Unchain Fintech Festival, evenimentul care a conturat peisajul fintech din Europa Centrală și de Est și a setat tendințele industriei a avut loc la Oradea săptămâna trecută, între 13 și 14 iulie. Ediția pilot a reunit peste 300 de participanți din peste 20 de țări, startup-uri, experți în domeniul financiar și în banking, reprezentanți ai băncilor centrale și comerciale din țările din ECE, precum și pasionați de tehnologie, marcând un reper important pentru întregul ecosistem.
Scena Unchain Fintech Festival a reunit peste 70 de speakeri și investitori, reprezentanți ai întregului ecosistem fintech, de la antreprenori până la membri ai acceleratoarelor și asociațiilor regionale și europene, parteneri instituționali și legislativi, care au oferit participanților informații despre viitorul industriei bancare și fintech, abordând subiecte de actualitate, precum sistemele inovative de plată, cryptomonedele, NTF-urile și tehnologia blockchain.
„Deși a marcat o premieră în această industrie, evenimentul s-a dovedit a fi un adevărat succes, iar participanții deja au început să își rezerve locurile pentru anul viitor. Ne bucurăm că am reușit să aducem laolaltă experți și pasionați în domeniu și că am creat un eveniment care a îmbinat cu brio networking-ul de business, atmosfera relaxantă și timpul liber și activitățile turistice”, a declarat Alexandra Pollack, Co-fondator & CEO Unchain Fintech Festival.
Invitații și-au exprimat opinia cu privire la sistemul bancar, afirmând că băncile sunt cele care ar trebui să inițieze colaborări cu fintech-urile, nu invers, și că ar trebui să opereze mai mult precum companiile tehnologice.
„Viteza este cuvântul cheie în inovație, iar băncile nu pot ține mereu pasul cu viteza fintech-urilor. În orice caz, lipsa de timp sau de resurse nu este niciodată o scuză atâta timp cât externalizarea este o opțiune”, menționează Szymon Stacczak, Head of CEE Visa Consulting & Analytics.
Conform experților, cuvintele de bază în industria fintech sunt viteza și parteneriatele, iar relația dintre jucătorii din domeniu trebuie să fie, mai ales, bazată pe încredere, cea mai importantă „valută” pe care o pot transmite băncile mai departe.
„În vremurile bune, toți banii sunt buni. În vremurile grele, afli adevărata valoare a banilor și ești nevoit să apelezi la instituțiile bancare. Lucrurile ar fi mai ușoare dacă băncile ar oferi numerar digital. Băncile centrale, inovatorii și companiile fintech trebuie să vorbească aceeași limbă. Acum, toți vor să joace sigur, dar sunt două perspective diferite care au nevoie de un numitor comun și de unificarea obiectivelor”, adaugă Linardo Martinčević, consilierul guvernatorului și coordonator pe segmentul de Fintech din cadrul Băncii Naționale a Croației.
Organismele Uniunii Europene încearcă să creeze un teren comun, astfel încât în loc de douăzeci și șapte de piețe să aibă doar una, facilitând creșterea și reducerea costurilor.
“La nivel european au început deja demersurile pentru a crea un cadru de lucru transfrontalier de sprijin pentru fintech-urile care vor să se extindă pe o nouă piață. Statele membre ale UE au agreat să creeze medii de testare (sandboxes) având la bază tehnologiile AI și blockchain, precum și o legislație specifică domeniului”, a declarat Maria Staszkiewicz, Președintele Asociației Europene a Finanțelor Digitale.
Între timp, autoritățile din România încearcă să seteze un cadru propice de colaborare în ecosistem, din punctul de vedere al plăților.
„Nu lucrăm singuri – nu doar că avem parteneriate cu alte bănci și furnizori de servicii, dar și folosim și împărtășim cunoștințele cu partenerii internaționali, băncile europene și jucători în domeniu. Scopul nostru este ca românii de pretutindeni să poată accesa și transfera banii oricând doresc”, a continuat Tudor-Tim Ionescu, Consultant Strategic al Băncii Naționale din România.
În paralel cu scena principală au avut loc patru sesiuni de pitch-uri și mentorat 1 la 1 ale startup-urilor fintech și blockchain în căutare de finanțare și sprijin. După mai multe runde de preselecție ante-eveniment, 24 de start-up-uri, din 15 țări, și-au susținut pitch-urile în fața juriului din cadrul festivalului, iar șapte dintre ele au fost finaliste: Acounto din Ungaria, BoneX din Bulgaria, INKI.TECH din România, SLS Solutions din Polonia, Torus din Lithuania, Welthee din România, și FilmChain, startup-ul câștigător din Marea Britanie, cu parte din fondatori români.
Nu doar festivalul a reprezentat o premieră săptămâna trecută la Oradea. În cadrul acestui eveniment a fost lansată și cartea The Flavour of Fintech. Autorul, Harlan Cockburn, a intervievat mai mulți jucători din 14 țări diferite din Europa pentru a putea construi o imagine de ansamblu asupra industriei fintech în momentul de față.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fără suportul pionierilor inovativi precum Visa, în calitate de Main Partner, alături de Google Cloud CEE și Elrond – Technology Partners, Raiffeisen Bank International și Banca Transilvania – Platinum Partners, Alpha Bank Romania, Dentos și Ripple – Gold Partners. Evenimentul a fost găzduit la nivel local de Visit Oradea și Make IT in Oradea
###
Despre Unchain Fintech Festival: Evenimentul emblematic Fintech din Europa Centrală și de Est
Unchain a fost creat pentru a reuni sectoarele publice și private globale pentru a promova subiectul Fintech în Europa Centrală de Est și la nivel global. Unchain sprijină viitorul finanțelor conectând companii și oameni, tendințe și provocări. Cu un festival de două zile în centrul său, fintech-urile și alte instituții financiare alături de părțile interesate mai largi ale ecosistemului se vor întâlni într-un oraș care se află în centrul Europei Centrale și de Est. Reprezentând trecutul bogat al regiunii, festivalul va contribui la prezentarea soluțiilor digitale vibrante pe care regiunea le are de oferit, precum și la aducerea tendințelor globale în regiune.