Lumea este în continuă mișcare, iar companiile care activează în zona de software development alocă constant resurse financiare și timp pentru sistemele IoT. IoT reprezintă una dintre tehnologiile care au o utilitate tot mai ridicată în zilele noastre, deoarece acestea facilitează transferuri de date în scopul îmbunătățirii performanțelor multor domenii de activitate. Potrivit unui studiu derulat de Fortune Business Insights, industria IoT a atins volumul de 381,30 miliarde de dolari în anul 2021, iar până în 2028 se preconizează că va ajunge la 1,854,76 miliarde de dolari.

Platformele care au la bază sisteme IoT integrează algoritmi puternici care au capacitatea să modernizeze industriile prin optimizarea proceselor. Astfel, aplicațiile IoT aduc o serie de beneficii companiilor care aleg să le implementeze precum reducerea costurilor operaționale, sau minimizarea riscurilor, contribuind totodată la eficiența organizațională.

Ce industrii au de beneficiat de pe urma implementării sistemelor IoT?

Automotive

Industria automotive este una dintre industriile care are de beneficiat de pe urma implementării sistemelor IoT. Pe lângă optimizarea liniilor de producție, senzorii care încorporează tehnologia IoT pot detecta eventualele defecțiuni care ar putea să apară și totodată furniza șoferului în timp real informații detaliate sau recomandări în privința traseului sau a stării vehicolului.

Medicină și sănătate

IoT oferă o multitudine de beneficii asupra industriei medicale, astfel că aceste sisteme pot optimiza activitatea personalului medical prin intermediul datelor furnizate de senzorii diverselor echipamente medicale. Scaunele mobile pot fi monitorizate în timp real prin intermediul sistemelor IoT, pentru a putea fi localizate în cel mai scurt timp, facilitând astfel și monitorizarea stării de sănătate a pacienților de către personalul medical. Aceste sisteme au capacitatea de monitoriza echipamentele medicale pentru a fi utilizate în condiții optime.

Retail

În cazul companiilor de retail, sistemele IoT oferă multiple beneficii precum: optimizarea lanțului de aprovizionare, gestionarea stocurilor, reducerea costurilor operaționale sau chiar îmbunătățirea experienței consumatorilor. Rafturile care au în dotare senzori de greutate pot colecta și trimite date sub formă de notificări bazate pe sistemul RFID, către aplicațiile IoT pentru a eficientiza de monitorizarea stocurilor, facilitând astfel și procesul de inventariere. 

Manufactură și producție de bunuri

Monitorizarea constantă a liniei de producție poate reprezenta un real avantaj competitiv pentru producători, având posibilitatea de a detecta și remedia, în timp util, eventualele defecțiuni tehnice, care conduc la mari pierderi financiare. Senzorii IoT pot verifica marfa și identifica dacă anumite unități sunt compromise. Aceiași senzori oferă informații, în timp real, cu privire la starea și condițiile de funcționare a echipamentelor care stau la baza procesului tehnic sau dacă este necesară scoaterea echipamentelor din uz, pentru reparații sau mentenanță. Astfel, prin intermediul IoT, sunt reduse costurile de operare și sunt optimizate performanțele activelor din dotare, obținând un timp mai bun de funcționare.

Transport și Logistică

IoT contribuie, în mod semnificativ, la perfecționarea sistemelor de transport și logistică. Datele furnizate de senzorii IoT permit managerilor să controleze de la distanță orice vehicul sau chiar întreaga flotă, oferindu-le și oportunitatea de a redirecționa vehiculele în funcție de condițiile meteo sau de infrastructură, sau chiar de a-și organiza activitatea în conformitate cu disponibilitatea vehiculelor sau a șoferilor. În ceea ce privește stocurile de marfă, senzorii IoT permit controlul și monitorizarea temperaturii din spațiile de depozitare. Așadar, diverse industrii care operează cantități mari de marfă volatilă, precum industria alimentară, farmaceutică, floristică, etc. pot beneficia pe deplin de avantajele IoT. Evitarea erorilor sau eficientizarea proceselor sunt doar două dintre beneficiile implementării sistemelor IoT.

Siguranță generală 

Diverse sectoare de activitate, care se confruntă cu un grad mare de risc, precum mineritul, extracția petrolului sau a gazelor, etc., pot utiliza senzorii IoT pentru a spori siguranța angajaților și a echipamentelor. Sistemele dotate cu tehnologie de tip IoT oferă posibilitatea de a detecta eventualele riscuri și trimite alerte instant către persoanele responsabile, pentru a fi luate măsuri de siguranță în timp util. Mai mult decât atât, cu ajutorul IoT pot fi monitorizate aspecte vitale pentru angajați, precum sunt condițiile de mediu în care își desfășoară activitatea.

AROBS Transilvania Software dezvoltă soluții de software development pentru companii, bazate pe cele mai noi tehnologii, printre care se numără și IoT. Soluțiile software sunt create special pentru a se plia pe nevoile clienților și pentru a conduce la îmbunătățirea productivității operaționale, având ca rezultat final atingerea cât mai rapidă a obiectivelor stabilite.

Source