Vinificatia este procesul prin care se produce vinul. Acesta include toate etapele prin care trece mustul pana se transforma in vin. Merita, cel putin o data in viata sa incerci sa faci vin de casa pentru a intelege mai bine valoarea acestei bauturi. Este clar ca vinul rezultat nu va fi unul demn de un concurs prestigios, dar respectand anuniti pasi, va rezulta un vin mult mai bun fata de o larga gama de vinuri regasite in comert.
Magazinul-fermierului vine in intampinarea nevoilor dvs cu utilaje folositoare in procesul de obtinerea unui vin de calitate. Vinul, aceasta bautura cu zeci de nuante si arome presupune un proces de obtinere care capata nuante ritualice si un mister aparte, indiferent daca ne gandim la o regiune straina sau la gospodariile noastre stravechi.
Producerea vinului
Procesul de producere a vinului incepe cu recoltarea strugurilor, de preferinta pe vreme insorita. Conform traditiei, ziua inceperii culesului strugurilor in Romania este data de 14 septembrie, cand este sarbatorita in calendarul Ortodox ,Inaltarea sfintei cruci,. Odata strugurii culesi, urmeaza indepartarea de pe ciorchine a boabelor cu urme de mucegai sau de alte boli specifice vitei de vie precum fainare, putregai. Pentru un vin de calitate nu se utilizeaza struguri alterati. Totodata ciorchinele si coditele strugurilor nu trebuie sa se regaseasca in materia prima. Acest proces se numeste desciorchinare si se face cu ajutorul desciochinatorului manual sau automat. Ciorchinele altereaza gustul vinului si ii confera o astringenta deranjanta. Urmeaza apoi strivirea boabelor.Acest lucru se face cu un zdrobitor. In gospodari aceasta unelta este formata dintr-o cuva, o manivela si cilindrii zdrobitori. In varianta moderna exista si zdrobitor electric, unele dintre ele indeplinind si functia de indepartare a ciorchinelui. Boabele astfel strivite trebuie puse intr-un vas mai mare, care in prealabil a fost spalat, dezinfectat si uscat, care se umple pana la maxim 3/4 din volum.
Acum este momentul sa faceti stocuri de must proaspat de struguri. Oprirea mustului are origini stravechi, iar bunicile noatre obisnuiau sa faca acest lucru fierband mustul 15-20 minute. Mustul firbinte se depoziteaza in recipiente de sticla care mai apoi se pun intre paturi/ plapumi pana a doua zi. Mustul astfel sterilizat se pastreaza la loc rece si intunecat. Vasul cu strugurii zdrobiti se depoziteaza timp de 3-4 zile in loc intunecat si cald. Dupa cele 3-4 zile procesul de fermentatie incepe iar mustul va degaja un miros puternic de gaz. Acum este momentul sa stoarceti mustul. Mustul se pune in vase care se umplu pana la circa 70% din volum. Pentru ca vinul sa nu iasa acru, acesta trebuie protejat de contactul cu oxigenul, lucru care sa face cu ajutorul unui dispozitiv special de etansare a apei. Vasele astfel umplute trebuie depozitate la temperaturi care variaza in functie de vin. Pentru vinul rosu temperatura optima este de 22-28 grade, in timp ce pentru vinul alb temperatura este de 16-22 grade.
Fermentatia
In timpul fermentatiei, drojdiile consuma zaharul din must.Cand mustul incepe sa fie acru inseamna ca a inceput procesul de fermentare. Pentru o fermentatia normala, continutul de zahar din must trebuie sa fie de maxim 15-20%. Pentru a indeplini aceasta conditie, in cele mai multe cazuri trebuie adaugat zahar. Cantitatea de zahar care trebuie adaugata este foarte greu de determinat la strugurii de casa..Cea mai buna solutie este sa va ghidati dupa gustul propriu, mustul trebuie sa fie dulce, dar nu exagerat. Procesul de adaugare a zaharului in vasele cu must se face in mai multe etape. Pentru inceput se amesteca 1-2 litrii de must intr-un vas separat, cu zahar, apoi siropul rezultat se toarna inapoi in damigeaga. Aceasta operatiune se repeta pana cand veti observa ca continutul zaharului din must va scadea foarte incet, ceea ce inseamna ca exista suficient zahar in compozitie. Fermentarea dureaza intre 30-60 zile. Daca fermentarea nu se opreste dupa 60 de zile, mustul se toarna intr-un alt vas si se lasa in continuare la fiert, respectand aceleasi conditiii de temperatura. Dupa incheierea fermentatiei, vinul incepe sa se limpezeasca, iar elementele solide se lasa la baza. Cand vinul se opreste din fiert, iar la baza damigenei se formeaza un fel de rest de drojdie urmeaza procesul de ,tragere a vinului de pe drojdie,. Vinul trebuie mutat, cu ajutorul unui furtun, in butoi.
Pastrarea vinului in sticle
Daca vinul se pastreaza in sticle de vin,acestea trebuie umplute pana la partea superioara, capsate si depozitate in pozitie orizantala in pivnite intunecoase, beciuri sau subsoluri, la temperaturi intre 5 si 15 grade. Pozitia orizontala presupune contactul vinului cu dopul, fapt ca impiedica uscarea acestuia si patrunderea aerului in sticle. Maturarea vinului este urmatoarea etapa si dureaza intre 40 si 380 de zile.
Produsele prezentate in acest articol se regasesc, in limita stocului, in online si offline in magazinul nostru fizic, Magazinul fermierului din Baia Mare, str. Electrolizei, nr. 1.
Te asteptam cu drag sa ne vizitezi si iti dorim sa ai o toamna minunata, cu spor in toate!