Potrivit ultimelor statistici, înregistrate în anul 2021, consumul de cafea în România a crescut considerabil. Prin urmare, dacă în urmă cu un deceniu 50% din populație consuma maxim două cești de cafea pe zi, atunci în prezent 15% din populație consumă până la 5 cești zilnic.
Probabil că chiar acum tu ești în căutarea unui espressor potrivit nevoilor tale, însă te-ai lovit de o problemă – o piață cu o mulțime de tipuri de aparate de cafea?! În acest moment, te poate apuca chiar și o scurtă panică, iar din cauza asta riști să achiziționezi aparatul pe care nu ți-l doreai. Astfel, pentru cei care sunt gata să devină propriul lor barista și să savureze o cafea de câte ori își doresc, mai jos, am creat câteva recomandări pentru a alege cel mai bun espressor automat dar si manual perfect pentru acasă sau pentru birou.
Ce este un espressor?
Espressorul este un aparat complet automat. Principalul efort pe care iubitorul de cafea trebuie să-l depună este de a completa boabele și de a regla puterea băuturii. Urmează zona de responsabilitate a mașinii de cafea, care ea însăși va măcina cafeaua și va încălzi ceașca, iar cu ajutorul senzorilor va controla doza de apă și respectarea puterii specificate a băuturii.
Cum să alegi cel mai bun espressor automat
În general, alegerea unui espressor pentru acasă sau birou nu este mult mai diferită de alegerea unui alt tip de aparat de cafea, dar există totuși câteva nuanțe. La ce este recomandat să acorzi o atenție mai mare:
Tipul de espressor
În funcție de tipul de cafea pe care o utilizezi, există și mai multe tipuri de espressoare. Astfel, pe piață găsim:
Espressor cu râșniță – probabil cel mai bine gustul unei cafele adevărate se simte utilizând boabe de cafea care sunt mărunțite prin râșniță. Aceasta nu este dificil în utilizare, tot ce trebuie este să adăugați o cantitate optimă de boabe de cafea, ulterior aparatul își va face singur treaba.
Espressor cu cafea măcinată – acest tip de espressor este perfect pentru persoanele care nu vor să aștepte ceva timp pentru ca boabele de cafea să fie trecute prin râșniță, ci să o savureze practic instant.
Espressor cu capsule – cel mai simplu în utilizare este cu siguranță acest model, tot ce trebuie să faceţi este să puneți capsula în orificiu și cafeaua se prepară. Pe lângă asta, probabilitatea să faceți murdărie pe masă este mai mică.
Putere
Cu cât aparatul de cafea este mai puternic, cu atât veți obține mai repede ceașca de cafea râvnită. Puterea mare este, de asemenea, responsabilă pentru presiunea necesară pentru a face un espresso bun. Opțiunea medie poate servi drept ghid – 1500 de wați per mașină de 2 litri. Cu cât rezervorul este mai mare, cu atât ar trebui să fie mai mare puterea.
Volumul rezervorului de apă
Pentru casă va fi suficient 1-2 litri. Pentru birou, va avea nevoie de un rezervor mai mare, respectiv, ne uităm la modele cu un volum de peste 2 litri și o putere de peste 1500 de wați.
Presiune
Standardul pentru espressor va fi o presiune de 9 bar la filtru și 15 bar la ieșirea pompei de presiune. Mulți producători de aparate de cafea respectă cu strictețe aceste recomandări și cel mai probabil nu va trebui să greșiți la alegere. Dar, merită verificat acest aspect înainte de a cumpărare.
Încălzitor
Cazanul încălzește întregul volum de apă deodată, termoblocul – în porții. Dacă viteza este importantă – optați pentru espressor cu un termobloc. Dacă timpul nu este important, dar gustul băuturii este în prim-plan, alegeți cu cazan. Iubitorii de cafea cred pe bună dreptate că acest tip de încălzitor creează condiții ideale pentru prepararea unor varietăți rare de cafea, unde temperatura și presiunea specificate sunt extrem de importante.
Spațiul din bucătărie
Având în vedere că majoritatea dintre cele mai bune espressoare, cu mai multe funcționalități, ocupă destul de mult spațiu, ar fi bine înainte de achiziționare să vă asigurați că aveți destul loc. Astfel, recomandabil este să măsurați locul (în lățime și în înălțime) pe care l-ați preconizat pentru aparatul de cafea/espressor, ulterior să luați decizia finală.