Administrarea ingrasamintelor se numeste fertilizare si are o importanta majora pentru evolutia culturilor agricole. Pentru ca fertilizarea sa dea cele mai bune rezultate, trebuie facuta avand in vedere o serie de criterii despre care vom vorbi pe larg in cele ce urmeaza.

 

Particularitatile solului

Solurile fertile contin in mod natural nutrientii necesari plantelor, insa rezerva de resurse scade treptat, pe masura ce terenul este cultivat in fiecare sezon. Astfel, un teren care a dat rezultate bune in primii 2-3 ani nu va mai fi la fel de roditor in anii urmatori, din cauza epuizarii resurselor nutritive.

De aceea, primul lucru care trebuie facut inainte de infiintarea unei culturi este testarea proprietatilor solului, pentru a stabili continutul de substante nutritive. In functie de rezultate, se vor alege ingrasamintele potrivite, care sa contina in special nutrientii ce nu se gasesc in cantitati naturale suficiente.

O analiza de sol se face cam o data la trei ani, ocazie cu care se stabileste o schema de fertilizare optima.

 

Nevoile nutritive ale plantelor

Tipul culturii pe care urmează sa o infiintezi este un alt criteriu de baza in alegerea ingrasamintelor potrivite. Aceasta, deoarece nevoile nutritive ale plantelor sunt diferite de la o specie la alta, iar ingrasamintele folosite trebuie sa contina substantele necesare in concentratii optime.  

 

Conditiile meteo

Ca orice lucrare agricola, si fertilizarea depinde intr-o buna masura de starea vremii. Astfel, ingrasamintele solide care se aplica direct pe sol au nevoie de umiditate pentru a se dizolva si a fi mai bine absorbite. Daca gradul de umiditate din sol nu este suficient de ridicat, absorbtia se va face mai greu, iar plantele vor fi private de substantele de care au nevoie in perioada de crestere.

In astfel de situatii poti lua in considerare aplicarea nutrientilor cu ajutorul ingrasamintelor foliare. Acestea se administreaza sub forma de solutii si sunt absorbite la nivelul frunzelor, asigurand plantelor un supliment nutritiv necesar in anumite perioade.

 

Tipul de cultura

Ingrasamintele se impart in doua categorii principale, in functie de modul in care au fost produse. Este vorba de ingrasamintele chimice si cele naturale, denumite si organice. Fiecare categorie are propriile avantaje si dezavantaje care trebuie puse in balanta, pentru a face alegerea potrivita.

Exceptie fac culturile bio si cele ecologice, in cazul caror utilizarea ingrasamintelor chimice nu poate fi luata in discutie. Asadar, daca doresti sa infiintezi o astfel de cultura, nu poti folosi decat ingrasaminte naturale, acceptand deopotriva beneficiile si dezavantajele pe care acestea le au.

 

Momentul fertilizarii

Doua sunt perioadele importante in care se administreaza ingrasaminte, respectiv primavara si toamna.

Fertilizarea de primavara are rolul de a asigura resursele nutritive pentru culturile ce urmeaza a fi infiintate, fiind realizata spre finele lunii martie. Cand temperaturile incep sa creasca, plantele au nevoie de nutrienti, astfel ca este recomandat sa se foloseasca ingrasaminte cu eliberare rapida. Din acest punct de vedere, ingrasamintele chimice sunt mai eficiente decat cele organice.

De cealalta parte, fertilizarea de toamna are rolul de a pregati solul pentru viitorul sezon, astfel incat plantele sa aiba la dispozitie o cantitate optima de substante nutritive, inca din primul moment. In acest caz, se folosesc ingrasaminte cu eliberare lenta, care vor actiona pe tot parcursul sezonului rece. De aceasta data, ingrasamintele naturale sunt mult mai indicate decat cele chimice, pentru ca substantele nutritive se elibereaza treptat, pe o perioada mai lunga.

 

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care orice fermier trebuie sa le aiba in vedere, pentru a avea certitudinea ca a ales  cele mai bune ingrasaminte pentru culturile sale.

Source