Dacă nu eşti mulţumit de dotarea de serie, poţi alege un material şi o formă care să-ţi asigure un grad superior de protecţie şi confort la volan. Iată câteva sfaturi fundamentale care te pot ajuta să restrângi căutările.
Materialul potrivit
Un prim criteriu de departajare a căutărilor este materialul din care sunt confecţionate covoraşele. Cele mai comune materiale sunt: cauciuc, textile, PVC şi piele ecologică sau naturală. Alegerea materialului se face în funcţie de modul de exploatare a maşinii, pentru că fiecare dintre ele are anumite cerinţe de întreţinere. Cauciucul şi plasticul sunt foarte practice şi rezistente, în timp ce textilele şi pielea plusează la capitolul estetic, însă sunt mai greu de întreţinut. Trebuie să ţii cont de numărul de kilometri pe care îi parcurgi şi chiar de specificul climei în care te deplasezi de cele mai multe ori. Spre exemplu, într-o zonă de munte cu precipitaţii frecvente, opririle dese vor aduce cu sine apă, zăpadă sau noroi care pot deteriora preşurile.
Modul de fixare
Un criteriu esenţial pentru siguranţa deplasării este modalitatea de fixare a covoraşelor. Indiferent de încălţămintea pe care o porţi sau de condiţiile climatice, atunci când eşti la volan, preşurile nu trebuie să alunece de sub picioare. Din acest motiv, producătorii de maşini instalează în caroserie unul sau mai multe cârlige pentru fixarea covoraşelor. Alegerea unor produse originale compatibile cu forma caroseriei asigură o anumită priză a tălpii pe covor, prevenind alunecarea periculoasă a piciorului de pe pedale.
Design
Am amintit deja cât este de important ca preşurile să se potrivească în configuraţia interioară a maşinii tale. Pe lângă formă şi material trebuie să te preocupe şi designul produsului. Modelele de pe covoraşe nu au doar un aspect estetic, ci şi unul deosebit de practic. Striaţiile şi canelurile care se creează au rolul de a colecta apa din precipitaţii pe care o aduci de pe tălpile încălţămintei sau care se adună în cazul vărsării unor lichide. Astfel, partea superioară a covorului îşi păstrează proprietăţile aderente. Cele mai utile din acest punct de vedere sunt modelele cu margini ridicate de jur împrejur, care împiedică apa să se împrăştie pe mocheta maşinii. Spre exemplu, poţi căuta covoraşe auto tip tăviţă Dacia pentru orice model al producătorului autohton. Preşurile tip tavă păstrează lichidele şi murdăria acumulate până la următoarea oprire, când le poţi curăţa în spaţii special amenajate. Mocheta maşinii este protejată de murdărie şi mirosuri care se pot impregna în materialul textil.
Fie că vorbim despre o maşină nouă sau una rulată, echiparea cu covoraşele potrivite reprezintă un aspect important pentru confortul şi siguranţa ta la volan. Privite ca element de design, acestea pot adăuga un plus de eleganţă interiorului automobilului. Materialele disponibile sunt atât de diverse încât acoperă orice gust. Pentru a te asigura că se potrivesc, alege produse compatibile cu modelul pe care îl conduci – ideal ar fi să le poţi cumpăra conform codului VIN. Variantele tip tăviţă au marele avantaj de a proteja mocheta maşinii de lichide şi murdărie. Fără această protecţie, materialul textil lipit de caroserie se poate impregna cu mirosuri pe care cu greu le vei mai putea scoate. Poţi alege seturile de preşuri în funcţie de sezon sau pentru tot anul. În special dacă circuli împreună cu copii sau cu animale de companie creşte riscul împrăştierii de mâncare sau băutură pe podea, aşadar vei avea nevoie de un grad superior de protecţie pe care ţi-o oferă covoraşele auto dedicate.