20 iulie 2022
Pentru a ajunge la o anumita comunitate, escrocii actioneaza adesea sub masca unor companii binecunoscute. In noua activitate rau intentionata descoperita de expertii Kaspersky, atacatorii s-au ascuns in spatele companiei de tehnologie, Nvidia. Acesti atacatori au lansat un site web fraudulos pentru a sarbatori cea de-a 30-a aniversare a companiei, prin care au incurajat utilizatorii sa participe la un giveaway cu un premiu de 50 de mii de bitcoin. Escrocii au facut totusi o greseala, folosind sigla Nvidia intr-o nuanta de violet, desi logo-ul original este verde.
Pagina principala a site-ului Nvidia fals, prezentata in culoarea violet
Pagina contine un buton „Participa” care, odata apasat, duce vizitatorul catre o pagina cu informatii detaliate despre giveaway – dar este, totusi, plina de greseli de ortografie, ceea ce este inacceptabil pentru o companie de renume precum Nvidia. Pagina incurajeaza potentialele victime sa doneze inainte de a intra in respectivul giveaway si include o imagine a lui Jensen Huang, CEO-ul Nvidia. Participantilor care pica in aceasta plasa li se spune ca pot castiga dublul donatiei sau chiar pot atinge „jackpot-ul” – 50 de mii de bitcoini. Pagina include cerinte legate de acreditarile pentru portofelul crypto, pentru ca utilizatorii sa-si trimita „donatia”.
Pagina web cu informatii detaliate, sustinute de un chatbot fals Nvidia
Portofelul atacatorilor poate fi verificat pe blockchain.com, cu toate acestea, soldul total al contului este de 0,42 BTC (8 495 USD) – cu mult mai putin decat cei 50 de mii de bitcoins anuntati. Nu este sigur daca suma de acolo a fost formata din donatii sau nu, dar mai multe tranzactii de la expeditori necunoscuti pot fi urmarite in istoricul contului.
Portofelul cripto al escrocilor de pe Bitcoin.com – nicio urma de 50K BTC
Pentru a evita escrocheriile de acest fel, pentru a economisi bani si a va pastra datele personale private, expertii Kaspersky impartasesc urmatoarele sfaturi simple:
Verificati orice link inainte de a face click. Plasati cursorul peste el pentru a previzualiza adresa URL si pentru a cauta greseli de ortografie sau orice alte nereguli.
Uneori, site-urile web false arata exact ca cele reale. Depinde cat de bine si-au facut infractorii temele. Hyperlink-urile sunt cele care ajung sa fie incorecte cel mai frecvent – deseori contin greseli de ortografie – dar aceste link-uri pot fi, de asemenea, deghizate pentru a parea valide si va redirectioneaza catre o alta pagina, uzurpand identitatea site-ului legitim.
Pentru a va proteja datele si banii, este o buna practica sa va asigurati ca pagina de plata este sigura. Cateva aspecte cheie: adresa URL a paginii web incepe cu HTTPS in loc de HTTP obisnuit; o pictograma a unui lacat va aparea, de obicei, langa adresa URL si aceasta adresa poate fi afisata in verde pe unele browsere. Daca nu vedeti aceste caracteristici, abandonati pagina.
Utilizati o solutie de securitate de incredere, care va poate ajuta sa verificati securitatea adresei URL pe care o vizitati si va poate oferi, de asemenea, posibilitatea de a deschide orice site intr-un tab protejat, pentru a preveni furtul de date sensibile, inclusiv detalii financiare.
Despre Kaspersky
Kaspersky este o companie globala de securitate cibernetica si confidentialitate digitala fondata in 1997. Expertiza Kaspersky in domeniul amenintarilor si al securitatii informatice se transforma constant in solutii si servicii de securitate inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critica, guvernele si clientii individuali din intreaga lume. Portofoliul cuprinzator de securitate al companiei include protectie endpoint si o serie de solutii si servicii de securitate specializate pentru a lupta impotriva amenintarilor digitale sofisticate si in permanenta evolutie. Peste 400 de milioane de utilizatori sunt protejati de tehnologiile Kaspersky si ajutam 240.000 de clienti corporativi sa protejeze ceea ce conteaza cel mai mult pentru ei. Aflati mai multe pe www.kaspersky.com.