De aceea, securitatea unui smartphone este deosebit de importantă. Află cum poți reduce la minimum riscurile, ținând cont de următoarele 5 sfaturi.
Setează parole și coduri de securitate puternice
Vom presupune că folosești deja o metodă prin care îți blochezi telefonul. Până la urmă, puțini sunt cei care nu au setat măcar un cod de deblocare sau un model personalizat pe care îl desenează. Totuși, cât de sigure sunt ale tale? Codurile de tipul 123456 sau data nașterii și modelul pătrat sunt ușor de ghicit. Setează ceva mai complex și schimbă des.
Totuși, deblocarea telefonului se poate face în mai multe moduri. Amprenta digitală și recunoașterea feței sunt metode mai sigure și vor proteja mai bine telefonul în caz de pierdere sau furt.
Descarcă doar aplicații din surse sigure
Dacă ai un dispozitiv cu sistem de operare Android, instalează doar aplicații din Google Play, iar dacă ai un iPhone ia-le doar din App Store. Ținând cont de acest lucru, eviți capcanele hackerilor. Aceștia creează aplicații care, odată instalate, pot cheltui bani sau îți pot fura date sensibile. În cele mai multe cazuri e vorba de aplicații gratuite, însă uneori poți întâmpina o astfel de situație și cu o aplicație plătită.
Instalează o aplicație de urmărit telefonul
Alege un smartphone de la Apple și activează funcția „find my iPhone” preinstalată. Ea îți permite să vezi pe hartă unde este dispozitivul tău, iar în același timp redă un sunet pentru a te ajuta să îl găsești. Find my poate fi folosită și pentru AirPods și unele modele de căști Beast, precum și pentru portofelul de piele Apple.
Dacă ai un smartphone pe Android, instalează aplicația Google Find My Device. Prin intermediul ei îți poți găsi telefonul, îl poți bloca și îi poți șterge datele salvate.
Păstrează-ți software-ul actualizat
Multe persoane amână sau chiar ignoră actualizările software-ului, însă această greșeală poate duce la probleme de securitate. Pe măsură ce munca hackerilor evoluează, smartphone-ul tău poate fi în pericol. De aceea, producătorii de telefoane mobile își updatează constant soft-ul inclusiv pentru a corecta vulnerabilitățile care există.
Conectează-te doar la Wi-Fi securizat
Conexiunea Wi-Fi poate fi exploatată cu ușurință de hackeri pentru a fura date sensibile, a păcăli utilizatorul sau a pătrunde în rețeaua unei companii. Drept urmare, e recomandat să oprești conexiunea Wi-Fi atunci când nu ai nevoie de ea și să te conectezi doar la rețete sigure.
Cu toate acestea, e posibil ca uneori să fii obligat de circumstanțe să te loghezi temporar la un Wi-Fi nesecurizat. Dacă faci acest lucru, nu rămâne logat pe e-mail-ul de muncă, nu face tranzacții online și nu distribui informații sensibile.
Securitatea smartphone-ului devine o preocupare tot mai mare printre utilizator. Protejează-ți dispozitivul mobil împotriva amenințărilor la adresa securității cibernetice implementând recomandările de mai sus.