Diversitatea este, de fapt, atât de mare, încât există și service-uri fără dotările esențiale, cum ar fi elevatoare auto și mașini de dejantat roți. De aceea, e bine să cunoști toate aceste tipuri și diferențele dintre ele, ca să alegi corect atunci când mergi la un service nou. În plus, dacă te gândeai să deschizi o afacere, ai putea să fii inspirat de unele modele de ateliere auto.
În funcție de serviciile oferite și modul în care sunt acestea prestate, putem distinge între 9 tipuri de service-uri auto:
1. Service auto clasic
Service-ul auto, în adevăratul sens al cuvântului, este atelierul care realizează lucrări diversificate de reparații, întreținere, vulcanizare, anvelopare și nu numai. Un astfel de atelier full service are cel puțin câțiva angajați și este dotat cu aparate care îi permit să desfășoare lucrări de precizie în siguranță: elevatoare auto, aparate pentru geometrie roți, echipamente vulcanizare, aparate pentru încărcat freon, compresoare de aer, aparate de schimb ulei și nu numai.
2. Atelier de vulcanizare
Vulcanizările sunt service-uri auto specializate în lucrări la nivelul roților automobilului: montaj, înlocuire și vulcanizare anvelope, îndreptare și roluire jante și echilibrare roți.
3. Stație ITP
Stațiile ITP au un singur scop: de a desfășura inspecția tehnică periodică, obligatorie pentru a putea circula cu mașina pe drumuri publice. Spre deosebire de alte tipuri de service-uri auto, multe stații ITP primesc clienți în ordinea sosirii, nefiind nevoie de programare.
4. Atelier independent de reparații
Atelierul independent de reparații este o afacere deschisă și condusă de un mecanic sau de o echipă de mecanici, cu un singur punct de lucru. Nu este obligatoriu ca acest tip de service să fie S.R.L., ci poate fi și P.F.A., caz în care numele societății va avea formatul: numele persoanei, urmat de sintagma „persoană fizică autorizată”.
5. Atelier expres
Cunoscut și sub denumirea de „atelier de lubrifiere” sau „atelier de siguranță”, acest tip de service nu se ocupă cu reparații de automobile, ci doar cu lucrări simple de întreținere, cum ar fi schimbarea uleiului de motor sau înlocuirea anvelopelor.
6. Stația de reparații și întreținere
Un tip de service care nu prea mai este practicat în prezent, stația de reparații și întreținere nu era un atelier de sine stătător, ci unul atașat unei benzinării. Acest model a fost popular în S.U.A. în trecut, însă a devenit din ce în ce mai rar, fiind mai profitabil pentru benzinării să înlocuiască aceste stații cu magazine.
7. Service mobil
Un service mobil, cunoscut și sub denumirea de „service online”, oferă servicii relativ simple de reparații. În loc să te deplasezi la service, contactezi telefonic sau online service-ul mobil, iar un mecanic vine în locul în care ești cu mașina. Bineînțeles, lucrările care pot fi făcute sunt limitate, nefiind posibilă aducerea a numeroase echipamente și aparate utile. Unele service-uri mobile oferă și posibilitatea de tractare pe platformă a automobilului, până la un punct de lucru care oferă servicii mai complexe. Totuși, sub sintagma „service auto online” operează și afaceri care oferă doar consultanță, nu și deplasare la locația mașinii.
8. Service auto de flotă
Un astfel de service este specializat pe un singur tip sau model de automobile. Poate fi vorba de mașini de la un anumit producător sau automobile dintr-o anumită categorie auto, spre exemplu service-uri pentru camioane sau dube.
9. Tinichigerie și vopsitorie auto
Un alt tip de service este cel care se concentrează pe caroseria mașinii, în special pe lucrări de vopsire și reparație la nivelul acesteia. Unele oferă o gamă de servicii mai largă, ocupându-se și de parbrize și geamurile autoturismelor.