Dovezile istorice demonstrează că aurul a fost mereu un metal prețios, din care oamenii au realizat podoabe spectaculoase. Fie că arăta puterea, fie că a fost asimilat cunoașterii și a devenit un simbol vital al omenirii, aurul a fascinat și a fost înconjurat mereu de o urmă de mister. 

Aurul este și astăzi un metal nobil, prețios, atât din punct de vedere financiar, cât și al designului. Atunci când oferi o bijuterie din aur unei persoane dragi, alegerea între aurul alb și cel galben poate si grea, frumusețea metalului și a modului în care este prelucrat poate fi un criteriu de luat în calcul, dar mai sunt și alte elemente de diferențiere între cele două variante. 

Valoare și frumusețe

Puritatea aurului se măsoară în același mod, Karate, care indică de fapt procentul de aur pur, dintr-un aliaj din aur. Spre exemplu, un inel din aur alb sau galben de 14 Karate are în compoziția sa 14 părți din aur pur, din total 24 de părți, restul fiind reprezentat de alte metale, aflate în amestec cu aurul. 

Așadar poți alege inele de aur de la Credit Amanet de 14K pentru a face un cadou iubitei de ziua ei de naștere sau la aniversarea căsătoriei. Ai o gamă variată de produse, cu pietre prețioase, dar și simple, de calitate și cu design magnific. Poți găsi chiar modele unice, la prețuri excelente, certificate și cu garanție. 

Aur alb vs. aur galben

Aurul alb și cel galben au aceeași greutate și sunt produse în același mod. Aurul alb are în schimb, un amestec suplimentar de metale. Adică, alături de aur galben se adaugă zinc pentru culoare. Ce trebuie să știți este faptul că indiferent de cantitatea de zinc sau de placarea cu rodiu pentru un aspect strălucitor, totul este la suprafața metalului, în interior se regăsește aur galben. Acesta este și motivul pentru care în timp, când intervine uzura mecanică sau prin frecare, aurul alb se poate îngălbeni.  

Unele bijuterii din aur alb sunt mult mai deschise la culoare decât altele. Acestea  au în compoziție aur galben, puțin cupru, mult argint și paladiu, dar și rodiu, ceea ce conferă bijuteriei durabilitate în timp. Aceste amestecuri de metale prețioase pot face ca prețul unei bijuterii din aur alb să fie chiar mai mare decât dacă al celor din aur galben. 

Aurul galben utilizat la bijuterii are 75% aur pur, peste 12% argint, iar restul cupru. Amestecul este astfel destul de rezistent, dar și maleabil pentru a fi prelucrat. 

Avantaje vs. dezavantaje

Aurul galben este radiant, poate fi prelucrat oricum și, alături de o piatră semiprețioasă sau de un diamant, bijuteria va străluci cu siguranță. Poate să înnobileze o ținută de seară și să scoată în evidență una de office. 

Un dezavantaj al aurului galben este că nu are o durabilitate mare și dacă nu se îngrijește bine, în timp apar zgârieturile pe bijuterii, urme ce vor fi vizibile. 

Aurul alb este spectaculos în anumite combinații de diamante și pietre prețioase, atrăgând privirea și admirația tuturor. Marele său avantaj este dat de duritatea compoziției, care nu reprezintă un risc pentru apariția zgârieturilor profunde. În plus, prin tratarea cu rodiu, aspectul strălucitor se menține o perioadă îndelungată. 

Cum te poți decide?

Alegerea unei bijuterii din aur galben sau aur alb trebuie să se facă ținând cont de model, gusturi și de stilul de viață al persoanei care poartă podoaba. 

Cine preferă argintul, alege să poarte piese din aur alb în același timp. Tradiționaliștii, și nu numai, vor merge pe varianta originală de aur galben nobiliar, solar și puternic. 

Purtarea zilnică a bijuteriilor din aur oferea în vechime statul social și încredere în forțe proprii. Astăzi, aurul este în continuare simbolul bogăției și al eleganței desăvârșite, dar și o investiție pentru viitor. Alegerea bijuteriilor din aur alb sau galben trebuie să se facă ținând cont de stilul și personalitatea fiecărei persoane. 

Source