Pentru depășirea acestor dificultăți este necesară organizarea eficientă a operațiunilor logistice de pe tot lanțul de aprovizionare. Vă prezentăm în continuare câteva recomandări pentru îmbunătățirea calității și atingerea obiectivelor operaționale.
Utilizarea tehnologiilor de ultimă generație
Se recomandă aplicarea unor soluții inovative, din categoria transport ușor, prin folosirea de semiremorci, pentru încărcare suplimentară și flexibilitate în organizarea comenzilor. Astfel se reduc cosurile de transport cu până la 15% și se diminuează consumul de combustibil, pentru că vehiculele voluminoase sunt înlocuite de alternative mai fiabile. În Planul de acțiune la nivel european pentru logistica transporturilor de mărfuri s-a stabilit trecerea la e-freight și sisteme inteligente de transport (sisteme de navigație, tahografe digitale și sisteme de taxare), care să asigure calitate și eficiență sustenabilă.
Aplicarea unui mix inteligent de operațiuni logistice
Abordarea actuală este cea a călătoriilor multimodale și a transporturilor drop-trailer. Transportatorii caută sinergizări între diferite fluxuri de aprovizionare ale clienților și proiecte personalizate, pentru reducerea lungimii rutelor și simplificarea operațiunilor de încărcare, descărcare, verificare a mărfurilor.
Companiile trebuie să aleagă modalitățile adecvate de transport (rutier, feroviar, aerian, maritim, prin conducte), să evalueze și să selecteze colaboratorii pentru serviciile externalizate, să programeze livrările și, nu în ultimul rând, să stabilească rutele de transport.
Planificarea optimă a rutelor de transport
Este necesară utilizarea aplicațiilor informatice din domeniul logistic, pentru planificarea eficientă a rutelor de transport, optimizări de tipul last mile și milk run, optimizarea transferurilor între depozite, monitorizarea și raportarea în timp real a comenzilor. Scopul acestor operațiuni strategice este reducerea flotei de mașini, a numărului de șoferi și a kilometrilor parcurși pentru fiecare transport.
Pentru ca această planificare să poată fi pusă în practică, transportatorii trebuie să utilizeze o flotă de vehicule moderne, care să susțină prin calitate și fiabilitate obiectivele de durată a cursei, consum de combustibil, capacitate de încărcare.
Înnoirea flotei de vehicule rutiere pentru transport mărfuri
Organizarea eficientă a transporturilor rutiere de mărfuri depinde în mod esențial de crearea unei flote de vehicule profesionale. Printre cele mai des utilizate sunt modelele noi de cap tractor Volvo euro 6 sau din gama Volvo FH, deoarece sunt rezistente, adaptabile la diferite tipuri de transporturi și respectă normele de poluare (se încadrează în clasa de emisii Euro 6).
Se recomandă achiziționarea vehiculelor pentru transport profesional de mărfuri de la firme de specialitate, precum truck1.ro, cel mai mare marketplace dedicat comercializării de camioane, cap tractoare, semiremorci, remorci, utilitare, autobuze, autorulote, utilaje de construcții, stivuitoare, utilaje agricole și forestiere, atașamente, structuri interschimbabile, containere ș.a.
Astfel, firmele din domeniul transporturilor beneficiază de vehicule noi și second-hand în cea mai bună stare de funcționare, cu garanție, consultanță de specialitate și posibilitatea de achiziționare a pieselor de schimb pe toată durata utilizării mașinilor respective.