cafea la rececafea la rece

În zilele călduroase tot mai mulți iubitori de cafea optează pentru varianta rece. Dacă vă place o cafea bună cu gheață vara, dar nu vă place felul în care este preparată de alții,  nu vă rămâne decât o singură soluție: cafeaua la rece. Această metodă garantează de fiecare dată o ceașcă fină și rece de cafea.

Cafeaua preparată la rece este un produs de bază în multe cafenele din întreaga lume, iar în sezonul cald este foarte solicitată. Această metodă de preparare cafelei este una dintre cele mai ușor de folosit acasă. Cu echipamentul potrivit și cunoștințele despre modul în care temperaturile scăzute afectează extracția, prepararea infuziei la rece este pe cât de simplă, pe atât de plină de satisfacții. Andrei Ianoși, barista și coffee specialist la boabepenisip.ro, ne dezvăluie câțiva pași pentru a obține o cafea rece perfectă, chiar la tine acasă!.

Termenii „infuzare rece” și „cafea cu gheață” sunt uneori folosiți interschimbabil, deși acest lucru nu este corect. Aceasta ar putea fi o problemă în unele cafenele; cu excepția cazului în care clientul specifică exact metoda de preparare. Cafeaua cu gheață se prepară mult mai rapid decât varianta la rece, ceea ce are ca rezultat profiluri diferite de aromă. În general, preparatul la rece se extrage pe o perioadă de câteva ore, în timp ce cafeaua cu gheață se prepară în doar câteva minute. Din acest motiv mulți iubitori de cafea au ales să își pregătească acasă propria băutură rece. Prepararea cafelei la rece nu este un mare secret și nici nu necesită abilitățile unui barista! Nici măcar nu aveți nevoie de mult echipament special în afară de un recipient mare pentru prepararea cafelei, de o strecurătoare și desigur de o cafea de specialitate. Așadar, îndrăzniți și pregătiți cafea rece acasă!.”

Spre deosebire de espresso și cafeaua la filtru, infuzarea la rece necesită mai mult timp.  Acest lucru se datorează în mare parte faptului că extracția are loc la temperaturi mult mai scăzute, ceea ce înseamnă că este nevoie de mult mai mult timp pentru a extrage compușii aromatici din cafea.

Cum alegem cafeaua potrivită?

Pe lângă metoda de preparare, succesul unei cafele reci depinde în mod evident de bobele de cafea folosite. “Primul și cel mai important lucru sunt boabele de cafea.  Dacă vă doriți o cafea aromată și gustoasă, alegeți o cafea de specialitate culeasă manual, procesată natural și proaspat prăjită. Măcinați grosier cafeaua, o puteți face singur acasă sau de unde cumpărați boabele. Se amestecă cafeaua cu apa, apoi se lasă să se infuzeze peste noapte sau aproximativ 12 ore. În acest timp, cafeaua se infuzează încet în apă, creând o infuzie puternică, concentrată. A doua zi se strecoară și este gata de savurat.”, explică Andrei Ianoși, barista și coffee specialist.

Mulți consumatori asociază prepararea rece cu un profil de aromă mai dulce și mai fin, precum și cu o aciditate mai mică decât cafeaua fierbinte. „Băutura rece este adesea considerată ca având niveluri mai scăzute de aciditate sau arome mai fructate. Unii oameni cred că este mai concentrată și, deși acest lucru poate depinde de rețetă și raportul de diluție utilizat, nu este cazul întotdeauna. Majoritatea experților profesioniști în cafea recomandă să alegem cafeaua cultivată la altitudini mai joase. În același timp, unii sugerează să folosim boabele mai acide și mai fructate, cum ar fi cafeaua din Africa de Est. Cred însă că nu există o cafea care să nu fie potrivită pentru prepararea la rece. Depinde de ce arome vreți în ceașcă. Dar mai presus de toate, vă recomand să folosiți boabele de cafea pe care le iubiți!”.

Pe măsură ce tehnologia în industria cafelei a avansat, echipamentele de înaltă calitate pentru prepararea acesteia acasă, cum ar fi espressoarele, au devenit din ce în ce mai accesibile. Acest lucru înseamnă că putem reproduce acasă băuturi de calitate precum cele din cafenea. Inclusiv echipamentele de preparare la rece au devenit, de asemenea, mai accesibile, în mare parte datorită pandemiei și a creșterii rezultată a consumului de cafea la domiciliu.

