In mod traditional, tamplaria este considerata drept o lucrare din lemn. In zilele noastre insa, alte materiale precum PVC-ul sau aluminiul si-au facut aparitia si pot fi alese pentru tamplaria locuintei. Sunt aceste materiale la fel de performante? Ar trebui ca persoanele care au tamplaria din lemn sa renunte la acest material in favoarea PVC-ului? Citeste randurile de mai jos pentru a afla cum alegi tamplaria potrivita pentru locuinta ta.

Estetica

In general, estetica este o chestiune de gusturi si preferinte personale. Cu toate acestea, locuinta ta trebuie sa prezinte o anumita armonie intre diferitele materiale folosite. Recunoscut pentru faptul ca este un material nobil si atemporal, lemnul se armonizeaza fara probleme cu orice tip de arhietctura (moderna sau clasica). Cu mai multe nuante disponibile, poti miza pe sobrietate sau pe extravaganta. Poti folosi lemnul in intreaga locuinta: pe sol, pe tavan, pe scari, la geamuri, la usi.

PVC-ul si-a facut aparitia in locuintele noastre incepand cu anul 1930. Utilizarea sa in tamplaria casei reprezinta o marca de modernitate. Intra in fabricarea usilor, ferestrelor sau roletelor. Nu ezita sa alegi geamuri si usi PVC pentru o casa contemporana. Pe de alta parte, PVC-ul exista in diferite culori, motive si mai multe posibilitati de finisare. Caracteristicile sale ii permit sa imite diferite materiale precum lemnul sau marmura.

Durabilitate

Pe langa faptul ca este estetica, tamplaria trebuie sa fie solida si durabila deopotriva pentru a reprezenta o investitie pe termen lung. Soliditatea lemnului este garantata daca ai ales esenta potrivita. Proprietatile lemnului difera de la o esenta la alta si unele tipuri de lemn reusesc sa ramana intacte mai bine de 20 de ani daca sunt intretinute in mod corespunzator. Alegerea esentei potrivite influenteaza rezistenta acestuia la intemperii si la insecte.

PVC-ul este un material deosebit de rezistent la intemperii, la foc, la agentii agresivi si la putrezire. Chiar daca este un material usor de intretinut, nu imbatraneste si nu ingalbeneste odata cu trecerea timpului. Actualmente, majoritatea locuintelor moderne sunt dotate cu geamuri si usi cu tamplarie PVC.

Economie

O alegere economica nu tine doar de pret tamplariei propriu-zise. Trebuie sa tinem in egala masura cont si de diferite atuuri ale produsului care ne faciliteaza viata de zi cu zi si ne ajuta sa reducem cheltuielile lunare.Lemnul este cel mai scump dintre cele trei materiale folosite de obicei pentru tamplarie: lemn, aluminium, PVC. Acest lucru se datoreaza faptului ca poseda o multime de calitati, iar unul dintre cele mai importante este izolarea. Desi lemnul ofera o izolare termica destul de buna, ea nu se compara nici pe departe cu ceea ce poate oferi PVC-ul in privinta reducerii consumului de incalzire.

Tamplaria PVC este mai accesibila decat cea din lemn sau din aluminiu. Pentru a profita de o tamplarie la preturi mici, PVC-ul este cea mai buna optiune. Prezinta o izolare foarte buna din toate punctele de vedere. De aceea este atat de popular cand vine vorba de schimbarea usilor si geamurilor.In termeni de costuri, tamplaria din aluminiu se situeaza intre cea din lemn si PVC. Este un material rezistent la intemperii si culoarea sa nu se degradeaza cu timpul. Pe scurt, alegerea tamplariei pentru locuinta ta depinde de mai multi factori, tu esti cel care va face alegerea finala.

Source