Vara este anotimpul la care visează oricine are grădină. Flori din abundență, legume la discreție, deși toate acestea vin însoțite de o serie de reclamații și frustrări. Grădinamax cunoaște aceste aspecte foarte bine și vine în întâmpinarea pasionaților de grădinărit cu soluții la cele mai frecvente probleme.

Buruienile 

Buruienile par a fi o poveste fără sfârșit. Atâta timp cât ai o grădină, vei avea și de smuls buruieni. Și știm cu toții cât timp și efort consumă acest proces. Poți rezolva această neplăcere ușor, dacă aplici un strat de mulci (preferabil paie) peste grădină primăvara devreme. Acest lucru va împiedica eforturile buruienilor de a ieși la iveală de îndată ce au suficientă căldură și apă. Iar atunci când buruienile apar totuși, smulge-le cu tot cu rădăcini.

Petele negre pe trandafiri

Aproape toată lumea se confruntă cu această problemă neplăcută și inestetică. Undeva pe la mijlocul verii, frunzele de trandafiri capătă niște pete negre, încep să se ofilească și să cadă. Această pătare este, de fapt, o infecție fungică, ce apare din cauza vremii călduroase și umede și afectează toate tipurile de trandafiri. Pentru a combate pătarea neagră la trandafiri, optează pentru soiuri rezistente, plantează-le în locuri cu mult soare și circulație a aerului și nu exagera cu udarea lor.

Mănarea legumelor

Mănarea poate apărea la o varietate de legume, deși în principal afectează dovleceii și  castraveții. Odată ce mana ca o pudră apare pe frunze, se poate controla, dar nu se poate vindeca. Culege frunzele afectate și aplică un fungicid sau un amestec de apă și lapte. De asemenea, încearcă să previi apariția bolii prin plantarea soiurilor rezistente în zone bine aerisite.

Afidele

Oricine are grădină s-a confruntat cu aceste creaturi enervante cel puțin o dată. De mici dimensiuni și greu de observat (de obicei când își fac simțită prezența planta este destul de infestată), aceste insecte sunt foarte prolifice. Atacă în grupuri și se hrănesc cu seva tulpinilor, frunzelor, bobocilor, florilor și fructelor. Din păcate, apar în aproape orice tip de grădină, din moment ce nu sunt pretențioase la mâncare.

Poți folosi soluții naturale și prietenoase cu mediul (ideale pentru grădinile de legume) pentru a le combate. Le poți spăla de pe plante cu ajutorul unui jet de apă sau poți pulveriza un insecticid obținut din apă și săpun de casă. Poți de asemenea să atragi buburuze în grădină, ce se hrănesc cu afide, prin plantarea de flori parfumate. Există și tratamente chimice pentru afide, dar ar fi de preferat să le eviți.

Apa

Lipsa apei suficiente pe timpul verii reprezintă un stres major pentru orice grădină. Periodic solul ar trebui tratat cu compost, pentru a-i îmbunătăți calitatea și spori retenția de apă. Compostul adăugat în sol ajută și la îmbunătățirea sănătății plantelor. Mulciul ajută de asemenea la reținerea apei în sol. De asemenea, adoptă practici de udare eficiente (udă grădină la prima oră a dimineții). Pentru a minimiza evaporarea apei, folosește sisteme de picurare cu timer.

Prea multă apă

Ploile abundente și udarea excesivă pot fi la fel de distructive, pentru grădină, precum seceta. Apa în exces scoate din sol nutrienți precum azotul, lăsând plantele îngălbenite și înfometate. Deși nu poți opri ploaie, poți crea un sistem eficient de drenare al apei pentru plantele din grădină și, desigur, nu înrăutăți situația prin udare suplimentară.

Putrezirea vârfului la legume 

Această putrezire, sub forma unei pete negre ce apare în vârful, poate afecta o mulțime de legume, dar în special la tomate, vinete și ardei. Problema este cauzată, în cele mai multe cazuri, de o deficiență de calciu. Adaugă var peste solul din grădină, nu mai fertiliza și asigură-te că plantele sunt udate uniform.

Limacși

Limacși (melci fără cochilie) se furisează în grădină noapte și mănâncă frunzele plantelor. Pot provoca daune destul de mari, motiv pentru care sunt atât de detestați. Îi poți împiedica să intre în grădină cu ajutorul firelor de cupru, acelor de pin sau zațului de cafea (fă bariere cu aceste materiale). Poți folosi cu succes și capcane cu bere.

Îngroapă o conservă de metal goală până la gură în pământ și umple-o cu bere. Vei fi surprins(ă) câți melci vor cădea în ea.Pune în aplicare aceste sfaturi și nu vei mai avea reclamații. Specialiștii Grădinamax îți promit că activitățile de grădină vor deveni mai plăcute atunci când știi ce să faci de fiecare dată când apare vreo problemă.

Source