Ce este dieta mediteraneană?

Cu siguranță ai auzit desprea acestă dietă, care te duce cu gândul la prospețime, savoare, sănătate și la beneficiile uleiului de masline beneficii, care este unul dintre cele mai folosite ingrediente în dieta mediteraneană și aduce extrem de multe avantaje sănătății noastre. 

Adesea utilizată pentru pierderea în greutate, dieta mediteraneană este, de fapt un stil de viață pentru locuitorii din regiunea mediteraneană precum Italia, Grecia, Tunisia, Spania etc. 

Baza acestei diete sunt produsele proaspete și nu cele procesate, aromele pronunțate, prepararea simple dar mai ales, ierburile și condimentele tipice folosite împreună cu uleiul de măsline. 

Toate acestea aduc multe beneficii pentru sănătate și funcționalitatea corpului nostru și au un rol important inclusiv în starea noastră de bine.

Caracteristicile dietei mediteraneene

-alimente pe bază de plante (legume, fructe, leguminoase, cereale);

-consumul de carne este moderat;

-produsele se consumă proaspete, imediat după recoltare;

-uleiul de măsline este esențial;

-sarea este înlocuită de ierburi și condimente precum usturoiul și ceapa.

Beneficiile dietei mediteraneene

O astfel de dietă te va umple de energie și îți va aduce un strop de soare , la fiecare masă. Culorile apetisante și aromele ierburilor dar și condimentelor te vor surprinde iar beneficiile pentru sănătate sunt multiple. 

Iată câteva dintre ele. 

Reduce riscul de boli de inimă

Grăsimile monosaturate, adică grăsimile sănătoase au efecte pozitive asupra organismului tău, reducând colesterolul. Toate acestea se găsesc cu preponderentă în uleiul de măsline, nuci și avocado, care sunt, nelipsite din această dietă. 

În plus, cantitatea de Omega 3 din pește și fructele de mare vor ajuta atât la sănătatea creierului cât și la controlul tensiunii arteriale. 

Susține digestia

Acel sentiment de preaplin sau chiar problemele cu constipația sunt eliminate complet cu ajutorul acestei dieta. 

Consumând fructe, legume, cereale, linte și năut,  vei aduce un aport foarte ridicat de fibre în corpul tău, ceea ce va ajuta la echilibrarea florei intestinale. 

Sursă importantă de antioxidanți

Antioxidanții susțin și întăresc sistemul imunitar și previn inclusiv îmbătrânirea. Consumul de fructe, legume incluse în această dietă, bogate în antioxidanți, aduc toate aceste beneficii în organismul tău. 

Pe lângă acestea, și fructele roșii, precum portocalele, vinul roșu, semințele de in dar și leguminoasele au același rol. 

În plus, ingredientele cuprinse în dieta mediteraneană luptă împotriva diabetului și susțin activitatea creierului. 

Ingredientele principale ale dietei mediteraneene

În cazul în care vrei să urmezi o astfel de dietă, fie pentru o perioadă scurtă sau pe termen lung, este important să știi care sunt ingredientele principale pentru a-ți putea crea meniurile. 

-Fructe și  legume;

-Leguminoase și semințe;

-Ulei de măsline;

-Pește și fructe de mare;

-Brânză;

-Carne de miel, pui și porc;

-Ierburi și condimente;

Source