Toate tipurile de investitii vin cu anumite costuri pe care nu le puteti ignora, dar in afara de aspectul financiar, mai exista si alti factori cheie pe care trebuie sa ii luati in considerare atunci cand alegeti in ce anume sa investiti.In mod ideal, investitia pe care o faceti ar trebui sa va sustina obiectivele și, de asemenea, ar trebui sa va simtiti confortabil cu nivelul de risc pe care vi-l asumati. Unele investitii sunt mai potrivite pentru atingerea anumitor obiective decat altele, asa ca este necesar sa existe o compatibilitate intre investitie si obiectivele personale.
Tipuri de investitii vs. obiective pe termen lung si pe termen scurt
In general, activele de crestere, precum actiuni, proprietati sau titluri de stat, detinute fie direct, fie intr-o investitie gestionata, sunt mai potrivite pentru indeplinirea obiectivelor pe termen mediu si lung.
De exemplu, pe perioade mai scurte, pietele de actiuni pot sa creasca si sa scada in valoare – adesea destul de semnificativ si de rapid. Pe de alta parte, activele defensive, precum numerarul (cum ar fi un depozit la termen), nu sufera modificari ale valorii capitalului si pot fi mai potrivite pentru atingerea obiectivelor pe termen scurt.
Citeste si: Care sunt categoriile de titluri de stat si care este mai avantajoasa?
Totusi, deoarece randamentele sunt in general mai mici, acest tip de investitie nu poate fi ideal pentru indeplinirea obiectivelor pe termen lung. Examinati nevoia personala de rentabilitate continua a veniturilor sau cresterea capitalului pe termen lung pentru a va atinge obiectivele, dar incercati sa va dati seama si care este nivelul de risc cu care va simtiti confortabil.
Unele investitii sunt mai potrivite pentru a oferi venituri regulate in comparatie cu altele. Dar daca ceea ce va doriti este sa va sporiti capitalul, atunci utilizarea unor active de crestere, cum ar fi actiuni BRD sau proprietati, ar putea fi solutia mai adecvata.
Costul investitiilor
Atunci cand alegeti in ce anume sa investiti, costul implicat este, bineinteles, un factor care nu poate fi trecut usor cu vederea. Desi costul nu reprezinta singurul criteriu atunci cand alegeti o investitie potrivita, conteaza totusi foarte mult.
Pentru a face bani, investitia trebuia sa va ofere profituri peste costurile asociate. O proprietate, de exemplu, vine cu unele costuri initiale, cum ar fi taxe de timbru, taxe legale si tot felul de inspectii necesare. Vor exista si costuri continue, cum ar fi impozitul pe teren, reparatii, intretinere si asigurare.
Pe de alta parte, actiunile si investitiile gestionate prezinta o structura a costurilor destul de diferita. Acestea tind sa aiba costuri initiale mai mici si mai putine. De exemplu, comisioanele de intermediere se aplica la achizitionarea de actiuni detinute direct si aceste comisioane pot fi reduse daca utilizati un broker online. Cu toate acestea, vor exista si costuri minime continue.
În ceea ce priveste riscul, toate investitiile prezinta un anumit grad de risc, iar acest lucru se reflecta de obicei in potentialul profit pe care il puteti obtine. Randamentele mai mici sunt adesea asociate cu un activ mai sigur, cu un risc mai scazut, ceea ce inseamna ca exista un risc relativ mai mic de a va pierde capitalul initial. Cu cat randamentul probabil este mai mare, cu atat este mai mare si gradul de risc implicat.