Vacanta la munte

Frumusetile naturii ne lasa des fara cuvinte, mai ales in lunile de vara, cand vegetatia este in plin proces de dezvoltare. O vacanta la munte in verile toride este perfecta. Nimic nu este mai placut decat sa te bucuri de peisajele montane, iar o vacanta in Muntii Retezat se dovedeste a fi cea mai buna alegere.

Parcul National Retezat este considerat a fi un adevarat colt de rai ce ascunde nenumarate locuri de un farmec aparte.

Cerul senin, padurile vesnic verzi si apa cristalina a izvoarelor de munte transforma intreaga zona intr-un loc ideal pentru relaxare. Departe de agitatia marilor orase, turistii pot sa redescopere simplitatea naturii.

Potrivit legendelor, Parcul National Retezat ar avea „80 de ochi albastri”, iar asta s-ar datora celor 80 de lacuri ce se afla pe suprafata sa.

Din punct de vedere geografic, parcul este localizat in judetul Hunedoara, cuprinzand suprafata mai multor comune si orase: Pui, Uricani, Salasu de Sus si Rau de Mori.

Lacul glaciar Bucura este o adevarata incantare, fiind totodata si cel mai mare lac glaciar din Romania, unde cerul se oglindeste in apa cristalina si creaza un peisaj de poveste.

Mii de specii de plante infrumuseteaza poalele Muntilor Retezat, iar turistii pasionati de drumetii pot sa parcurga unul din numeroasele trasee montane ce brazdeaza padurile de conifere.

Uneori, tot ce iti doresti este sa evadezi din cotidian si sa ai parte o vacanta la munte de cateva zile in care sa uiti de griji. Carpatii Meridionali sunt remarcabili din punct de vedere al potentialului turistic, iar o excursie pe potecile de munte se dovedeste a fi o experienta unica de care te poti bucura in ultimele saptamani de vara.

Potrivit turistilor, Masivul Retezat se numara printre cei mai frumosi munti din intreaga tara. Varfurile semete ating si altitudinea de 2500 de metri, iar vaile glaciare sunt de-a dreptul spectaculoase.

Zona reprezinta si habitatul unor specii de animale pe cale de disparitie, cum ar fi capra neagra, rasul, cocosul de munte si acvila de munte.

De asemenea, aici exista si plante ocrotite de lege: floarea de colt, papucul doamnei, bulbucii de munte, ghintura galbena, liliacul de munte.

Se doreste pastrarea ecosistemului, ceea ce inseamna ca orice tentativa de mecanizare a turismului din Retezat este interzisa. Aici nu exista telescaun sau telecabina, deci pentru a descoperi frumusetea zonei, turistii vor lua la pas traseele montane.

Diversitatea este cuvantul cheie ce descrie cel mai bine Parcul National Retezat. De la crestele muntilor, la pajistile alpine sau la lacurile glaciare, toate acestea pot fi vazute intr-un singur loc: in Muntii Retezat.

Asadar, tara noastra dispune de foarte multe locatii unice, iar flora si fauna din Muntii Retezat sunt fermecatoare. Bucura-te de vara si petrece din ce in ce mai mult timp in inima naturii, locul unde timpul parca sta in loc.

Source