Atunci când ai un depozit de organizat și gestionat, poate să fie o problemă faptul că ai multă marfă de aranjat și de transportat. Aceasta nu este ușoară, astfel că îți poate lua mult timp și, în plus, îți poate provoca probleme fizice. De aceea, recomandăm să folosești motostivuitoare și transpaleți pentru a transporta, ridica și așeza marfa ușor.

Ce sunt motostivuitoarele și cum le folosim?

Motostivuitorul este o mașină autopropulsată care se ocupă de așezarea de mărfuri, atât pe orizontală cât, și pe verticală. Echipamentele dispun de o furcă acționată hidraulic care se poate ridica și coborî în funcție de necesități pentru a ridica mărfuri grele. Există și varianta de motostivuitoare cu actionari pneumatice.

Motostivuitoarele au o limită de încărcare și o greutate maximă acceptată. Motostivuitoarele electrice sunt cele mai folosite, mai ales la interior, deoarece acestea nu emană noxe. Bateria acționează ca o contragreutate și, astfel, este ușor de folosit, însă bateria este și un minus la acestea, pentru că trebuie să te asiguri că este încărcată înainte să începi activitatea.

Stivuitoarele pe GPL sunt ușor de folosit atât la interior cât și la exterior, iar acesta este un avantaj deoarece are emisii de carbon reduse. Ca și dezavantaj ar fi faptul că GPL este mai greu decât aerul, iar dacă utilajul nu este folosit corespunzător, pot apărea accidente grave.

Stivuitorul diesel este de preferat a fi folosit la exterior, datorită emisiilor de gaze toxice. Acestea au însă și avantaje, o putere mai mare și costuri de utilizare mai mici. În mecanismele lor de deplasare și funcționare, pe lângă motor, aveam motoreductoare, roți conductoare, roți de rulare, punte motoare, sistem de transmisie, etc.

Ce sunt transpaleții și la ce îi folosim?

Transpaleții sunt niște cărucioare hidraulice, manuale sau electrice, care sunt folosite pentru a muta paleți de marfă. Acestea au o furcă cu două brațe, care se poate ridica câțiva cm de la sol, suficient cât să se poată transporta paletul cu marfă dintr-un loc în altul. 

Diferența dintre cel manual și cel electric este că cel manual se poate folosi pe distanțe scurte, pe când cel electric se pretează pentru folosirea pe distanță mult mai mare și poate ridica sarcini mult mai grele.

Este necesar ca operatorul care folosește un transpalet să aibă o pregătire foarte bună, pentru că dacă nu știi să îl folosești corespunzător, poate provoca probleme de genul durerilor lombare sau leziuni ale picioarelor și mâinilor.

Source