Mulți oameni au început să își pregateasa acasă cafeaua, deoarece vor să creeze o cafea rece de calitate. Dacă nu aveți acces la echipament, o presă franceză va funcționa la fel de bine. Puteți pregăti băutura așa cum doriți. Unii consumatori o prepară sub formă de concentrat care poate fi diluat prin adăugarea de apă sau diferite tipuri de lapte. Puteți ajusta concentrația cafelei preparate la rece, făcând-o mai puternică sau mai puțin puternică, în funcție de gust. Începeți cu o cană de cafea măcinată peste care adaugați 4 cani de apă. Veți obține o cafea destul de concentrată, dar perfectă pentru a putea fi turnată peste gheată, amestecată cu lapte sau ambele. Dacă raportul dintre cafea și apă nu este așa cum vă doriți, ajustați-l în sus sau în jos până când ajungeți la echilibrul perfect.”, continuă specialistul.

Tips & Tricks pentru o cafea rece perfectă!

Dacă sunteți gata să încercați acasă cafeaua rece, iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont:

–             Asigurați-vă că boabele de cafea sunt măcinate grosier: boabele care sunt măcinate foarte fin pot duce la o cafea suprainfuzata. Cafeaua ar trebui să aibe textura mălaiului sau chiar mai aspră.

–             Folosiți apa filtrată: acesta este valabil pentru tot ce ține de prepararea cafelei în general. Ceașca de cafea va avea o aroma mai curată și mai dulce dacă folosiți apa filtrată sau apa plată pentru a o prepara.

–             Procesul de preparare trebuie să fie de cel puțin 12 ore: cafeaua are nevoie de acest timp pentru a infuza complet apa. Strecurarea prea devreme vă poate oferi o ceașcă de cafea mai slabă. De asemenea, aveți grijă la infuzarea excesivă, care poate începe să extragă unele dintre acele arome amare pe care nu ni le dorim. Puteți încerca undeva la 15 ore, dar nu mai mult. Cafeaua poate fi lăsată în frigider sau în afara lui, timpul de macerare este același.

–             Dacă doriți o cafea complet nediluata, răciți preparatul final cu cuburi de gheață din cafea. Faceți cuburi de gheață din cafea și păstrați-le la congelator pentru zilele în care vreți să vă răcoriți cafeaua cu gheață!.

–             După preparare, păstrați cafeaua la rece: pentru a menține temperatura ideală, puteți opta pentru o cană de cafea de călătorie. Puteți pastra preparatul rece la frigider până la 14 zile.

Consumatorii de cafea de specialitate se pot bucura de această metodă de preparare la rece datorită simplității sale. Desigur este și o oportunitate excelenta pentru consumatorii mai experimentați de a testa diferite tipuri de cafele. Această metodă de preparare a cafelei are și un beneficiu major și anume: infuzia lenta trage toată aroma grozavă din boabele de cafea, inclusiv cofeina și lasă în urmă majoritatea compușilor care pot da gustul amar și acru. Aceasta înseamnă că băutura preparată la rece este incredibil de fină și are un gust aproape dulce. Perfect pentru o cafea cu gheață!.”- Andrei Ianoși – barista și coffee specialist la boabepenisip.ro.

Emoția și personalitatea unei cafele desăvârșite încep cu o poveste. Prăjirea boabelor de cafea este deopotrivă o arta și o știință. Deosebirea între o cafea perfect prăjită și una prăjită neuniform constă în detalii fine, iar câteva secunde pot face diferența.  Dacă vă doriți un gust supreme optați pentru Metaphor Blend, un amestec de cafea de specialitate 100% Arabica, crescută la o altitudine de 1500 m, din zonele geografice Guatemala, Etiopia și Brazilia. Cafeaua este culeasă manual, procesată natural, iar amestecul este conceput special pentru a-ți oferi același gust pe parcursul întregului an. De asemenea, cafeaua este proaspăt prăjită după un profil special creat pentru a scoate tot ce este mai bun din cafea pe espressorul tău.  Descoperă gustul sublim al #MetaphorCoffee, pe boabepenisip.ro.

Indiferent de metoda aleasă, o cafea bună ne face ziua mai senină și vara mai frumoasă. Cafeaua la rece sau Cold Brew este cafeaua care a fost special concepută pentru a fi servită rece.