„Nimeni nu se naște bucătăr, cu toții învățăm pur și simplu gătind” – Julia Child
Nu trebuie să fii chef ca să gătești – însă gătitul face parte, trebuie să recunoaștem, din arta supraviețuirii. Deci, vrei-nu vrei, ar fi ideal să știi să gătești lucrurile de bază: și chiar dacă acum nu îți face plăcere, vei vedea că, în timp, dacă ții cont de câteva sfaturi, vei reuși să faci din gătit o activitate plăcută. Și e vorba de pași extrem de simpli – de aceea ți-am pregătit acest ghid simplu, minimalist, care te va ajuta să găsești mai multă plăcere în gătit.
1. Începe cu mâncăruri sănătoase
Există o plăcere extrem de satisfăcătoare în a găti mâncare sănătoasă pentru tine și familia sa. Și mâncărurile sănătoase sunt, de cele mai multe ori, extrem de ușoare, deci vei avea motivația să continui. Iar beneficiile de a mânca echilibrat pentru sănătate sunt de la sine înțelese, nu? E suficient să pui ingredientele din rețetă într-un robot de bucatarie care o să îți reducă treaba la minimum.
2. Gătește mâncărurile tale favorite
Pune pe o hârtie mesele tale favorite gătite de mama sau bunica în copilărie și încearcă să le faci și tu – nu vor ieși din prima, însă continuă să exersezi. Și vei vedea cât de plăcut este să vezi rezultatul final în farfurie; aici plăcerea gătitului vine efectiv din amintire, pentru că vei asocia masa pregătită cu amintirile din copilărie și cu oamenii dragi ție.
3. Nu găti în liniște
Poți să faci gătitul o activitate mult mai plăcută dacă o îmbini cu alte activități: de exemplu, pune-ți muzica preferată, radio, un podcast sau chiar o emisiune favorită – ascultă în căști sau fără și vei fi „distras” de „neplăcerea” gătitului. Poți chiar să profiți de timpul pe care gătitul ți-l fură și să suni pe cineva drag cu care nu ai mai vorbit demult.
4. Planifică mesele
Planificarea meselor are multiple beneficii: nu doar că vei economisi bani, dar vei avea mereu pe „ce să pui mâna” în frigider și vei reduce risipa alimentară. Cumpărăturile vor fi și ele mai rapide și accesibile și va dispărea întrebarea „eu ce mănânc diseară?”. Deci, într-o singură zi ai putea prepara în avans mâncarea pentru următoarele trei sau patru zile, de exemplu.
5. Investește în gadgeturi care să te ajute
Un simplu mod prin care poți face gătitul mai plăcut este să îți simplifici treaba. Cum faci asta? Investind în gadgeturi care să facă treaba în locul tău: mai bine, mai repede și mai accesibil. Poate fi vorba despre un robot multifunctional de bucatarie sau un multicooker în care tu doar pui ingredientele și…gata! Mâncarea se gătește singură iar tu scapi de un stres major.
6. Experimentează
Experimentând, s-ar putea să afli că detești unele mese și că pe altele pur și simplu le adori – sau s-ar putea să descoperi că ești extrem de talentat la prăjiturit, în vreme ce gătitul cărnii nu e neapărat pentru tine. Experimentând afli ce îți place și îți și exersezi talentele, și nu uita: nu trebuie să fie perfect.
În fond, în gătit e ca în viață: trebuie să fii constant. Pentru că nu contează cât de mici sunt pașii pe care îi faci, contează doar să nu te oprești din mers. Deci, experimentând și exersând, încercând lucruri noi și scoțându-ți din cap ideea că „mie nu îmi place să gătesc” vei vedea că până și gătitul poate să devină plăcut.