centrala termică

Schimbările de temperatură ne anunță că sezonul rece începe ușor să își intre în drepturi, ceea ce înseamnă că va veni timpul să mutăm centrala termică pe modul de iarnă și să ne creăm confortul termic potrivit pentru locuința noastră. Însă, până a face această trecere, vine perioada verificărilor.

Când ne dăm seama că centrala termică din apartament trebuie înlocuită

În Europa, o centrală termică are o durată medie de utilizare de 7-8 ani, însă în țara noastră, media ajunge și la 15 ani, lucru care nu este recomandat de specialiști. Deși trăim cu impresia că dacă în continuare încălzește, ne putem folosi de ea, adevărul este că sunt mai multe semne care ne indică faptul că a venit momentul să mergem la un magazin de instalaţii pentru a o înlocui.

Semne că a venit momentul să înlocuim centrala

Deși nu este o veste tocmai plăcută și de multe ori poate apărea ca o investiție neprevăzută, sunt câteva semnale de alarmă de care trebuie să ținem cont:

  1. Facturi la gaz/electricitate imense

În funcție de tipul de centrală pe care o deții, trebuie să fii constant atent la consumul pe care îl ai. Dacă ultimele tale facturi au costuri foarte ridicate comparativ cu lunile anterioare, atunci acesta este un detaliu care trebuie verificat. Adevărul este că tarifele s-au mărit, însă trebuie să ții cont de oferta actuală pe care o ai de la furnizor și să compari consumul cu cel din aceeași perioadă a anului trecut. Un consum foarte ridicat poate indica o disfuncționalitate.

    2. Ajustări foarte dese ale termostatului

Dacă după ce ai setat termostatul la temperatura dorită, în continuare simți un disconfort termic, iar aceasta este o problemă care persistă, este foarte probabil ca instalația centralei să nu funcționeze în parametri normali.

   3. Intervenții foarte dese

Toți suntem familiari cu erorile unei centrale termice. Indiferent de model, nu este ieșit din comun ca pe display să afișeze un cod de eroare prin care să ne atenționeze că funcționalitatea centralei este precară sau necesită intervenția unui personal specializat. Însă, când aceste intervenții sunt tot mai dese și mai costisitoare, înseamnă că a venit momentul să iei în calcul achiziționarea unei noi centrale. Intervențiile repetate nu reprezintă neapărat o soluție, centrala ta având o durată de viață limitată.

   4. Zgomote diferite

În cazul în care ai sesizat zgomote diferite făcute de centrala termică la momentul pornirii, atunci îți recomandăm să apelezi la o firmă autorizată pentru verificări. De foarte multe ori, aceste zgomote ascund defecțiuni care nu pot fi rezolvate, iar singura soluție este înlocuirea centralei.

   5. Calitatea aerului din casă a scăzut

Un alt semn comun care îți indică faptul că viața centralei termice se apropie de final este calitatea scăzută a aerului. Dacă observi că mai mult praf și alte particule sunt distribuite prin casa ta, atunci este indicat să recurgi la o inspecție tehnică.

Concluzie

Centrala termică a locuinței este un pilon care contribuie la crearea confortului termic de care avem nevoie. De aceea, este important să ne preocupăm de parte de revizii și să înțelegem că și acest element indispensabil al căminului are o durată limitată de viață. Pentru nu a ajunge în ipostaza în care întâmpinăm probleme în sezonul rece, este bine să urmărim aceste semne care ne indică faptul că centrala termică a apartamentului trebuie înlocuită. Iar dacă ajungi în astfel de momente, echipa ProInstalPipe este disponibilă să te ajute cu echipamente de calitate la prețuri competitive!

octombrie 22nd, 2022 by

Source