Totuși, mierea își poate pierde din calitățile benefice dacă nu este depozitată în mod corespunzător. Din acest motiv trebuie să cunoști câteva dintre principalele condiții de stocare a deliciosului produs apicol.

Păstrează mierea în borcane de sticlă

Recipientele ideale pentru depozitarea mierii de albine sunt borcanele de sticlă. Acestea se pot închide cu capace etanș și au rolul de a menține toate proprietățile deosebite și calitățile vindecătoare ale produsului. Dacă tocmai ți-ai cumpărat această delicatesă, alege borcane pentru miere de la Depozitul de Ambalaje ca să te bucuri cât mai mult timp de gustul său plăcut și caracteristicile inedite.

Mierea nu se pune în vase din plastic pentru că interacționează cu elementele chimice din material și le poate absorbi. De asemenea, sunt de evitat recipientele din cupru, zinc, plumb și aliajele lor pentru că, sub acțiunea acizilor din conținut, se formează anumiți compuși chimici ce pot conduce la intoxicații. Ambalajele din fier nu sunt nici ele recomandate întrucât, în timp, mierea va căpăta un gust și miros ușor neplăcute din cauza corodării materialului la contactul prelungit cu acizii.

Ține recipientele cu miere într-un loc întunecat

În momentul în care mierea de albine este expusă la razele directe ale soarelui, valoarea sa nutritivă scade semnificativ. Lumina favorizează deprecierea calităților produsului apicol, lucru ce poate fi observat cu ușurință și prin schimbarea culorii.

Depozitează mierea în locuri răcoroase

Umiditatea și temperatura ridicată pot influența negativ vitaminele și oligoelementele din compoziția acestui aliment. Mierea se pune doar în ambalaje care au fost spălate și perfect uscate. Mai departe, recipientele se depozitează în spații răcoroase, bine ventilate. Alimentul are capacitatea de a absorbi umezeala din aer, așa că este de preferat este ca umiditatea să fie de 60%.

În ceea ce privește temperatura optimă, aceasta poate fi cuprinsă între -6 și +10-15 grade Celsius. Dacă este cald, peste 20 de grade Celsius, mierea își pierde proprietățile vindecătoare și devine un simplu produs dulce. În plus, se activează și procesul de fermentare. Alimentul poate fi și congelat, dar nu la o temperatură mai mică de -20 de grade Celsius.

Ferește mierea de mirosurile puternice

Întrucât produsul apicol poate să capete foarte repede mirosuri mai puțin plăcute, nu se recomandă ca mierea să fie păstrată lângă condimente, mirodenii, usturoi sau ceapă. Dacă alegi să depozitezi recipientele cu miere în cămară, ai grijă să le poziționezi la distanță de murături, dar și departe de produse în vrac precum făina. Evită toate substanțele mirositoare, chiar și combustibilii ori vopselele, pentru că pot pătrunde cu ușurință în compoziția nectarului.

Nu adăuga mierea nou cumpărată peste cea veche

Poate ți s-ar părea mai ușor ca, după ce ți-ai refăcut din nou stocul de miere, să depozitezi produsul în vechiul borcan unde se mai găsește încă produs apicol. Ei bine, află că mierea de albine fermentează dacă se pune peste una aflată de mai mult timp în recipientul respectiv.

În concluzie, pentru ca mierea să fie păstrată în mod corespunzător temperatura camerei nu trebuie să fie mai mică de -6 grade Celsius și nici să depășească +20 de grade Celsius. Produsul se va depozita în borcane sigilate, într-un loc întunecat, unde umiditatea este de cel mult 60% și departe de alte alimente cu miros puternic.

Source