Oricât de mult ți-ai dori acest lucru, procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit. Trecerea timpul și stilul de viață își lasă amprenta asupra chipului tău și vine acel moment în care iei în calcul ideea de a recurge la un lifting facial. În funcție de aspectele care te nemulțumesc și rezultatele pe care dorești să le obții, poți opta fie pentru lifting facial chirurgical, fie pentru unul nechirurgical. Continuă să citești pentru afla care sunt diferențele dintre cele două și când este indicat fiecare dintre acestea.
Liftingul facial chirurgical
Un facelift este o procedură chirurgicală cu ajutorul căreia se pot șterge sau ameliora semnele îmbătrânirii de pe chipul unei persoane pentru a se obține un aspect mai tânăr. În general, acesta presupune ridicarea și strângerea pielii și a mușchilor și țesuturilor faciale. Dacă este necesar, grăsimea de față și gât poate fi îndepărtată sau redistribuită, iar excesul de piele poate fi îndepărtat. Localizarea inciziilor depinde de tipul de lifting facial chirurgical pentru care se optează și de tehnicile folosite. Poate fi combinat cu un lifting al gâtului sau alte proceduri, în funcție de rezultatele dorite și zonele asupra cărora se dorește să se intervină.
Posibile indicații pentru lifting facial chirurgical sunt:
Obraji cu aspect lăsat;
Excesul de piele în zona maxilarului;
Cute nazolabiale adânci (acele pliuri care pornesc de la nas către colțurile gurii);
Pierderea de volum sau tonus muscular la nivelul feței.
De obicei, operația se efectuează sub anestezie generală și poate dura între 3 și 6 ore, chiar și mai mult dacă este combinată cu alte proceduri. Durerea ușoară până la moderată, umflăturile, vânătăile și amorțeala sunt reacții normale după o astfel de intervenție. Vei avea bandaje pe față pentru o zi sau două, iar cusăturile vor fi îndepărtate după aproximativ o săptămână.
Acest tip de lifting facial poate oferi rezultate dramatice, fără a-ți schimba însă structura feței. Trebuie să reții totuși că efectul procedurii poate varia de la o persoană la alta, în funcție de diverși factori, și că nu este permanent. De regulă, rezultatul se menține până la 10 ani.[1]
Liftingul facial nechirurgical
Liftingul facial nechirurgical este o procedură prin intermediul căreia poate fi îmbunătățit aspectul feței, redând fermitatea pielii și, atunci când este cazul, refăcând volumul facial. Spre deosebire de abordarea chirurgicală, nu necesită incizii, anestezie sau spitalizare, ci doar o combinație de tehnici minim invazive și nechirurgicale, este mai puțin dureros, iar recuperarea este mult mai rapidă. De asemenea, tinde să fie mai avantajos din punct de vedere financiar decât liftingul facial chirurgical.
Există diverse tipuri de proceduri la care se poate apela, de la injecțiile cu toxină botulinică, la fillere dermale, microneedling, peeling chimic sau microdermabraziune. Care dintre acestea sunt potrivite pentru tine îți poate spune doar un specialist.
În ceea ce privește indicațiile liftingul facial nechirurgical, acestea sunt:
Piele lăsată;
Cearcăne;
Pierderea volumului obrajilor;
Buze subțiri;
Riduri.
Trebuie însă menționat că acest tip de lifting facial s-ar putea să nu ofere rezultatele dorite în cazul în care ai riduri adânci, piele extrem de lăsată sau cicatrici severe. Un alt aspect ce trebuie menționat este că efectele nu se vor menține un timp îndelungat, iar proceduri precum peelingul chimic sau injecțiile cu toxină botulinică vor trebui repetate o dată la câteva luni.[2]
Semnele îmbătrânirii vor apărea oricât de bine ți-ai îngriji chipul, iar uneori singura soluția eficientă la care poți apela o reprezintă liftingul facial. În funcție de nevoile tale, poți opta pentru o procedură chirurgicală sau pentru lifting nechirugical. Singurul în măsură să te îndrume către alegerea corectă este un chirurg plastician.
Bibliografie:
“Face-Lift – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-lift/about/pac-20394059. Accessed 14 Sept. 2022.
“Nonsurgical Facelift: What It Is, Options & Benefits.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/treatments/24018-non-surgical-facelift. Accessed 14 Sept. 2022.