Alegerea apartamentului perfect nu trebuie să fie o sarcină dificilă și obositoare. Dacă pui întrebările potrivite și ești conștient/ă de ceea ce îți dorești de la apartament, îl vei găsi mai repede. Filtrezi astfel din opțiuni și îți ușurezi treaba.
Iar ca să îți fie treaba și mai ușoară, ai mai jos niște recomandări de la profesioniști. Citește în continuare articolul (durează 2 minute) și vei fii pregătit/ă de a lua această decizie importantă!
Ce spune specialiștii despre alegerea apartamentului potrivit?
Specialiștii în imobiliare recomandă achiziționarea locuințelor doar după o perioadă temeinică de documentare. Este important să treci această decizie prin cât mai multe filtre. Iată câteva dintre criteriile importante acestui pas:
1. Axează-te pe locație
Locația este probabil cel mai important aspect când alegi o proprietate imobiliară. Trebuie să ai acces la toate facilitățile importante și de interes. Câte spitale, bănci, spații verzi, locuri de joacă, magazine și mijloace de transport sunt în apropiere? Sau alte locuri care sunt de interes pentru tine și familia ta?
Și cu siguranță nu îți dorești să te muți într-un loc prea îndepărtat de locul de muncă. Ar fi enervant și ineficient să trebuiască să conduci zilnic 30, 40 sau chiar 60 de minute până acolo.
2. Alege compartimentarea și schema generală potrivită
Dacă ai familie, ai nevoie de mai multe camere. Chiar dacă copiii mici pot dormi în aceeași cameră, în curând vor avea nevoie de camere separate pentru intimitatea lor. Dar pe lângă acest aspect, observă și structura generală a apartamentului. Cum sunt amplasate camerele, sufrageria și bucătăria?
Totodată, dacă lucrezi de acasă, este esențial să ai un spațiu special pentru birou. Când lucrezi în același loc, se creează o asociere între loc și muncă. Astfel, când stai în acel spațiu vei lucra cu mai multă ușurință și vei avea mai multă productivitate.
Sau dacă adori petrecerile și îți place să ai mulți invitați, caută un apartament cu zone spațioase. De obicei sufrageria este locul destinat pentru relaxare și distracție, alături de prieteni și familie.
3. Observă care sunt facilitățile incluse în apartament
În toate apartamentele noi vei găsi mașină de spălat, aragaz cu cuptor sau plită electrică și centrală termică. Însă unele dispun de facilități extra, precum o mașină de uscat haine. Pe termen lung, acestea pot fi destul de folositoare în traiul de zi cu zi.
Iar dacă ai mașină, e indicat să fie inclus și un loc de parcare. În complexele rezidențiale, mașinile sunt bine protejate față de condiții meteo și au paznic.
Cât de bun este liftul din bloc? În momentul de față, nu se găsesc blocuri noi fără lift. Întrebarea se rezumă la calitatea lui. Deși nu e deloc nevoie să fie ultra modern și dotat, asigură-te că funcționează corespunzător și e confortabil.
Și interesează-te de costurile pentru utilități, precum internetul, apa, gunoiul etc., cât și despre cum merg lucrurile. Dacă vrei să faci parte din acel loc, e important să știi asta.
4. Apelează la serviciile unor profesioniști
Un agent imobiliar îți va ușura cu mult procesul, de la început până la sfârșit. Deși nu este necesar să faci asta, vei avea diverse beneficii, precum:
- Găsești apartamente pe gustul tău. Agentul imobiliar este activ pe piață și poate să vadă mai multe apartamente. După ce îi comunici dorințele și nevoile tale, cât și bugetul, acesta va veni cu propuneri.
- Reduci din costuri. Agentul imobiliar caută cele mai bune oferte de apartamente la prețuri cuprinse în bugetul tău. Iar în momentul negocierii, acesta poate să facă treaba pentru tine și să îți salveze bani. Ține minte că agenții imobiliari sunt antrenați în astfel de lucruri, deci ai cele mai mari șanse de reușită.
- Scapi de hârțogării și munca asociată cu ele. Sunt 10 acte, contracte, decizii etc. care trebuie gestionate. E în general o muncă plictisitoare, iar dacă nu te pricepi la ele, poate deveni enervantă. Agentul te va scăpa de acest aspect și vei salva timp și energie.
În principiu, scopul lui e de a-ți face experiența cumpărării unui apartament mai convenientă.
5. Află care sunt specificațiile importante ale blocului
Vrei să îți auzi vecinii în timp ce gătesc sau se uită la televizor? Sau să rabzi frig iarna, având căldură doar cu facturi mari? Atunci consultă-te cu agentul imobiliar, iar mai apoi cu un arhitect sau inginer pentru a găsi răspunsurile. E important ca blocul să fie bine izolat fonic și termic.
Folosește informațiile pe care tocmai le-ai învățat și cumpără apartamentul de vis!