Vederea este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, dar de cele mai multe ori micuțul nu-și dă seama că are anumite probleme sau nu știe cum să le comunice. De aceea, trebuie să acorzi mare atenție semnelor care pot indica anumite tulburări de vedere sau afecțiuni la nivelul ochilor. Orice tratament început din timp va avea rezultate mult mai bune, iar miopia se poate îndrepta mult mai ușor.
Iată cum să ai grijă de sănătatea ochilor celui mic și cum să observi imediat dacă este ceva în neregulă.
Mergi cu micuțul la oftalmolog
De îndată ce observi anumite semne care indică o posibilă tulburare de vedere sau o infecție la nivelul ochilor, îți recomandăm să mergi cu micuțul la o consultație, la oftalmolog. Simptomele care trebuie să te pună în alertă sunt:
Ochii sunt roșii sau lăcrimează foarte mult
Copilul se freacă foarte des la ochi
Micuțul se plânge de usturime sau de senzația unui corp străin în ochi
Copilul mijește ochii atunci când citește sau se uită la televizor
Cel mic ține obiectele foarte aproape de ochi.
În urma consultației la oftalmolog, copilul va primi tratamentul potrivit, iar dacă trebuie să poarte ochelari, îți recomandăm să alegi împreună cu el modelul. În magazine există o gamă foarte variată de rame de ochelari de vedere pentru copii, cu forme și culori diferite, prin urmare vei găsi cu siguranță un produs care să fie pe gustul lui. O pereche de ochelari de calitate, cu rame chic, va deveni și un accesoriu interesant pentru cel mic, nu doar un dispozitiv medical esențial.
Nu-l lăsa să stea toată ziua cu ochii în telefon
Copiii sunt tentați să petreacă mult timp în fața unui ecran, indiferent dacă este smartphone, tabletă, consolă de jocuri sau televizor. Lumina albastră pe care o reflectă ecranele obosește ochii, iar în timp poate afecta vederea.
Convinge-l pe cel mic să alterneze perioadele petrecute cu un gadget cu jocuri în aer liber sau alte activități care implică mișcare, comunicare cu alții. În acest fel, va învăța să socializeze, va deprinde un stil de viață sănătos, iar riscul de a dezvolta tulburări de vedere va fi mai redus.
Oferă-i un meniu echilibrat
Cei mici adoră dulciurile și produsele de tip fast-food, deși aceste alimente nu sunt deloc potrivite pentru ei. Ideal ar fi să-l înveți pe copil, încă din primii ani de viață, să mănânce echilibrat, oferindu-i un meniu care să includă legume, fructe, lactate și carne.
O dietă corectă îi va asigura toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare armonioasă și va preveni problemele de sănătate. Anumite vitamine și minerale, printre care zincul, Vitaminele A și C, au un rol benefic inclusiv asupra vederii. De aceea, meniul zilnic al unui copil trebuie să includă câteva din aceste alimente:
morcovi
caise
piersici
mango
ananas
afine
coacăze
citrice
căpșuni
roșii
ouă
pește
carne
legume verzi (spanac, broccoli, varză de Bruxelles, salată, fasole verde, mazăre).
Dulciurile pot fi consumate ocazional, iar ideal ar fi să le prepari în casă, pentru a-i oferi copilului un desert fără conservanți sau coloranți.
Dacă vei ține cont de aceste recomandări, îi vei învăța pe copilul tău să respecte un stil de viață sănătos și-l vei obișnui cu vizitele regulate la medic.