Romania nu a dus niciodata lipsa de locatii care pot taia respiratia in adevaratul sens al cuvantului. Majoritatea strainilor care au viziat aceasta tara ajung sa o laude pentru peisajele de vis pe care le poseda.
In topul celor mai frumoase zone din Romania de la momentul actual, se numara si satul Charlottenburg. Acesta mai este cunoscut, probabil, si datorita brandului Aronia Charlottenburg, cea mai dezvoltata plantatie ecologica de aronia din tara. Firma pune la vanzare numeroase produse realizate din aceasta planta.
Unde se situeaza Charlottenburg si de ce este atat de popular?
Satul se afla la cca. 45 de km de orasul Timisoara, ceea ce inseamna, in medie, cam o ora de mers cu masina. Este plasat intre dealuri, peisajul natural fiind unul de vis.
Principalul aspect pentru care satul este recunoscut il reprezinta forma de cerc in care acesta a fost proiectat. Fiind singurul de acest tip din tara, asezarea a fost declarata ca fiind monument istoric. Si totusi, cum a ajuns un astfel de stil arhitectural sa-si faca aparitia pe teritoriul Romaniei?
Care este istoria din spatele acestei asezari?
Cunoscut si sub denumirile de Sarlota sau Barita, satul a fost intemeiat de colonisti sositi in Banat din nordul Italiei si sudul Germaniei. La momentul respectiv, populatia era alcatuita dintr-un numar de cca. 32 de familii, in total 171 de persoane.
Cel care a dat ordinul ca satul sa fie construit a fost contele Banatului Karl Ignaz Clary – Aldringen. Din cauza ca mosiile sale erau supuse pericolelor reprezentate de animalele salbatice, el a poruncit construirea acestei asezari, ce prezinta un diametru de 210 metri.
Initial, casele au fost construite cu aceleasi dimensiuni, la distante prestabilite intre ele. In mijlocul satului se gasea o fantana si o plantatie de duzi. Inca din istorie, si pana in prezent, asezarea a fost renumita pentru acel suc de coacaze negre pe care-l produce.
In concluzie, satul reprezinta, atat un monument istoric, cat si o atractie turistica ce merita sa fie vizitata.