Echipamentele de protectie a muncii sunt foarte importante, atat pentru tine, cat si pentru colegii tai. Acestea te poate ajuta sa te mentii in siguranta sau sa diminuezi problemele ce pot aparea in timpul programului de munca, unde se folosesc substante chimice, aparaturi periculoase, ustensile ce pot vatamana in vreun fel pe cineva, unde zgomotul produs de catre masinarii este foarte mare, insuportabil chiar.
Aceste echipamente sunt special proiectate sa apere fiecare parte a corpului, indiferent ca vorbim despre membre sau despre ochii si urechile fiecaruia. Angajatii trebuie sa fie protejati in fata eventualelor pericole care pot aparea la locul de munca. In plus, este si o datorie a angajatorului sa-i ofere acestuia toate conditiile pentru a se proteja in cazul anumitor accidentari. Datoria este atat morala, cat si una reglementata de legile in vigoare.
Sanatatea si siguranta ar trebui sa fie pe primul loc, indiferent de locul de munca pe care il ai. Obligativitatea ta este sa porti un astfel de echipament pentru a fi mereu in siguranta.
Echipamente protectia muncii utile
- Manusi de protectie
Exista diferite tipuri de manusi, speciale pentru fiecare industrie in parte si diferite unele de altele.
Manusile specifice pentru santiere sau unde se lucreaza cu materiale taioase, grele, vor veni prevazute cu un cauciuc gros ce are dublu rol: atat de protejare a degetelor, cat si de prindere a obiectelor.
Mai exista si acele tipuri de manusi ce sunt confectionate din spalt de bovina. Ele sunt concepute sa reziste mediilor de lucru unde exista agresiuni mecanice si ale caldurii. Au intarituri in palma, in zona degetului mare si a celui aratator. Acestea vor respecta pana si standardele EN 388 ce priveste protectia impotriva riscurilor mecanice in conformitate cu procesele de abraziune, taiere, rupere si perforare. Mansetele sunt rigide, ceea ce asigura protectia optima a incheieturilor.
- Dopuri de urechi
Munca indelungata intr-un mediu zgomotos poate sa ne aduca anumite probleme de sanatate legate de auz. Se recomanda purtarea unor dopuri de urechi speciale ce vor atenua considerabil sunetele din jur.
In fabrici, unde se taie aluminiul sau fierul, aceste dopuri vor fi bine venit. Daca totusi nu suporti nimic in ureche sau iti creeaza o senzatie de discomfort, mai exista si varianta castilor ce vin pe deasupra urechilor si au acelasi rol, de protectie a timpanelor si in final al auzului.
- Casti de protectie auditiva
Dupa cum am specificat si mai sus, pentru cine nu se ingaduie sa poarte dopuri de urechi din anumite motive, exista castile de protectie auditive. Si ele vor fi cel mai des intalnite in mediile zgomotoase, unde utilajele functioneaza incontinuu, iar singura solutie de ati proteja auzul pe termen lung este casca de protectie.
Arata ca si castile obisnuite pentru muzica, insa ele vin cu un capacel de plastic pentru fiecare ureche, astfel vor proteja si pavilionul.
- Ochelari de protectie
Pe langa auz, un alt simt foarte important este vazul. Stiai ca 80% din informatia pe care o procesam o preluam cu ajutorul ochilor?
Poate ca este unul dintre cele mai importante simturi pe care le avem, de aceea trebuie sa ne protejam ochii pe cat mai mult posibil. Pe santiere unde se lucreaza cu materiale taioase, ce pot distruge intr-un fel sau altul sanatatea ochilor tai, va trebui sa porti astfel de ochelari pentru a nu te expune continuu la anumite riscuri ce pot fi evitate cu ajutorul acestora.
S-a intamplat de foarte multe ori, ca ochiul unui om sa fie salvat de catre ochelarii acestia. Ei nu au dioptrii si sunt special creati ca sa fie duri si sa faca fata oricarui material daunator ochiului.
- Pantofi de protectie
Majoritatea locurilor de munca unde se va umbla cu obiecte grele vor impune angajatilor purtarea unor papuci, adidasi sau bocanci, ce sunt prevazuti cu un metal in partea din fata, ce vor apara degetele de la picioare in cazul unui accident de lucru.
Acestia se poarta de obicei pe santiere si in depozite. Au scopul de a proteja laba piciorul in situatiile in care sunt scapate anumite scule sau materiale de constructii, dar si de a feri angajatul de anumite accidentari in momentul in care paseste pe un teren accidentat sau intr-un cui, de exemplu.
Sunt foarte apreciati si extrem de utili in constructii, de aceea o sa observati ca fiecare companie cu renume care activeaza in acest domeniu folosesc astfel de pantofi de protectie pentru angajatii care lucreaza pe santier.