii au capacitatea de a influența negativ sănătatea plantelor, iar pentru o livadă ori o grădină rodnică, măsurile preventive și eradicative sunt de un real ajutor. Folosește produsele potrivite pentru creșterea sănătoasă a pomilor fructiferi din livezile tale!