Află cum te poți antrena eficient, cu riscuri minime pentru sănătate: 

Alocă suficient timp etapei de încălzire 

Etapa de încălzire este vitală pentru succesul unei sesiuni de antrenamente fizice, indiferent de specificul acesteia. Un sportiv care începe ziua de mișcare cu acest prim pas al programului este mai puțin predispus la producerea unor accidentări nedorite. 

În funcție de grupa musculară pe care o lucrezi într-o anumită zi, concepe o etapă de încălzire compusă din exerciții ușoare, concentrate pe stimularea acelor zone ale corpului. Astfel, sistemul cardiovascular va putea funcționa din start la parametri optimi, astfel încât mușchii să fie mult mai bine contractați, în timpul seriilor de repetări solicitante. 

Mai mult decât atât, încălzirea are rolul de a contribui la solicitarea progresivă a organismului pentru sesiunea de mișcare ce urmează a fi realizată, astfel încât să existe o fază de tranziție între etapa de sedentarism și cea de activitate fizică dinamică.   

Stabilește un program adaptat nivelului tău

Progresul este realizat în timp, deoarece dezvoltarea grupelor de mușchi, sau obținerea unui anumit nivel de anduranță, implică efort, determinare și perseverență în reluarea unor programe de antrenament specifice. În caz contrar, salturile nefirești peste unele etape cauzează accidentări, ce te pot ține pe bară pentru perioade de timp semnificative. 

Cum poți evita cu simplitate un astfel de scenariu nefast? Simplu, prin dezvoltarea unui program de activități fizice adaptat nivelului tău de pregătire! Suprasolicitarea nu îți va oferi “acele rezultate” peste noapte, așadar, trebuie să ai răbdare. Lucrează într-un ritm potrivit pentru tine și asigură-te că orice exercițiu avut în plan este realizat în mod corect. 

Ține cont de pauzele dintre sesiunile de mișcare

Chiar dacă îți place să faci sport într-un ritm continuu, ține cont de faptul că organismul are propriile sale limite. Odată ce acestea sunt depășite, printr-o suprasolicitare fizică determinată de antrenamente fizice zilnice, randamentul tău poate fi afectat semnificativ. 

Mai grav decât atât, riscul de accidentare este unul mult mai ridicat, atunci când nu acorzi timp suficient pentru ca organismul să se odihnească, în urma eforturilor intense. În timpul pauzelor, corpul tău are capacitatea de a-și activa propriul mecanism de refacere celulară, astfel încât țesuturile implicate în mișcare sa fie apte pentru o nouă sesiune.

Asigură-te că aloci câte 24 de ore de pauză între zilele de antrenament fizic solicitant, sau chiar o săptămână întreagă, de-a lungul căreia poți să meditezi, să te plimbi în parc, sau să înoți, în urma unor etape de mișcare mult mai intense din programul tău. 

Tratează în mod responsabil perioada de recuperare

Dacă ai revenit în sala de antrenamente în urma unei traume fizice suferite recent, tratează perioada de recuperare cu deosebit de multă responsabilitate. Într-un astfel de context, obiectivele tale sunt recăpătarea motricității pe care o aveai înainte de accidentare, precum și evitarea unei posibile recidive. 

De aceea, asigură-te că programul de antrenamente presupune sesiuni de repetări cu greutăți ușoare, precum și intervale de timp mult mai reduse, dedicate efortului fizic depus, comparativ cu perioada ce a precedat accidentarea. 

Mai mult decât atât, este important să respecți toate sfaturile suplimentare pe care medicul tău specialist ți le poate oferi, privind:

alimentația specifică pe care trebuie să o urmezi în perioada de refacere;

purtarea unui suport pentru mana, sau a oricărei alte soluții de tehnică medicală; 

schimbarea anumitor obiceiuri de zi cu zi, cu impact asupra zonelor afectate; 

participarea la toate sesiunile de fizioterapie și kinetoterapie recomandate.   

Îți dorești să eviți cu brio accidentările posibil produse în timpul antrenamentelor fizice? Sfaturile de mai sus pot contribui la reducerea oricărui risc de producere a unor evenimente nedorite, așadar, asigură-te că le pui în practică începând chiar de astăzi! 

Source