3 tipuri de macarale utilizate cel mai des în industria construcțiilor
Construcțiile de tipul podurilor, zgârie-norilor și proiectelor de mare complexitate nu ar putea fi realizate fără ajutorul unor echipamente și utilaje pe măsură. Macaralele fac parte din categoria mașinăriilor de nelipsit din cadrul șantierelor și construcțiilor structurilor de mari dimensiuni.
Macaraua este un utilaj utilizat pentru a manevra diverse materiale grele cu ajutorul unor lanturi. Pe piața utilajelor de construcții există numeroase tipuri de macarale, acestea fiind alese în funcție de proiectul care urmează a fi dezvoltat. În cele ce urmează, descoperă care sunt cele mai frecvent utilizate 3 tipuri de macarale în industria construcțiilor.
Macara turn
Putem spune că macaralele turn reprezintă cel mai recunoscut tip de macara pentru construcții. Sunt formate dintr-un turn înalt, denumit catârg, și un braț care se extinde din acesta. Brațul macaralei se poate deplasa la 360 de grade în jurul catârgului, permițând coborârea cârligului prins de lanțuri în locația corectă. Bineînțeles că, în cadrul mașinăriei regăsim și o mare diversitate de piese care fac posibilă funcționarea optimă a acesteia, precum rulmenti, motor, cuplaje ș.a.m.d.
Acest tip de utilaj este unul static, utilizat pentru a construi structuri mari, pe o perioadă mai îndelungată de timp. De regulă, sunt utilizate în zonele urbane, unde spațiul este limitat, iar traficul este ridicat. Acestea oferă un grad mai mare de siguranță atât constructorilor, cât și celor aflați în apropierea șantierelor.
Macara pe șenile
Spre deosebire de macaralele turn, care sunt echipamente statice, macaraua pe șenile este mobilă, montată pe un utilaj greu de dimensiuni mari, cu benzi de rulare similare celor întâlnite la tancuri. Această constituție permite deplasarea pe un teren moale, accidentat sau mlăștinos, în care camioanele cu roți s-ar putea bloca. Din acest motiv, acest tip de macara este frecvent utilizată la începutul proiectelor de construcții.
Dintre toate macaralele mobile, macaraua pe șenile poate ridica cele mai mari greutăți.
Macara montată pe vehicule
Macaralele montate pe vehicule oferă o mai mare flexibilitate, la un cost relativ redus. Sunt cunoscute și sub denumirea de camioane cu braț și sunt ideale pentru proiectele de construcții care nu necesită ridicarea unor materiale foarte grele.
Acest tip de utilaj este utilizat de regulă pentru a muta cu ușurință obiecte dintr-un loc în altul pe șantier.
Acestea sunt doar 3 dintre multitudinea de modele de macara utilizate în industria construcțiilor. Indiferent de tipul acestora, ele reprezintă, fără doar și poate, un echipament de nelipsit din cadrul oricărui șantier.