De aceea, dacă vrei să te asiguri că ai parte de o saltea durabilă, curată și comodă, iată câteva sfaturi eficiente pentru îngrijire perfectă!

1. Folosește o protecție specială

Suprafața saltelei, spre deosebire de un cearșaf sau de o cuvertură, se curăță mai greu, iar scoaterea petelor este mai dificilă.

Multe persoane se gândesc că nu vor murdări salteaua, așa că nu au nevoie de o protecție. Cu toate acestea, mici accidente se întâmplă întotdeauna, iar salteaua se poate păta, în timp, și din cauza transpirației sau a simplei uzuri.

Așadar, un prim pas pentru îngrijirea corectă a saltelei este alegerea unei protecții optime, care să respecte întocmai dimensiunile saltelei tale. Astfel, dacă ai o saltea de 120×200 cm, alege o protecție destinată ei. În caz contrar, protecția va aluneca sau va strânge salteaua, alterându-i forma și făcând-o mai puțin confortabilă.

Pe piață există mai multe tipuri de protecții, iar unele sunt chiar impermeabile și rezistente la o mulțime de substanțe ce pot ajunge pe suprafața saltelei.

2. Rotește și întoarce salteaua conform indicațiilor de la producător

Știai că toate saltelele de pat necesită să fie întoarse și răsucite periodic, pentru a-și păstra cel mai bine proprietățile? Este adevărat. Când cumperi o saltea, producătorul va include pe lista cu recomandări frecvența cu care trebuie să întorci salteaua pe cealaltă parte și să o rotești pe suprafața patului.

În cazul în care nu miști salteaua din poziția inițială niciodată, aceasta riscă să formeze adâncituri incomode. Prin urmare, somnul nu va mai fi la fel de odihnitor, iar tu vei avea de suferit.

3. Evită îndoirea saltelei și săriturile

Când rotești și întorci salteaua, evită îndoirea acesteia sau plierea. În timp, acest lucru va duce la deformare și la apariția adânciturilor.

De asemenea, dacă ai copii, explică-le acestora că săriturile în pat, deși sunt distractive pe moment, duc la deteriorarea saltelei și la anularea proprietăților sale, precum protecția coloanei vertebrale și susținerea eficientă a articulațiilor.

4. Schimbă săptămânal așternuturile

Buna igienă a saltelei este esențială pentru păstrarea acesteia în condiții excelente. Iar pentru a avea o saltea curată, este necesar să schimbi cearșaful, fețele de pernă și celelalte așternuturi cel mult la o săptămână. În caz contrar, mirosurile neplăcute, părul și praful se vor impregna în țesătura saltelei.

Extra tip: Folosește așternuturi din bumbac, satin, mătase și alte materiale naturale, care permit evacuarea umezelii și a mirosurilor.

5. Permite aerisirea saltelei

Se spune că a-ți face patul zilnic este un obicei al oamenilor organizați, de succes. Deși ordinea este excelentă, trebuie să știi că salteaua ta are nevoie să „respire” zilnic sau măcar periodic.

Așadar, o dată la câteva zile, nu-ți face patul, ci lasă suprafața lui liberă, pentru a se aerisi eficient, măcar pentru câteva ore, cu fereastra deschisă.

6. În cazul petelor, șterge salteaua cât mai repede posibil

Dacă ai vărsat lichide sau alte substanțe în pat, este indicat să ștergi și să speli salteaua cât mai repede, pentru a evita pătrunderea acestora în profunzimea țesăturii.

Începe prin a tapota ușor salteaua. Acest pas absoarbe substanța vărsată, fără să o întindă pe o suprafață și mai mare. Apoi, folosește produse speciale de curățenie, pentru a elimina petele și mirosurile, fără ca salteaua să se decoloreze sau să se deterioreze.

7. Aspiră salteaua periodic

Un ultim pas esențial pentru îngrijirea saltelei tale este aspirarea periodică. Folosește un aspirator cu un capăt special pentru suprafețe similare, pentru a elimina praful și pentru a evita dezvoltarea organismelor care provoacă alergii.

Dacă urmezi toți acești pași în mod consecvent, salteaua ta va avea o durată de viață mai mare, iar tu vei avea un somn confortabil și sănătos.

Source