De calitatea pieselor pe care le montezi pe maşina ta depind siguranţa, utilitatea şi durata de viaţă a acesteia. În momentul în care apare o defecţiune sau trebuie să înlocuieşti anumite consumabile după o perioadă de timp/număr de kilometri parcurşi, ai de luat o decizie: ce fel de piese cumperi? Iată câteva recomandări care te vor ajuta să obţii un raport corect între preţul plătit şi calitatea oferită:

Cunoaşte categoriile de piese

Există atât de multe surse din care poţi cumpăra piese auto încât orice căutare poate fi descurajatoare. Pornind de sus în jos, prima şi cea mai sigură variantă este achiziţia de piese originale (OE – Original Equipment), fabricate de producătorul maşinii tale. Orice dealer sau orice magazin de piese care se respectă are un stoc important sau îţi poate comanda direct de la producător componenta dorită folosind codul VIN al maşinii. Pe fiecare piesă în parte, vei găsi simbolul maşinii tale, la fel şi pe ambalaj şi documentele însoţitoare. Preţul este însă unul pe măsura calităţii produsului. Pe treapta imediat următoare, se află piesele OEM (Original Equipment Manufacturer), care sunt produse de companii care echipează încă din fabrică maşinile celor mai cunoscuţi jucători din industria auto. Calitatea pieselor este incontestabilă iar costul de achiziţie, ceva mai accesibil. Piesele Aftermarket acoperă o paletă largă a pieţei. Acestea aparţin unor producători care au achiziţionat licenţa de la companiile OE sau OEM. Pentru fiecare piesă în parte, poţi lua în calcul şi această ofertă, deoarece sunt produse calitative la preţuri foarte bune. Clasamentul categoriilor de piese auto se încheie aici, deoarece produsele contrafăcute nici nu trebuie luate în calcul.   

Când poţi lua în calcul alternativa second hand

Pe lângă piesele noi amintite mai sus, comercializate de magazine fizice sau online, mai există şi alternativa pieselor second hand. Aceasta nu trebuie exclusă din start, dar fiecare situaţie trebuie tratată particular. Elementele care ţin de siguranţă trebuie echipate numai cu produse noi, aflate în garanţie, de la producători de calitate. Există însă situaţii când poţi găsi piese foarte bune în parcurile de dezmembrări. Să zicem că ai nevoie de un element de caroserie pe care îl înlocuieşti în urma deteriorării. Dacă îl cumperi nou, preţul originalului este foarte mare, aftermarket există un risc să nu se potrivească perfect şi în plus vei fi nevoit să-l vopseşti; aşadar, vei avea o diferenţă de aspect între piesa nouă şi restul maşinii, cu vopsea mătuită de soare. În schimb, în parcurile de dezmembrări sau pe site-urile dedicate, poţi găsi acelaşi model de maşină pe care îl conduci, de aproximativ aceeaşi generaţie. Dacă şi culoarea este identică, ai toate şansele să cumperi o piesă originală la preţ foarte avantajos. Potrivirea este garantată, iar piesa se integrează vizual fără probleme.

Cum cauţi cel mai bun preţ

Regulile de mai sus ţin de principii şi te ajută să optezi pentru categoria de produse alese pentru maşina ta. Mai departe, însă trebuie să găseşti furnizorul potrivit. Varietatea de oferte existente în piaţă este în beneficiul consumatorilor. Cu cât investeşti mai mult timp şi efort în găsirea celui mai bun preţ pentru acelaşi produs, cu atât vei economisi. Spre exemplu, pentru sistemul electric al maşinii tale, aici găseşti benzi şi siguranţe auto de la producători de renume, la un preţ corect pentru calitatea oferită. Caută mai multe surse cu prezenţă fizică sau în domeniul online şi alege varianta cea mai avantajoasă pentru tine. Unele magazine au preţuri preferenţiale de la producători datorită stocurilor mari pe care la asigură, altele practică reduceri periodice, altele te fidelizează cu unele conturi de client.

Când vine vorba despre întreţinerea maşinii tale, nu trebuie să fii specialist în domeniu pentru a face alegeri inspirate. Informează-te cu privire la diferenţele dintre piese şi alege-o pe cea care îţi oferă cel mai bun raport preţ-calitate, în funcţie de nevoile tale.

august 23rd, 2022 by

Source