Imaginea este cea care vinde, iar produsul cel care fidelizeaza publicul. Intr-o lume suprasaturata de produse si servicii este greu sa ne decidem asupra unei alegeri. Un brand bun va stii sa comunice cu publicul tinta si va transmite acele valori in care clientul se regaseste, atragandu-l astfel in sfera de consum. Acesta este motivul pentru care companiile mari investesc sume fabuloase in servicii de branding si campanii de marketing. Ordinea este foarte importanta, intrucat daca nu exista un brand puternic si de impact, campaniile de promovare ale acestuia nu vor avea impactul dorit.

Asa ca orice business, fie ca este la inceput sau intr-o etapa de rebranding, va apela prima data la o agentie de branding care va urma pasii necesari in crearea unui brand puternic.

Primul pas in procesul de branding este strategia. O strategie de brand, este un document intern, care identifica cele mai importante elemente si anume: pozitionarea brandului, grupul tinta al brandului, piramida si valorile brandului (viziune, misiune, promisiune), precum si mesajele de comunicare.

In etapa de pozitionare a brandului se stabilesc cele mai importante aspect si anume: cultura din care brandul este perceput atat in interior cat si in exterior, vocea brandului cu care se adreseaza publicului, senzatia interactionarii cu brandul, impactul brandului asupra grupului tinta, beneficiile livrate de catre brand si pozitia unica de vanzare. Pozitia unica de vanzare stabileste acel atribut special al brandului, prin care acesta se diferentiaza de competitie si devine o entitate puternica. Pozitia unica de vanzare nu este acelasi lucru cu sloganul. Pozitia unica de vanzare este un enunt care sumarizeaza global misiunea brandului, iar sloganul este folosit pentru diverse campanii si lansari de produse sau servicii.

Uneori este necesar si gasirea unui nume de brand. “Brand naming” este unul din acele servicii de branding care sunt oferite de catre agentii, insa in acest proces sunt implicati si membrii echipei de decizie ai companiei care cunosc viziunea brandului si incotro doresc sa se indrepte cu business-ul. Numele brandului va reflecta povestea brandului, cum a luat nastere afacerea. Poate fi numele fondatorului, denumirea unei regiuni geografice, poate fi un acronim format din mai multe cuvinte, sau poate fi chiar un cuvant inventat. Ceea ce este important in numele brandului este memorabilitatea. Acesta trebuie sa aiba un impact sonor placut, sa fie armonios in pronuntare si usor de memorat. In functie de dimensiunea brandului, se poate hotari alegerea unui nume international, usor de pronuntat in majoritatea limbilor, astfel rezonanta universala ii va asigura locul bine stabilit in memoria consumatorilor.

Toate aceste aspecte reprezinta doar o parte dintr-un proces de branding si asigura construirea unui business puternic, de aceea este foarte important, ca atunci cand se pregateste un nou brand, acesta sa fie creat de experti in branding. O agentie de branding va stii cum urmeze toti pasii necesari in crearea de brand si cum directioneze intreaga activitate de creatie catre rezultate functionale.

Source