Dar ce să faci dacă ți-ai scăpat telefonul în apă? Mister Fix ți-a pregătit în articolul ce urmează niște sfaturi în cazul în care deja te afli în situația respectivă, dar și cum să previi astfel de momente.

De îndată ce ai recuperat spre exemplu  telefonul Samsung , urmează pașii de mai jos:

închide telefonul Samsung  ;

înlătură rapid husa telefonului;

scoate bateria gadgetului, dacăgadget-ul care îl ai permite asta;

șterge telefonul cu un material textil cât se poate de absorbant, cum ar fi un prosop sau un șervețel;

lasă-l să se usuce natural, departe de razele directe ale soarelui.

Dacă ai scăpat telefonul Samsung în apă, Mr. Fix NU îți recomandă

Panica este o reacție cât se  de poate de justificată atunci când telefonul tău a aterizat în apă, si te gândești deodată la un  centru service  pentru Samsung care să te ajute . Totuși, e important să-ți stăpânești, pe cât posibil, impulsul de moment și să acționezi eficient, pentru ca incidentul să nu aibă un deznodământ nefericit și să nu ai în final nevoie de reparație . Așadar, NU:

– reporni telefonul pentru a vedea dacă mai funcționează;

– scutura Samsungul , în încercarea de a elimina picăturile de apă care ar fi putut intra în sloturile acestuia;

– folosi aspiratorul pentru a extrage apa care ar fi putut intra în telefonul Samsung  ;

– folosi uscătorul de păr pentru a grăbi procesul de eliminare a apei;

– așeza telefonul pe calorifer, gândindu-te că asta ar ajuta la uscarea lui mai rapidă.

Ai un Xiaomi  rezistent la contactul cu soluțiile lichide, ce poți face în acest caz?

Deci, chiar dacă ai un telefon rezistent la apă ,ca de exemplu  Xiaomi  nu înseamnă că îl poți folosi pentru selfie-uri vara în bazin aceasta nu îți garantează ca nu te vei adresa la un  service Xiaomi  .

Iată ce ai de făcut imediat după ce ai recuperat un telefon cu IP67 sau IP68 pe care l-ai scăpat în apă:

– închide dispozitivul chiar dacă producătorul de telefoane Xiaomi susține că gadgeturile sale nu trebuie oprite după contactul cu lichide, noi te sfătuim să faci asta, pentru a elimina toate îndoielile;

– nu folosi niciun accesoriu – nu îți recomandăm să introduci mufa de căști și să pui telefonul la încărcat! 

– dacă ai scăpat Xiaomi  l în apă sărată sau cu clor ori l-ai stropit cu bere, cafea, ceai sau alte lichide, clătește urgent cu apă dulce, de la chiuvetă. Sarea este corozivă și poate ataca telefonul, indiferent dacă acesta este sau nu rezistent la apă;

– NU introdu prosopul, șervețelele, bețișoarele cosmetice sau alte obiecte cu care ai putea încerca să elimini apa strânsă în sloturile telefonului;

– NU scoate cartela SIM!

– NU îți va reuși să usuci telefonul cu foehnul!

– așteaptă până când dispozitivul tău se va usca de sine stătător;

– imediat ce picăturile de apă s-au evaporat complet, redeschide telefonul și verifică dacă acesta mai funcționează cum trebuie (apelează pe cineva, fă o fotografie și observă dacă vezi ceva schimbat la el).

Dacă dispozitivul tău nu este rezistent la apă ce putem să îți recomandăm?

Există și scenariul mai „negru”, adică cel în care telefonul tău, care nu este certificat ca fiind rezistent la contactul cu lichide, aterizează în apă. În primul și cel mai important rând, trebuie să îți păstrezi calmul și să verifici mai întâi dacă nu cumva și alți posesori de gadget-uri asemănătoare au trecut deja prin experiența asta, având un final fericit. Poți căuta pe YouTube marca telefonului tău (de exemplu, iPhone X) și „water resistance test”. 

De ce spunem asta? Pentru că verificarea dispozitivului tău la rezistență la apă a fiecărui model de telefon este una cam scumpă, ba chiar costisitoare pentru unii clienți. De aceea, producătorii de smartphone-uri aleg să scoată pe piață și gadgeturi care nu trec prin teste de acest tip, chiar dacă telefoanele sunt, de fapt, rezistente la contactul cu apa.

 Este și cazul modelului de iPhone 7  care, deși nu este certificat IP67 sau IP68, rezistă cu stoicism la apă (am verificat personal asta).

Revenind la ce trebuie să faci dacă ai udat un telefon care nu e rezistent la apă, iată sfaturile noastre:

închide telefonul;

îl poți șterge, cu atenție, de lichid, fără să introduci prosopul, șervețelele, sau alte obiecte cu care ai vrea să grăbești uscarea telefonului în sloturile acestuia;

NU scutura, NU usca cu foehnul, NU îl pune lângă ventilator și NU așeza telefonul pe calorifer, ci lasă-l să se usuce complet în mod natural;

NU pune telefonul la încărcat și NU introdu căștile cu fir în dispozitiv;

ideal ar fi să nu mai folosești telefonul până a doua zi, când picăturile de apă se vor fi evaporat complet;

verifică dacă telefonul mai funcționează ca înainte.

Cât de eficientă totuși este metoda uscării gadget-ului cu orez?

E imposibil să nu fi auzit măcar o dată sfatul de a pune telefonul pe care tocmai l-ai recuperat din apă într-un bol cu orez. Mulți influenceri sau sfaturi online încă mai recomandă metoda orezului de a absorbi mai repede apa care ar fi putut pătrunde în telefon în urma incidentului.

Da, metoda orezului era eficientă acum câțiva ani, când telefoanele noastre aveau piese detașabile. Chiar dacă orezul absoarbe, în mod natural, umiditatea, e bine să știi că acesta se poate dovedi a fi ineficient în zilele noastre, când smartphone-urile vin într-o singură „bucată”. 

Sigur, nu ar strica să încerci și metoda orezului, însă e bine să nu te aștepți la minuni.

Dacă am scăpat telefonul în apă, mai beneficiază de garanție?

Perioada de garanție a unui telefon încetează în momentul în care l-ai scăpat în apă. Contactul cu lichide nu este acoperit de garanția de unde  ai cumparat telefonul, respectiv nu mai beneficiezi de o garanție. 

Alte surse de umiditate care îți pot distruge telefonul.

Nu doar contactul direct cu apa îți poate distruge telefonul, ci și alte surse de umiditate. Deseori clienții iubesc să ia cu ei telefonul atunci când fac baie, asta ar însemna că ar trebui fie să schimbi acest obicei, în cazul în care smartphone-ul tău nu este certificat IP67 sau IP68, fie să faci o verificare a telefonului tău.

Picăturile de apă care îți pot afecta dispozitivul se pot forma și prin condens, așadar alege să folosești o boxă portabilă rezistentă la apă pentru sesiunile de karaoke în duș, în loc să asculți muzica preferată direct din telefon.

De asemenea, dacă intri în saună sau ți-ai programat o zi de relaxare la piscină, cel mai bine ar fi să-ți lași smartphone-ul la vestiar, pentru a evita orice posibil accident care te-ar putea lăsa fără telefon.

Source