Adevărul este că pentru a economisi eficient trebuie doar să identifici varianta potrivită, astfel încât să ai bani pentru lucrurile importante pentru tine. 

Sunt momente în viață în care nu contează cât de mult încerci că tot nu reușești să economisești. Și totuși, există soluții pentru a economisi eficient, începând chiar de acum. Ai o mulțime de modalități simple de a pune bani deoparte, din bugetul tău, la care nu te-ai gândit. Avem câteva sfaturi care te vor ajuta să faci primii pași rapid pentru ca proiectul tău să se materializeze. 

1. Verifică situația financiară

Notează veniturile și cheltuielile tale lunare, inclusiv ratele pe care le ai de plătit, pentru a vedea unde se duc banii. Poți opta pentru un tabel simplu, în care să treci fiecare plată sau achiziție realizată în luna anterioară. 

Cu cât informațiile sunt mai detaliate, cu atât mai repede vei identifica direcțiile care nu sunt prioritare, de unde ai putea să economisești fără ca bugetul tău să fie afectat. Este greu, dar nu imposibil să renunți la anumite cheltuieli care nu sunt esențiale. Trebuie însă să le identifici corect. 

2. Depozite online

Odată ce ai descoperit de unde și care este suma pe care o poți pune deoparte, poți alege varianta depozite online OTP Bank, un serviciu digital flexibil și sigur, pentru ca tu să nu mai faci un drum la bancă. Și totuși vei putea avea un depozit în lei, euro, USD, HUF sau GBP, din confortul casei tale. 

3. Nu face eforturi dramatice

Orice schimbare survenită în modul de administrare a bugetului poate fi drastică și are șanse să conducă la un dezechilibru. De aceea este important să începi să economisești imediat ce îți propui acest lucru și dacă optezi pentru un depozit bancar poți alege suma minimă. Nu are rost să faci un efort susținut și să te trezești că nu te poți ține de planul conceput sau începi să ai probleme financiare. 

4. Optează pentru un cont separat de economisire

Atunci când nu vrei să intri în banii pe care încerci să îi economisești este bine să ai un cont separat pentru aceștia. Separarea conturilor te va feri de tentația de a folosi banii economisiți pentru plata cumpărăturilor curente sau achitarea facturilor lunare la utilități. 

5. Economisește automat

Poți seta ca o sumă pe care tu o decizi să meargă lunar într-un cont de economii. Banii vor fi direcționați automat când îți primești salariul și nu vei mai putea să contezi pe ei la cheltuielile lunare, astfel că vei avea economii pentru situații de urgență. 

6. Alege un proiect

Motivația poate fi o unealtă importantă pentru a economisi eficient. Stabilirea unui țel sau a unui proiect pentru care vrei să pui bani deoparte poate fi exact impulsul de care ai nevoie pentru a lua măsurile necesare. 

7. Vânează promoțiile

Achizițiile necesare pot fi realizate lunar și la prețuri mai mici, dacă alegi produse la promoții. Astfel, nu renunți la articolele de care ai nevoie, dar poți să plătești mai puțini bani pe ele. Vei rămâne după shopping cu mai mulți bani în portofel sau în cont, pe care îi poți economisi. 

Pentru a economisi eficient trebuie să faci câteva calcule, să privești cu atenție veniturile și cheltuielile, dar și o documentare serioasă pentru a identifica soluția potrivită pentru economiile tale. Băncile sunt singurele care îți pot veni în sprijin atunci când vine vorba de economisire prin soluții variate de conturi de economii, care îți oferă și dobândă avantajoasă. 

Source