Decorarea locuinței reprezintă un aspect extrem de important pentru spațiul tău personal. Un apartament armonios din punct de vedere estetic te va face să fii mai relaxat, să ai o stare de spirit mai bună și să te simți mereu acasă, într-un loc imprimat cu personalitatea ta.
Cea mai ușoară metodă pentru a-ți personaliza casa este decorarea pereților cu diverse elemente, precum rafturi, tablouri sau autocolante cu mesajele sau ilustrațiile tale preferate.
Cu toate acestea, este foarte ușor să supraaglomerezi spațiul și să obții un efect nedorit. Pentru a evita acest lucru, ia în considerare sfaturile de mai jos!
1. Alege o piesă centrală
Dacă vrei să te asiguri că apartamentul tău va arăta perfect, evită încărcarea pereților cu mai multe elemente. Alege, în schimb, o piesă centrală, precum un tablou de dimensiuni mari, cu un model care te inspiră.
Poți să cauți tablouri canvas pentru o sufragerie modernă, ideale pentru a decora un perete pe cont propriu, fără să fie nevoie de tablouri mai mici sau alte elemente secundare. Vei obține un design minimalist, modern și inedit.
2. Alege strategic peretele pe care îl decorezi
Nu orice perete se pretează unei stilizări. De exemplu, dacă unul dintre pereți este deja acoperit de mobilier sau de alte elemente voluminoase, evită acoperirea lui integrală cu mai multe obiecte decorative.
Efectul estetic va fi unul neplăcut, căci spațiul va părea mai mic și mai înghesuit. Așadar, evită decorarea acelui perete. Poți decora, în schimb, un perete gol, pe care îl poți transforma într-un statement cool.
3. Îmbină tablouri de mai multe dimensiuni, într-un spațiu delimitat
Uneori, tot ce are nevoie un perete pentru a deveni o piesă decorativă în sine este un joc de câteva rame de dimensiuni diferite. Începe cu un tablou central, apoi construiește o poveste în jurul lui, cu ajutorul unor rame mai mici, pătrate sau dreptunghiulare. Vei forma un pattern interesant, compact, care nu va crea senzația de supraaglomerare.
4. Optează pentru rafturi minimaliste
Dacă vrei să decorezi pereții și cu alte elemente în afară de rame, poți opta pentru un set de rafturi minimaliste, din lemn sau chiar din alte materiale moderne. Rezumă-te la maximum trei piese, pe care este indicat să le alegi la dimensiuni direct proporționale cu spațiul liber de pe perete.
Pe aceste rafturi poți așeza lumânări parfumate, cărți, ghivece cu plante verzi sau suveniruri din călătorii. O combinație între toate acestea poate fi foarte chic, cu mențiunea să nu supraaglomerezi niciunul dintre rafturi.
5. Decorarea prin spațiu negativ
O modalitate simplă pentru a decora un perete în stil minimalist este folosirea spațiului negativ. Acest lucru presupune vopsirea unui perete într-o nuanță preferată și lăsarea unui spațiu strategic alb sau într-o nuanță mai deschisă.
Astfel, vei obține un punct de interes inedit, de care poți profita pentru amenajarea unui spațiu cool de relaxare.
6. Folosirea unei oglinzi statement
Dacă vrei să decorezi un perete fără riscul de a-l aglomera excesiv, alege cu încredere o oglindă chic, cu rame aurii sau negre, în funcție de preferințe și de designul abordat.
Poate fi o oglindă rotundă și mare, un set de oglinzi rotunde de mărimi diferite sau o simplă oglindă dreptunghiulară, cu ramă asemănătoare unui tablou.
Nu numai că vei obține un efect estetic plăcut, dar oglinda va și reflecta lumina, făcând spațiul să pară mai mare și mai luminos.
7. Decorarea prin autocolante sau tapet
Dacă nu vrei să supraaglomerezi spațiul din casă, dar totuși îți dorești să integrezi elemente decorative, o poți face prin trucuri care nu implică adăugarea de obiecte în plus.
De exemplu, poți opta pentru un tapet cu imprimeu simplu și elegant, așezat strategic doar pe unul dintre pereți sau chiar pe o zonă delimitată a unui perete.
De asemenea, și un autocolant de calitate poate fi o idee foarte bună. Alege un citat sau o imagine care te reprezintă și, bineînțeles, ai grijă ca dimensiunea autocolantului să fie cea corectă. Acesta nu ar trebui să acopere mai mult de 20% sau 30% din suprafața peretelui.
În final, orice idee ai alege dintre cele de mai sus, vei reuși să obții un efect cool, fără a crea impresia de spațiu aglomerat.